egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

eeszt gomb

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization – WHO) az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) egyik szervezete. Fő feladata szerint hatósági funkciókat lát el a közegészségügy területén, és vezető szerepe van a nemzetközi egészségügyi kérdésekben is. Felállítja az általános egészségügyi követelményeket, szakmai standardokat és feladatokat; valamint felügyeli és nyomon követi az egészségügyi trendeket és a népbetegségek alakulását.

 

A WHO székhelye Genfben található, és alapokmánya 1948. április 7-én lépett életbe. A szervezet finanszírozását a 194 tagország hozzájárulásaival és magánadományokkal biztosítják. A WHO hat regionális központot tart fenn Afrikában, Amerikában, a kelet-mediterrán térségben, az európai térségben, a délkelet-ázsiai térségben, valamint a nyugat-csendes-óceáni térségben.

 

A WHO-nak nagy szerepe volt a feketehimlő teljes felszámolásában, valamit a járványos gyermekbénulás igen jelentős visszaszorításában. Ezek mellett jelentős szerepet játszik az ebola és malária elleni védőoltás fejlesztésében, illetve a HIV/AIDS, a COVID-19 és tuberkulózis elleni küzdelemben. A WHO továbbá célul tűzte ki az olyan életmódbeli tényezők visszaszorítását is, mint a dohányzás és kábítószerfogyasztás; illetve a nem fertőző, krónikus betegségek megelőzésére és leküzdésére, valamint a mentális egészségre is nagy hangsúlyt fektet.

 

A WHO ezek mellett olyan témákkal is foglalkozik, mint a migráció, a klímaváltozás elleni küzdelem vagy egyes kereskedelmi kérdések, mivel ezek hatással vannak számos népegészségügyi kérdésre, és befolyásolják a népek egészségi állapotát.

 

A WHO főbb feladatai és céljai

A WHO fő célja minden ember számára biztosítani az elérhető maximális egészséget. A WHO egészségdefiníciója a teljes testi, szellemi, szociális jólét állapota, és nem csupán a betegségek vagy a rokkantság hiánya.

 

A WHO hatáskörébe tartoznak egyes egészségügyi biztonsági kérdések, mint például az élelmiszerbiztonság, ételmérgezések, pandémiás betegségek, közegészségügyi kérdések, környezettel kapcsolatos tényezők és állatról emberre terjedő fertőző betegségek.

 

A WHO további feladatai közé tartozik:

  • az egészség és biztonság fejlesztése, az egészségügyi veszélyek elleni fellépés (pl. környezetszennyezés, antibiotikumok helytelen használata stb.);
  • egészségfejlesztés előmozdítása, a krónikus betegségek megelőzése és kezelése (pl. daganatos és mentális betegségek), valamint az életmódbeli kockázati tényezők visszaszorítása;
  • fertőző betegségek elleni küzdelem (pl. HIV/AIDS, tbc, hepatitis);
  • egészségügyi rendszerek megerősítése, az egészségügyi, valamint gyógyszerekhez és védőoltásokhoz való egyenlő hozzáférés biztosításának előmozdítása;
  • kutatások biztosítása, illetve az orvosi bizonyítékokon alapuló egészségpolitika és a hiteles tájékoztatás előmozdítása;
  • hiteles egészségügyi információ szolgáltatása a szabályok, szakmai standardok felállításához és az egészségügyi helyzet nyomon követéséhez;
  • együttműködés más nemzetközi szervezetekkel, civil társadalommal, adományozókkal és a magánszektorral;
  • hatékonyság, teljesítmény, eredményesség fejlesztése nemzetközi színtereken;
  • az egészségügy finanszírozásával és az egészségügyi dolgozókkal kapcsolatos nemzetközi kérdések megoldása;
  • család-, nő- és gyermekegészségügy: ide tartoznak a védőoltások, anya-, újszülött-gyermekvédelem és egészségügy, öregedés, reproduktív egészség kérdései.

 

Fentieken túl a WHO, mint nemzetközi hatóság, egészségügyi szükséghelyzetet rendelhet el, amire eddig hatszor került sor: sertésinfluenza idején 2009-ben, járványos gyermekbénulás idején 2014-ben, ebolajárvány alatt 2014-ben, Zika-vírus-járvány alatt 2016-ban, ebolajárvány alatt 2019-ben, illetve a COVID–19-járvány miatt 2020-ban. 

KULCSSZAVAK
WHO  |   egészségpolitika  |   közegészségügy  |   népegészségügy  |   egészségvédelem
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

 

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít