egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A magyar lakosság egészségi állapota elmarad a gazdasági, társadalmi fejlettségtől várhatótól. Ennek egyik alapvető oka az egészségtudatosság alacsony szintje, illetve a helytelen életmódbeli döntések, melyek elkerülésével a születéskor várható élettartam és – számos esetben – a korai halálozás is elkerülhető lenne. A megelőzés éppen ezért a népegészségügy fontos célkitűzése.

 

Az egészségtudatosabb szemlélet meghonosítása céljából a kormány az egészségtudatosság fejlesztését segítő hálózat kialakítását szorgalmazta. Az így létrejött Egészségfejlesztési Irodák (EFI) célja a szemléletformálás, az egészségtudatosság növelése, az egészség megőrzését szolgáló magatartásformák elterjesztése és az egészségfejlesztést célzó programok szervezése, lebonyolítása, valamint az ehhez szükséges infrastruktúra biztosítása. Jelenleg 113 EFI működik az országban, kórházhoz kapcsolódva vagy önálló intézményként. Az EFI-k nagy részében működik Lelki Egészség Központ (LEK) is, melyek célja a helyi lakosság mentális egészségének megismerése és támogatása a helyi lehetőségek elérhetővé tételével és személyre szabásával.

 

Egészségfejlesztési Iroda – EFI

Az EFI-k a népegészségügyi ellátás részét képezik, céljuk, hogy nőjön az egészségben eltöltött évek száma, a születéskor várható élettartam és a lakosság egészségtudatossága. Ehhez eszközként a tájékoztatás, a szűréseken, illetve a krónikus, nem fertőző betegségek megelőzési programjaiban való részvételre ösztönzés is szerepel. Az irodák az egészségügyi ellátórendszer részeként az adott járásban összehangolják az egészségfejlesztési munkát, összekötik az egészségügyi ellátás szereplőit az önkormányzatokkal, civil szervezetekkel. Az EFI-ket ingyenesen, beutaló nélkül keresheti fel a lakosság.

 

Az EFI-k céljai:

 

  • a szív- és keringési, valamint a daganatos betegségek megelőzésének támogatása;
  • az egészségtudatosság növelése;
  • az egészségtudatossági szokások javítása;
  • a mentális egészség fejlesztése.

 

A célok elérése érdekében az EFI-k – a saját rendezvényeik és tevékenységük mellett – segítséget nyújtanak az adott térségben szervezett egészségmegőrző, egészségtudatosságot növelő munkához is. Képzési alkalmakat nyújtanak az adott térség oktatási-, egészségügyi intézményeiben dolgozó szakembereknek egészségnevelési témákban, a lakosságot motiválják a megelőzési és szűrési programokban való részvételre, valamint összefogják a civil kezdeményezéseket. Mindezek érdekében előadások, klubok szervezése és egyéni tanácsadás is elérhető, illetve a lakosság is ellátogathat kérdéseivel, problémáival a központokba.

 

Lásd még: Egészségfejlesztési irodák

 

Lelki Egészség Központ – LEK

A magyar lakosság mentális egészségének állapota javításra szorul, a lakosság körében komoly problémát jelent a depresszió, a stressz, valamint a függőségek is. A mentális betegségekhez társuló információhiány és az előítéletek miatt még nagyobb szükség van a mindenki számára elérhető segítségre.

 

Az EFI-k mellett ezek érdekében jöttek létre a LEK-ek, melyek célja az adott térség mentális egészségi állapotának felmérése és támogatása. A LEK-ek képet kapnak a térségre jellemző problémákról és azokról a gyakorlatokról, amelyekkel a problémák kezelhetők.

 

A központok munkatársai mentális jólétet, lelki egészséget fejlesztő programokat szerveznek, akár korosztályokra bontott formában is. Az előadásokon, egészségfejlesztő napokon való részvétel mellett a szenvedélybetegségek elleni küzdelem, a betegek és hozzátartozóik segítése is fókuszba kerül. Bárki, aki úgy érzi, hogy krízishelyzetben van, térítésmentesen és beutaló nélkül fordulhat a központokhoz.

 

Az Egészségfejlesztési Irodák térképes keresőjét ezen az oldalon találja:

 

KULCSSZAVAK
megelőzés  |   lelki egészség  |   egészségvédelem  |   életmód  |   egészségtudatosság
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít