egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A melanoma malignum a bőr festéktermelő sejtjeinek (melanocyta) rosszindulatú daganata. Az elváltozás az esetek zömében a bőrön jelentkezik (melanoma malignum cutis), de kialakulhat a szemben, a szájüregben és számos olyan helyen, ahol a rosszindulatú festéktermelő sejtek a nyirokrendszeren vagy a véráramon keresztül elszóródhatnak.

 

Nőkön az alsó végtag, míg férfiakon a hát bőre a leggyakoribb helye, de bárhonnan kiindulhat, fénytől védett bőrfelületről is. A daganat várható viselkedését kiterjedése, a helyi és távoli áttétek megléte és mérete, illetve kiindulási helye befolyásolja.

 

A melanoma főbb tünetei

A melanoma malignum szubjektív panaszt nem okoz, ritkán enyhe viszketés vagy vérzés kíséri. Leggyakrabban az ép bőrön keletkezik, ritkábban anyajegy (naevus) talaján alakul ki. A leggyakoribb gyanújele, ha új anyajegy alakul ki, vagy egy meglévő anyajegy hirtelen növekedni, viszketni kezd, begyullad, elszíneződik, sérülékennyé, vérzékennyé válik.

 

A melanoma normál anyajegytől való megkülönböztetését segíti az ún. ABCDE-szabály:

 

A – aszimmetria: szabálytalan alakú, és a felszíne göbös lehet;

B – határok (border): a melanomának egyenetlen, tépésszerű széle van;

C – szín (color): a melanomát kettő vagy több szín együttes megjelenése jellemzi;

D – átmérő (diaméter): a kockázatot jelentő anyajegyek átmérője általában nagyobb, mint 6 mm;

E – előrehaladás (enlargement): azok az anyajegyek, amelyek idővel megváltoztatják a színüket, megjelenésüket és/vagy a méretüket, nagyobb valószínűséggel alakulnak át melanomává.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha a fentebb felsorolt tüneteket tapasztalja, vagy bármilyen gyanús bőrelváltozást észlel, vagy a korábban meglévő anyajegye elszíneződik, vérzékennyé válik vagy érezni kezd, keresse fel a területileg illetékes bőrgyógyászati szakrendelést.

 

A melanoma kiváltó okai

A melanoma malignum legfőbb kóroki tényezője az UV-sugárzás, amelynek forrása lehet természetes (nap) vagy mesterséges (szolárium). A melanoma malignum kialakulásának hátterében genetikai eltérések is állhatnak, amelyek kutatása napjainkban intenzíven zajlik.

 

Az alábbi tényezők fokozhatják a melanoma malignum kialakulásának kockázatát:

 

 • fehér és/vagy szeplős bőr,
 • rossz barnulási hajlam,
 • a családban korábban előforduló bőrdaganat,
 • vörös vagy szőke haj,
 • kék szem,
 • nagyszámú (50 darabnál több) anyajegy,
 • meglévő szabálytalan és sokféle (atípusos) anyajegy,
 • nagyszámú szeplő,
 • nem szokványos helyen (a hajas fejbőrön vagy intim területeken) meglévő szeplő,
 • az immunrendszer meggyengült működése (például HIV-fertőzés esetén),
 • az immunrendszert gyengítő gyógyszerek (immunszuppresszánsok) tartós szedése (például szervátültetést követően);
 • erős napfénykitettség munkavégzés vagy trópusi tartózkodás kapcsán;
 • többszöri súlyos, hólyagos leégés gyermekkorban;
 • 35 év alatt megkezdett, túlzott szoláriumhasználat.

 

A melanoma lehetséges szövődményei

Kezeletlen esetekben a daganat gyorsan nőhet és szétszóródhat a szervezetben. Ha a tumor eléri a nyirokrendszert, gyorsan átterjedhet a szervezet bármely másik szervére. Előrehaladott betegség esetén leggyakrabban a nyirokcsomók, a tüdő, az agy, a máj, a távoli bőrterületek, a csontok, a mellékvese és a bélcsatorna érintett.

 

A melanoma diagnosztizálása

A kórisme felállítása a kórelőzmény, a fizikális vizsgálatok, a mikroszkópos (dermatoszkópos) bőrvizsgálat, valamint a szövettani, laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok (mellkasröntgen, ultrahangvizsgálat) eredménye alapján történik.

 

A kórelőzmény felvétele kiterjed a kockázati tényezők (l. fentebb) felmérésére, valamint arra, hogy ép bőrön vagy meglévő pigmentált képleten keletkezett-e az elváltozás. A bőrgyógyász szakorvos arról is tájékozódik, hogy mikor figyelt fel a beteg az elváltozásra, és érte-e a bőrt sérülés, irritáció vagy bármilyen helyi kezelés, például besugárzás. Fontos információt jelent továbbá a beteg általános állapota a daganat kialakulása idején.

 

A fizikális vizsgálat során a szakorvos megtekinti a teljes kültakarót, különös tekintettel a rejtett bőrfelületekre (hajas fejbőr, talp, lábujjköz, alsóneművel fedett terület). Megállapítja a bőrtípust, azonosítja, számba veszi és dokumentálja a festékes képlet(ek)et. Áttapintja a nyirokrégiókat, különös tekintettel a daganathoz legközelebb esőre. A dermatoszkópos vizsgálat betekintést enged a hám és irha (dermis) felső részének felépítésébe.

 

Csontra való terjedés gyanúja esetén csontröntgen, illetve a csontrendszerben zajló kóros folyamatok kimutatására alkalmas képalkotó eljárás (csontszcintigráfia, csontscan) vagy CT-vizsgálat elvégzése szükséges. A kivizsgálás fontos részét képezi a melanoma egyéb betegségektől – a bőr egyéb festékes elváltozásaitól (anyajegy, bazalióma, Bowen-kór, pigmentált keratózis) – való elkülönítése is.

 

A melanoma kezelése

A melanoma malignum cutis ellátásának első lépése a daganat sebészi eltávolítása. A legtöbb esetben a gyanús anyajegyet egészben kimetszik (in toto excisio), és szövettani vizsgálatra küldik. Többnyire az ún. őrszem (sentinel) nyirokcsomó (l. lejjebb) szövettani vizsgálatára is szükség van annak megállapítására, hogy kialakult-e áttét a szervezetben.

 

Az elváltozást helyi érzéstelenítésben, keskeny – általában 3-5 milliméteres – biztonsági zónával kimetszik, és szövettani vizsgálatra küldik. A szövettani vizsgálat nemcsak a melanoma diagnózisának felállításához szükséges, hanem támpontot ad arra nézve is, hogy mennyire súlyos és előrehaladott a daganatos folyamat.

 

Ha nem súlyos a betegség, akkor egy centiméteres biztonsági zónával, súlyosabb esetekben 2-3 centiméteres ép széllel eltávolítják az elváltozást. Amennyiben nem találnak daganatsejtet az őrszem nyirokcsomóban, az elsődleges daganat kockázati tényezői alapján határozzák meg, hogy indokolt-e a további gyógykezelés, és ha igen, milyen terápia szükséges.

 

Ha a szövettani vizsgálat a nyirokcsomóban is kimutatja a daganatsejtet, akkor az összes nyirokcsomót kiveszik, és ezt követően kerül sor a daganatellenes (onkológiai) kezelésre. Azokban az esetekben, amikor a nyirokcsomó kitapintható, illetve ultrahangos vizsgálattal kimutatható, nem alkalmazzák az őrszem nyirokcsomó technikát, hanem rögtön eltávolítják az összes nyirokcsomót.

 

Ha a melanomát előrehaladott stádiumban diagnosztizálják, a kezelés célja a daganat terjedésének kemoterápiával történő lassítása és a tünetek csökkentése. A nagy kiterjedésű, biztonsággal nem eltávolítható vagy csak jelentős deformitással eltávolítható (fej-nyaki) elváltozásokat besugárzással kezelik. Fontos onkológiai alapelv az életminőség javítása, illetve megtartása a daganat növekedésének fékezése mellett.

 

Az utóbbi években a betegség genetikájáról és az immunrendszer mechanizmusairól szerzett ismereteknek köszönhetően célzott és immunterápiák jelentek meg az áttétes melanoma kezelésében. A szigorú szempontok alapján meghatározott betegcsoportokban alkalmazható új típusú terápiák jelentősen képesek meghosszabbítani az áttétes melanomában szenvedő betegek túlélési idejét.

 

Lásd még: Célzott onkológiai terápia

 

Őrszem nyirokcsomók

A melanoma szóródása esetén a terjedés legvalószínűbb útja a nyirokereken keresztül a legközelebbi nyirokcsomókba vezet. Ezt a legközelebbi nyirokcsomót nevezzük őrszem (sentinel) nyirokcsomónak. A felső végtagon elhelyezkedő daganat rendszerint a hónalji nyirokcsomóba ad először áttétet, az alsó végtagról pedig az ágyéki nyirokcsomókba.

 

A nyirokcsomó biopszia során egy speciális izotóppal jelölt humán fehérjét befecskendezve, szövetbarát kék festéket a daganat helyére juttatva modellezik le azt a nyirokutat, amelyen keresztül a daganatsejtek esetlegesen eljuthatnak a nyirokcsomókba. Azt a nyirokcsomót veszik ki először, amelyet elsőként elér az izotóp. Az eltávolított nyirokcsomót patológiai vizsgálatnak vetik alá, amely megerősítheti vagy kizárhatja a daganatos sejtek jelenlétét a mintában.

 

Ha az őrszem nyirokcsomóban nincsenek daganatos sejtek, akkor nem valószínű (bár nem teljesen kizárható), hogy a többi nyirokcsomó sem érintett. Ha az őrszem nyirokcsomóban daganatos sejtek vannak, 20 százalék az esélye, hogy ugyanabban a régióban legalább még egy nyirokcsomó is érintett. Ebben az esetben az érintett régió nyirokcsomóit sebészi beavatkozással eltávolítják.

 

Mit tehet melanoma esetén?

A melanoma aktív kezelését követően rendszeresen orvosi kontrollvizsgálatra kell járni az első és második évben félévente, majd a harmadik évtől kezdve évente. Ennél gyakrabban, háromhavonta szükséges az orvosi kontroll, amennyiben nagy kockázatú betegcsoportba tartozik, vagy előrehaladott stádiumú a betegség.

 

A melanoma malignum könnyen kiújulhat, ezért tartózkodjon a napozástól, használjon fényvédő krémet az arcára és a karjára, és rendszeresen végezzen önvizsgálatot!

 

A melanoma megelőzése

Öröklött hajlam megléte esetén a melanoma malignum nem előzhető meg bizonyosan, de a betegség kialakulásának kockázata csökkenthető napfényvédelemmel és a szolárium kerülésével. 

 

Lásd még: Napégés és fényvédelem

 

Melanoma különböző életszakaszokban

Gyermekkorban még fejletlen a szervezet védekezőképessége, mert nem alakult ki a biokémiai védelem, amely képes korrigálni a károsodott sejteket. Ezért a gyermekeket különös gonddal kell óvni a napfény káros hatásától megfelelő ruházattal, napvédő készítményekkel.

 

Időskorban különösen ajánlott a különböző bőrnövedékek rendszeres orvosi ellenőrzése.

 

A várandósság ideje alatt felismert melanoma malignum elsődleges kezelése a daganat műtéti eltávolítása. Amennyiben onkológiai szempontból kemoterápia alkalmazása szükséges, a kezelés akár a terhesség alatt is megkezdhető. A várandós nők esetében az anya betegségének kezelése mellett természetesen a magzat egészségének megőrzése is nagyon fontos szempont, emiatt ez a betegcsoport különösen kidolgozott kezelési tervet és gondos odafigyelést igényel.

KULCSSZAVAK
melanoma  |   bőrrák  |   daganat  |   melanocyta  |   anyajegy  |   naevus  |   szolárium  |   őrszem nyirokcsomó  |   sentinel  |   ABCDE-szabály  |   UV-sugárzás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít