egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A méhkürt egy páros szerv, mely lehetővé teszi, hogy a petefészekből a megérett, majd a méhkürtben megtermékenyített petesejt eljusson a méhbe. A méhkürt eltávolítására általában petefészekrák vagy méhen kívüli terhesség miatt van szükség. Az egyik vagy mindkét oldali méhkürt eltávolítását orvosi nyelven salpingectomiának nevezzük. A beavatkozás történhet hasi műtét vagy „kulcslyuk sebészet” (laparoszkópia) segítségével.

 

Milyen esetekben lehet szükség a méhkürt eltávolítására?

  • A női belső nemi szervek (méhkürt, petefészek, méh, méhnyak) daganatos elváltozása esetén a méhkürt is eltávolítására is szükség lehet, hogy a daganatnak minél kisebb esélye legyen kiújulni.
  • Idősebb korban, nőgyógyászati műtétek során a méhkürtöket is eltávolítják, mivel ez csökkenti az onnan kiinduló rosszindulatú daganatok kockázatát.
  • Méhen kívüli terhesség során a megtermékenyített petesejt a méhen kívül, általában a méhkürtben tapad meg, és ott kezd el fejlődni az embrió. A méhkürt fala megrepedhet, potenciálisan életveszélyes vérzések kialakulásához vezethet így a méhkürti terhesség, ezért van szükség az érintett oldali méhkürt eltávolítására.
  • Endometriózis során a méhnyálkahártya a méhen kívül is megtalálható és minden menstruáció során vérzés lép fel belőle. Legvégső esetben, ha más kezelés nem vezetett eredményre, a méhkürtök, a méh és a petefészkek eltávolítására lehet szükség.
  • Fertőzések során a méhkürt gennyel telhet meg. Súlyos esetben az antibiotikum kezelés nem hatásos, a méhkürtöt el kell távolítani, hogy a fertőzés más szervekre ne terjedjen át, ne lépjen fel vérzés.
  • Meddőségi problémák esetén, a folyadékkal telt, elzáródott méhkürt eltávolítása ajánlott lehet, mivel így növelhető a mesterséges megtermékenyítés (in vitro fertilizáció) sikeressége.
  • Fogamzásgátló módszerként, sterilizáció során is alkalmazzák a méhkürt eltávolítását, ha egy nő nem szeretne már több gyermeket.

 

Felkészülés a műtétre

A nőgyógyásza tájékoztatja a beteget a műtét szükségességéről, típusáról és menetéről. Az altatóorvossal történő konzultáció során átbeszélik a szedett gyógyszereket, van-e gyógyszerallergiája, illetve hogy alkalmas-e az egészségügyi állapota a műtétre.

 

A beavatkozás előtt inni és enni már nem lehet. Orvosával megbeszélik azt is, hogy milyen lehetőségei vannak, ha terhességet szeretne a jövőben.

 

A beavatkozás menete

A méhkürt eltávolítása altatásban történik, így semmire nem fog emlékezni a műtétből és fájdalmat sem fog érezni. Az operáló orvos a műtét típusától függően, nyitott hasi műtét esetén egy haránt vágást, laparoszkópos műtét esetén több, kisebb metszést ejt a hasán és azon keresztül távolítja el az érintett oldali, esetenként mindkét oldali méhkürtöt.

 

A műtét után

A beavatkozás után pár napot még kórházban kell töltenie. Laparoszkópiás műtét után a felépülés gyorsabb. Ajánlott minél hamarabb felkelni az ágyból, mozogni, sétálni. Ha a műtéti heg fájdalmas, meleg, duzzadt, akkor fel kell keresni a kezelőorvost.

 

A méhkürt eltávolítás lehetséges szövődményei

Mint minden beavatkozásnak, a méhkürt eltávolításnak is lehetnek szövődményei. Hasi műtét esetén vérzés léphet fel, a méhkürthöz közeli szervek megsérülhetnek, fertőzés alakulhat ki. A laparoszkópia általában kevesebb szövődménnyel jár. A teherbeesés esélye csökkenhet. Ha a másik méhkürt nem átjárható, vagy a másik oldali petefészek nem funkcionál, nem alakulhat ki terhesség.

KULCSSZAVAK
méhkürt  |   salpinx  |   méhkürt eltávolítás  |   salpingectomia  |   petefészekrák  |   méhen kívüli terhesség
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít