egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az emberi szervezet szimbiózisban (vagyis kölcsönösen előnyös társulásban) él rengeteg különféle baktériummal, vírussal és gombával – ezt a közösséget nevezzük mikrobiomnak. A mikrobiom összetétele nagyon érzékeny, amit számos tényező befolyásolhat.

 

A mikrobiom egyik legfontosabb alrendszere a bélflóra, melynek feladata – többek között – az étkezési rostok erjesztése, bizonyos vitaminok szintézise és a zsíranyagcsere befolyásolása. Emellett az immunrendszerrel együttműködésben segít megvédeni a szervezetet a nem kívánt betolakodók – vagyis a betegségeket okozó mikrobák – megtelepedésétől.

 

Bizonyos betegségeket már összefüggésbe hoztak a bélflóra összetételének vagy számának változásával: például az egészséges emberekben előforduló Faecalibacterium prausnitzii baktérium normálisnál alacsonyabb szintjét a különböző gyulladásos bélbetegségekkel.

 

A mikrobiom összetételének változása

A mikrobák közössége rendkívül dinamikus, így gyakorlatilag az élet bármilyen területén történő változás a mikrobiom összetételében és számosságában is változást okoz.

 

A mikrobiom összetételét és sokféleségét az alábbi tényezők módosíthatják:

 

 

Tudatos odafigyeléssel egészségesebbé tehetjük a bélflórát. Ezt a változatos, főleg – de nem kizárólag – növényi alapokon nyugvó diéta (lásd: Egészséges táplálkozás), a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás és a stressz kerülése (lásd: Stresszkezelés) segíti elő.

 

Mindezek mellett a kutatások szerint a testmozgás is jelentős hatással van a bélflóra állapotára – mégpedig azáltal, hogy növeli a rövid szénláncú zsírsavakat termelő baktériumközösségeket. A rövid szénláncú zsírsavak – melyeket elsősorban a mikrobák termelnek – kedvezően befolyásolják az anyagcserét, az immunrendszer működését és más biológiai folyamatokat is.

 

A testmozgás és a bélflóra kapcsolata

Az elmúlt években kutatási forróponttá vált a testmozgás és a bélflóra kapcsolata, így rengeteg tanulmány, vizsgálat született a témában. Állatkísérletek eredményei alapján az alábbi következtetésekre jutottak.

 

Egereken végzett állatkísérletben kimutatták, hogy az igény szerinti testmozgást (futókeréken) végző állatokban csökkent a Turicibacter nevű, bélbetegséget okozó baktérium száma azokéhoz képest, akik nem futhattak. Érdekessége a tanulmánynak, hogy a Turicibacter mennyiségére az is hatással volt, hogy az egerek önként vagy kényszer hatására futottak. A kényszer feltehetően megnövelte az állatok stressz-szintjét, ami nem kedvezett a bélflóra állapotának.

 

Patkányokon végzett hasonló állatkísérletben az igény szerinti testmozgást végző állatokban egy rövid láncú zsírsav, a butirát (vajsav) felhalmozódását mutatták ki. A butirátot szintén a belekben található egyes baktériumok (pl. Faecalibacterium prausnitzii) termelik az étkezési rostok emésztése során – a mozgást végző állatokban emelkedett ezeknek a baktériumoknak a száma. A butirátnak számos egészségügyi előnyét mutatták már ki: jótékony hatással van az anyagcserére és csökkenti a gyulladásos megbetegedések tüneteit.

 

Egy 2018-ban végzett állatkísérletben arra keresték a választ, hogy a mikrobiom összetételének változásai befolyásolják-e a gazdaszervezet állapotát. Az egereket két csoportra osztották: az egyik csoport igény szerint mozoghatott, a másik csoportnak nem volt lehetősége mozgásra. Az állatok hat hetet töltöttek ilyen körülmények között, majd széklettranszplantációval ún. csíramentes egerekbe vitték át a mikrobiomjukat. A transzplantáció után öt héttel vizsgálták az állatokban a mikrobiom diverzitását, az anyagcseréjüket, a bél gyulladásának mértékét és a testtömeget. Az eredmények azt mutatták, hogy a testmozgás által módosult mikrobiom pozitív hatással volt a transzplantált egerekre: csökkentette a bélgyulladást, növelte az energiafelhasználást, növelte a butirát mennyiségét és hatással volt a bél szövettani képére is.

 

Ezek alapján egyre biztosabbá vált, hogy a testmozgás hatással van a bélflóra állapotára – de természetesen az állatokon végzett kísérleti eredményeket nem lehet tényként kezelni az emberek esetében. De mit mondanak az embereken végzett tanulmányok e témában?

 

Nincs hiány azokból a vizsgálatokból, melyek bizonyítják, hogy a mérsékelt vagy erőteljes edzés (pl. futás, kerékpározás, súlyzós edzés stb.) növeli a bélflóra baktériumainak változatosságát. A baktériumok sokféleségét pedig nemcsak az állatkísérletekben, hanem emberek esetében is összefüggésbe hozták már a fizikai és mentális egészséggel.

 

A sportolók mikrobiomjának változatossága nagyobb, mint a passzív, mozgásszegény életmódot folytatóké. Ez feltehetően nemcsak a sportnak, hanem az egészséges étrendnek is köszönhető – a diéta és a sport kombinációja jelentősen megnöveli a Faecalibacterium prausnitzii nevű baktérium jelenlétét és általa a butirát mennyiségét.

 

Mi az a Faecalibacterium prausnitzii és a butirát?

A tanulmányok jelentős része tehát ezt a furcsa nevű baktériumot és a butirát jelenlétét hangsúlyozza. De miért pont ezeket?

 

A Faecalibacteria prausnitzii baktériumot összefüggésbe hozták már a különböző gyulladásos bélbetegségek tüneteinek súlyosságával. A krónikus bélgyulladással járó kórképekben (pl. Crohn-betegség) szenvedők emésztőrendszerében a baktérium mennyisége alacsonyabb volt. A Crohn-betegséget bizonyos esetekben csak úgy lehet gyógyítani, ha az érintett, súlyos gyulladásban levő bélszakaszt eltávolítják.

 

Azoknál a betegeknél, akiknél a Faecalibacteria száma alacsonyabb volt, gyakrabban újult ki a gyulladásos állapot. A dúsabb bélflóra viszont védőfaktor lehet a különböző gyulladáscsökkentő anyagok kiválasztása miatt. Ez egyrészt felvetheti a baktérium használatát probiotikumként, illetve általános biomarkerként, mellyel figyelemmel követhető a bélrendszer egészsége.

 

A butirát rövid szénláncú zsírsav, melyet a bélben lévő baktériumok (pl. a Faecalibacteria prausnitzii) termelnek az étkezési rostok emésztése során.

 

A butirát jótékony hatásai többek között az alábbiak:

 

  • fontos emésztési „üzemanyag” a bél hámsejtjei számára, fenntartja a normál sejtműködést;
  • csökkenti a bél pH-értékét, vagyis sav-bázis-egyensúlyát (a savasabb környezet korlátozza a potenciálisan kórokozó baktériumok szaporodását és csökkenti a fertőzés kialakulásának kockázatát, emellett csökkenti bizonyos káros anyagok felszívódását);
  • stimulálja a normál sejtek növekedését és a DNS-hibák javítását – egyes tanulmányok a vastagbélrák kockázatának csökkenésével is összefüggésbe hozták.

 

A testünket otthonuknak tartó élőlények, a mikrobák közösségének ápolása tehát mindenképp fontos az egészségünk szempontjából, de hogy pontosan milyen módon befolyásolják szervezetünk működését, még nem teljesen tisztázott.

 

Kapcsolódó tartalom: Testmozgás és mentális egészség

KULCSSZAVAK
mozgás  |   sport  |   edzés  |   mikrobiom  |   mikroba  |   baktérium  |   vírus  |   gomba  |   flóra  |   normál flóra  |   butirát
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít