egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az időjárás és annak változásai komoly kihívást, extrém esetekben veszélyt is jelenthetnek az ember egészségére. Télen a változó frontok mellett az alacsony hőmérséklet és a csúszós útviszonyok is odafigyelést igényelnek. A problémák megelőzésében a megfelelő felkészültség segít.

 

Az „extrém hideg” fogalma földrajzi zónák szerint is változó. Extrém hidegnek tartjuk azt, amikor a normáltól nagyon eltérő tartományba süllyed a hőmérséklet. A fenti tényezők mellett más körülmények (szél, csapadék stb.) is fokozzák a hidegérzetet és a hideggel járó kockázatokat. Magyarországon folyamatosan működő riasztórendszer hívja fel a figyelmet az időjárás extrém változásaira. A hideg nem mindenki számára jelent egyforma veszélyt, és hatásai megfelelő felkészültséggel és felszereléssel csökkenthetők.

 

Meteorológiai figyelmeztetések

Az Országos Meteorológiai Szolgálat állandó figyelmeztetőrendszert működtet, hogy felhívja a figyelmet a várható kritikus helyzetekre. A régiókra lebontott figyelmeztetések az alábbi oldalon érhetőek el, és a szervezet riasztásai a médiában is rendszeresen megjelennek.

 

A jelzéseket két szinten adják ki: egy előzetes figyelmeztetés a következő napok veszélyeire vonatkozik, míg az időjárási jelenség bekövetkezte előtt néhány órával már pontosabb, konkrétabb, helyhez kötött hír jelenik meg. A figyelmeztetések sárga, narancs és piros kategóriái a várható helyzet súlyosságát jelzik. Ezeket a figyelmeztetéseket érdemes a programok, utazások stb. szervezése előtt is figyelemmel kísérni.

 

A téli időszakban a figyelmeztetések a várható erős széllökések mellett hófúvásra, nagyobb mennyiségű hóra, ónos esőre és extrém hidegre is felhívhatják a figyelmet.

 

Az extrém hidegre vonatkozó figyelmeztetések:

 

 • sárga szint: a hőmérséklet –15 °C alá csökkenhet,
 • narancs szint: a hőmérséklet –20 °C alá csökkenhet,
 • piros szint: a hőmérséklet –25 °C alá csökkenhet.

 

Az 1993. évi III. törvény a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szabályozza az úgynevezett vörös kód kiadásának feltételeit és a hozzá kapcsolódó tennivalókat. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma –10 °C vagy annál alacsonyabb hőmérséklet előrejelzése esetén vörös kódot hirdet. Ennek érvényessége idején a bentlakást biztosító szociális intézményeknek kötelező fogadniuk az olyan, utcán élő hajléktalan személyeket, akiknek elhelyezése hajléktalanellátó intézményekben nem megoldható.

 

Felkészülés a tél veszélyeire

Az extrém hideg időjárás természetesen nem csak az utcán élőket érinti. Ilyen alacsony hőmérsékleti tartományokban bárki egészsége vagy élete veszélybe kerülhet.

 

Utazást érintő időjárási figyelmeztetések (hófúvás, nagy mennyiségű hó, ónos eső) idején csak akkor induljon útnak, ha feltétlenül szükséges. Ilyenkor mindig figyeljen arra, hogy autója üzemanyagtankja tele legyen, az autón téli gumi legyen, töltse fel téli ablakmosóval a tartályt, és mobiltelefonja is legyen teljesen feltöltött állapotban. Vészhelyzet esetére az autóban tartson meleg takarót és meleg innivalót (pl. termoszban).

 

Ha hidegriasztás vagy téli időjárási körülmények idején utcán élő, alvó embert lát, hívja a Menhely Alapítvány diszpécserszolgálatát.

 

Ha tudomása van arról, hogy környezetében valaki fűtetlen vagy nem elegendő mértékben fűtött lakásban él, próbáljon számára segítséget kérni. Figyeljen idős hozzátartozóira, ismerőseire, akik ilyen helyzetbe kerülhetnek.

 

A téli időszak veszélyei közé tartozik a szén-monoxid-mérgezés kockázata is (lásd a Mérgező gázok című cikket). Ennek elkerülésére évente ellenőriztesse kéményeit, és szereljen fel szén-monoxid-szint-mérőt.

 

Kockázatnövelő tényezők

Az alacsony hőmérséklet már önmagában kockázati tényező, de a hideg negatív hatásait a szél tovább fokozza. Erős szélben a hőérzet is rosszabb, és a testhőmérsékletet is nehezebb fenntartani. Szintén fontos a nedvességtől való védelem, mert a nedves ruhák és testfelület sokkal hamarabb kihűléshez vagy fagyási sérülésekhez vezethet.

 

A hideg különösen kockázatos lehet egyes állapotok vagy betegségek esetén.

 

Nagyobb veszélynek vannak kitéve:

 

 • A gyermekek sokkal inkább ki vannak téve a hideg hatásainak, mivel szervezetük még kevésbé tudja fenntartani a megfelelő testhőmérsékletet, gyorsabban ki tud hűlni. Szintén igaz, hogy az egyévesnél fiatalabb gyermekek a hideg kiváltotta vacogás által kevesebb hőt tudnak termelni, mint a felnőttek.
 • Idősek. Az idősek szintén védtelenebbek a kihűléssel, a testhőmérséklet veszélyes szint alá csökkenésével szemben. Lassabb anyagcseréjük és általában kisebb fizikai aktivitásuk miatt ők is könnyebben kihűlnek, mint a fiatalabb korosztályba tartozók.
 • Alkoholt, koffeint fogyasztók. Az alkoholos és koffeines italok fogyasztása növeli a kihűlés kockázatát.
 • Szívbetegségben szenvedők. A hideg hatására az erek összehúzódnak, így ha szívproblémája vagy magas vérnyomása van, konzultáljon orvosával, hogy milyen intenzitású tevékenységet folytathat hidegben.

 

Mit tehetünk kihűlés esetén?

Amennyiben a kihűlés kockázata fennáll, hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

 

Amíg a mentők megérkeznek, addig nyugtassa meg a beteget, és óvja a további kihűléstől:

 

 • lehetőség szerint vigye védett, meleg helyre;
 • távolítsa el a nedves ruhákat és az ékszereket (pl. gyűrű);
 • takarja be paplannal, pléddel, hálózsákkal, ha van, használjon izolációs fóliát;
 • a magánál lévő beteggel itasson kortyonként meleg, alkoholmentes italt, és etessen vele magas cukortartalmú ételt (csokoládét, szőlőcukrot);
 • maradjon vele, tartsa ébren, beszéljen hozzá, amíg meg nem érkezik a segítség;
 • eszméletlen betegnek biztosítson légutat.

 

Mit tehetünk fagyás, fagyási sérülések esetén?

Legfontosabb teendő a hideghatás megszüntetése. Ezt követheti a „fagyos” testrész óvatos, 10-30 percen át tartó felmelegítése megfelelő betakarással, 37-39 Celsius-fokos meleg fürdő, semmiképpen sem forró vízzel. Ha a tünetek megszűntek, és az érintett területen a vérkeringés megindult, nincs egyéb házilagos teendő.

 

A házilagos felmelegítés kerülendő, amennyiben nemcsak lokalizált fagysérülés történt, hanem az egyidejűleg a test kihűlésével is járt, mert ilyen esetben a szakszerűtlen kezelés, felmelegítés a vérkeringés felborulásához, életveszélyes állapot kialakulásához vezethet.

 

A kihűlés minden esetben kórházi kezelést igényel!

 

Amennyiben a fagysérülés súlyossága eléri a másodfokot (a fagysérült testrész megduzzad, vizenyőssé válik, esetenként akár vérrel telt hólyagok is megjelennek), az orvosi segítséget igényel.

 

Megfelelő öltözködés hideg időben

A hideg időjárás a legtöbb esetben nem jelenti azt, hogy be kell zárkózni a meleg lakásba. Megfelelő elővigyázatossággal akár kültéri sport is végezhető a téli időben.

 

Hidegben öltözködjön rétegesen, így a ruházat mindig az aktuális körülményekhez igazítható. A testtel közvetlenül érintkező réteg legyen jó szellőző. A modern, izzadságot elvezető technikai anyagok műszálból készülnek, és mindig száraz réteget képeznek a bőrön. A következő rétegek alapanyagául is modern műszálak vagy gyapjú szolgáljon. A pamut a hidegben nem jó választás, különösen kinti aktivitáshoz, mivel magába szívja, és nem párologtatja el az izzadságot, így hideg réteget képez.

 

Az öltözék legkülső rétege az aktuális pára- és csapadékviszonyoknak feleljen meg, legyen szél-, és ha kell, vízálló, de lehetőleg ez is lélegző anyagból készüljön.

 

Mivel a test a hideg ellen mindig a létfontosságú szerveket igyekszik védeni, a lábakban, kezekben és kiálló testrészekben összeszűkülnek az erek, és romlik a keringés hatékonysága. Ezért különösen nagy figyelmet kell fordítani ezek védelmére. A sapka, kesztyű viselése elengedhetetlen, a cipő legyen vízálló és elég meleg. Az egyujjas kesztyű sokkal melegebben tartja a kezet, mint az ötujjas változat.

 

A ruhával nem takart testrészek védelmére és a bőr hideg miatti kiszáradásának elkerülésére zsíros krém használható. Napsütéses időben ne feledkezzen meg a megfelelő UV-védelemről sem, télen legalább SPF30 faktorszámú fényvédő használata ajánlott.

 

A szemet – különösen napos vagy szeles időben – napszemüveggel védheti.

 

A gyerekek szervezete kevésbé tudja a hőt megtartani, ezért rájuk a felnőttekhez képest mindig plusz egy réteg ruhát kell adni.

 

Soha ne hagyja figyelmen kívül a vacogást, remegést, mert az már a szervezet első reakciója a túlzott hideghatásra.

 

Ne felejtse el, hogy a kinti mozgás során is szükség lehet folyadékpótlásra, akkor is, ha az izzadás kisebb fokú. Vigyen magával melegen tartott innivalót.

 

KULCSSZAVAK
tél  |   hideg  |   alacsony hőmérséklet  |   szél  |   hó  |   riasztás  |   megelőzés  |   hajléktalan  |   öltözködés  |   fagyás  |   fagyási sérülés  |   kihűlés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít