egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A leendő édesanyák és édesapák sok mindent tehetnek a magzat egészsége érdekében, melyek közül talán a legfontosabb a káros szenvedélyek – elsősorban a dohányzás, alkohol- és drogfogyasztás – elhagyása, ideális esetben már három hónappal a tervezett fogamzás előtt.

 

A magzat hónapokon keresztül a méhlepény és a méh érhálózatának kialakulása következtében a köldökzsinóron kapja a táplálékát, melyen keresztül nemcsak a tápanyagok, hanem a kismama által fogyasztott károsító anyagok is eljuthatnak hozzá. Az különböző élvezeti szerek a baba szellemi és testi fejlődését is befolyásolják.

 

A káros szenvedélyekhez a teljesség igénye nélkül az alábbiak tartoznak:

 

 

Felelősségteljes, tudatos családtervezéssel jelentősen csökkenthető a születési rendellenességek kockázata.

 

Dohányzás hatása a gyermekvállalásra

A dohányzásnak számos egészségkárosító hatása van; a cigarettában, szivarban, pipadohányban található kémiai anyagok elszívásakor a nikotin, kátrány és szénmonoxid mellett még mintegy 4-5000 féle anyag kerül a szervezetbe. Fontos tudni, hogy az aktív dohányzás mellett a passzív dohányzás is egészségkárosító hatású.

 

A dohányzás mind a nőknél, mind a férfiaknál káros hatással van az ivarsejtek érési folyamatára, az életképességükre, a mozgékonyságukra, és szerepe lehet a nemi hormonok szabályozásának zavaraiban is.

 

A dohányzásnak érszűkítő hatása van, ami a férfiaknál kezdetben merevedési zavarokhoz, hosszú távon pedig impotenciához vezethet. A fogantatáshoz jó minőségű, életképes spermiumra van szükség, a dohányzás viszont csökkentheti a spermiumok számát, negatívan befolyásolhatja alakjukat és a mozgékonyságukat, ezért a dohányzó férfiak spermája kevesebb eséllyel termékenyíti meg a petesejtet.

 

A dohányzó nőknél gyakrabban fordul elő rendszertelen menstruáció, így nehezebben tudják kiszámolni az ovuláció időpontját, vagyis azt az időszakot, amikor a legmagasabb az esély a fogantatásra; illetve gyakrabban fordul elő náluk a terméketlenség.

 

A dohányzás a méhlepényre és a magzatra is káros hatással van: a szénmonoxid érösszeszűkítő hatása csökkenti a vér oxigéntartalmát, gátolja a magzat megfelelő vérellátását, ami súlyos esetben akár vetéléshez is vezethet.

 

A dohányzó kismamák általában kevesebbet esznek, ezért előfordul, hogy a magzat nem jut elegendő és megfelelő összetételű tápanyaghoz sem.

 

A dohányzó kismamák esetében megnő az esélye:

 

 

A dohányzással kapcsolatosan lásd még: E-cigaretta és alternatív dohánytermékek.

 

Leszokás támogatás:
www.leszokastamogatas.hu,
ZÖLD SZÁM: 06-80-44-20-44

 

Alkoholfogyasztás hatása a gyermekvállalásra

A túlzott alkoholfogyasztás a férfiaknál csökkenti a libidót, impotenciát okozhat, valamint csökkentheti a spermiumok mennyiségét, mozgékonyságát.

 

A nők esetében az alkohol gátolja a terhesség megtartásáért felelős progeszteron hormon termelődését, ami spontán vetéléshez is vezethet, valamint növeli a koraszülés esélyét, és a gyermek nagyobb valószínűséggel születik alacsonyabb testsúllyal (a kutatások szerint már napi egy pohár ital megduplázza a kis súlyú magzat világra jöttének esélyét).

 

A gyermeknél is felléphetnek különféle rendellenességek, mint például idegrendszeri károsodás és gyengébb tanulási képességek. A várandósság ideje alatti alkoholfogyasztás hatására az ún. magzati alkoholszindróma különböző súlyosságú formái alakulnak ki.

 

A gyermek egészsége érdekében az alkoholfogyasztást már a várandósságra felkészülés időszakában ajánlott abbahagynia a leendő szülőknek, de különösen a kismamának a várandósság ideje alatt!

 

Az alkoholfüggőséggel kapcsolatosan lásd még: Nagyivók és Alkoholbetegség.

 

Drogfogyasztás hatása a gyermekvállalásra

A kábítószerek vegyi anyagok, amelyek beavatkoznak az agy kommunikációs rendszerébe, és megzavarják az idegsejtek közti információáramlást. A kábítószer-fogyasztás nagy mértékben növeli a várandósság alatti és a szüléskori szövődmények kockázatát; fennáll a koraszülés, a kis súllyal születés veszélye, valamint a magzat testi fejlődésének visszamaradása.

 

A drogfogasztás jelentősen növeli a születendő gyermeknél a maradandó tanulási, koncentrációs, értelmi zavarok megjelenésének valószínűségét, mint például az alábbiak:

 

 • lassú értelmi fejlődés,
 • hiperaktivitás,
 • tanulási nehézségek,
 • gyenge emlékezőképesség,
 • mozgáskoordinációs zavarok,
 • beszédzavar,
 • gyenge hallás,
 • társadalmi beilleszkedési zavarok.

 

A drogfogyasztást már hónapokkal a tervezett fogamzás előtt mindkét szülőnek szigorúan abba kell hagynia. A függőségkezelésről külön cikkben olvashat.

 

Koffeinfogyasztás hatása a gyermekvállalásra

Egészséges emberek esetében napi egy-két csésze kávé nincs káros hatással a gyermekvállalásra, ezért javasolt a leendő szülőknek a kávéfogyasztást erre a mennyiségre csökkenteni.

 

A túl sok koffein a petevezetékek csillószőreinek mozgási aktivitását befolyásolhatja, melynek hatására a petefészekből a méh üregébe vándorolnak a petesejtek; illetve a kutatások szerint késleltetheti a teherbeesés idejét, így a sok koffeint fogyasztó párok esetében hosszabb időbe telhet, amíg megtörténik a fogantatás. A koffein további negatív hatása az alacsony születési súly, koraszülés esélyének növelése, valamint hogy átjut a méhlepényen, ezért az újszülött is részesül a koffeinhatásból, így később a megvonási tünetek miatt sírós, nyűgös, nyugtalan lehet.

 

A koffein megtalálható a kávén kívül még a teában, kakaóban, kólában, csokoládéban, illetve egyes fájdalomcsillapítókban és jó néhány növényben is.

 

Kapcsolódó tartalmak

A szülők szexuális egészségével kapcsolatban lásd még:

 

 

A gyermekvállalással kapcsolatban lásd még:

 

 • Táplálkozás kismamaként
 • Mozgás kismamaként
 • Megtermékenyülést segítő életmódjavaslatok

 

KULCSSZAVAK
gyermekvállalás  |   káros szenvedélyek  |   születési rendellenesség  |   családtervezés  |   dohányzás  |   alkohol  |   drog  |   koffein
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít