egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Fáradtság? Az ellenszer nem feltétlenül az alvás, vagy a passzívan, komolyabb tevékenységek nélkül töltött idő. Nem mindegy, miből adódik a kimerültség, és bizony az aktív pihenés sokkal inkább felölthet, mint a tévé előtt vagy a vízparton való heverészés.

 

Fáradtságból is többféle létezik!

A fáradtság, kimerültség érzése számos okból fakadhat, és nem árt tisztában lenni azzal, hogy szellemi, fizikai vagy lelki fáradtságot kell-e kipihenni, esetleg az összeset együttvéve. A fizikai munka, kemény edzésterhelés vagy más fizikai tevékenységgel töltött napok, hetek, hónapok után fizikai fáradtságot érzünk. De nagyon hasonló tüneteket okozhat az érzelmi és a szellemi fáradtság is!

 

A szellemi fáradtság oka általában a hosszú ideig tartó megfeszített szellemi tevékenység, érzelmi fáradtságot pedig például a krízisekkel való megküzdés okozhat. Természetesen ezek nem válnak el élesen egymástól: gyakran együtt fordulnak elő, és a mentális fáradtság a fizikai tevékenységeket is befolyásolja, ami fordítva is igaz.

 

A fáradtság forrásától függően a pihenés módja sem feltétlenül ugyanaz. A komoly fizikai fáradtságot passzívan töltött idővel, sok alvással és csak nagyon alacsony intenzitású, könnyen végezhető mozgásokkal érdemes kipihenni. A szellemi és érzelmi fáradtság esetén azonban jobb választás az aktív pihenés: a munkával töltött hónapok után a túrázással telt nyaralás hatásosabban tölti fel az energiaraktárakat.

 

Hogyan lehet aktívan pihenni?

Sokak számára a pihenés és az aktivitás ellentétesek egymással, pedig ez nagy tévedés: a feltöltődést segíti, ha a pihenés aktivitással párosul.

 

Ez hosszabb szabadság, vagy akár egy ebédszünet idején is igaz!

 

A testmozgás szerepe

A rendszeres testmozgásnak számos pozitív hatása van a lelki- és szellemi energiaszintre. Javítja az agyi működést és a memóriát, serkenti a szorongást oldó hormonok termelődését, csökkenti a belső feszültséget, enyhíti a depresszió tüneteit. Mindenki tapasztalhatta már, hogy egy szabad levegőn tett séta során „kiszellőzik a feje”. Ilyenkor a mozgás és a más környezet is segít rendezni a gondolatokat. Éppen ezért érdemes a nyaralás ideje alatt is sportolni: úszni, túrázni, kerékpározni.

 

Megfelelő alvásminőség

A megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás az alvást is javítja, ami hozzájárul a fáradtság csökkentéséhez. A hétköznapokban sokan nem alszanak eleget, pedig ez hosszú távon fizikai és szellemi kimerültséghez és a teljesítőképesség romlásához vezet.

 

A stressz kezelése

Az aktív kikapcsolódás segít a stressz oldásában, de ha ez nem elég, akkor relaxációs technikákat, jógát is érdemes bevetni. A tartós stressz fizikai tünetekkel is jár, ezek enyhítése a feszültség oldását is segíti. A jóga, pilates, stretching és más, izomlazító módszerek hatását kutatások igazolják.

 

Kell a társaság!

Természetesen a személyiségtől és a fáradtság forrásától is függ, hogy egy nyaralás idején körbevegyük-e magunkat sok emberrel. Az azonban biztos, hogy a családi, baráti kapcsolatok segítenek a problémákkal való megküzdésben, így a fáradtságot is oldják. Ne zárjuk el magunkat másoktól, beszéljünk a problémáinkról, és szerezzünk közös, pozitív élményeket!

 

KULCSSZAVAK
mozgás  |   pihenés  |   fáradtság  |   kimerültség  |   alvás  |   stresszoldás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít