egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Milyen betegség a majomhimlő?

A majomhimlő egy vírus által okozott fertőző megbetegedés, mely elsősorban állatról terjed át emberre. Azonban mérsékelten emberről emberre is képes terjedni.

 

A betegség leginkább Közép- és Nyugat-Afrikában jellemző. Behurcolt majomhimlős esetek azonban már korábban is előfordultak Afrikán kívül, például az Egyesült Államokban, Izraelben, Szingapúrban vagy az Egyesült Királyságban. Ezek az esetek afrikai utazással vagy fertőzött állat behozatalával álltak összefüggésben.

 

Melyik vírus okozza a majomhimlőt?

A majomhimlő kórokozója az Orthopoxvírusok közé tartozik, melyek a Poxviridae család tagjai. Az Orthopoxvírusok közé tartozik a variola vírus is, mely a fekete himlő kórokozója volt, illetve a vaccinia vírus is, melyet a fekete himlő elleni vakcinában alkalmaznak.

 

A majomhimlő sokkal enyhébb megbetegedést okoz a fekete himlőhöz képest.

 

Veszélyes-e a majomhimlő?

A majomhimlő betegség döntő többségében enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár. Az eddigi információk alapján Európában a vírus nyugat-afrikai törzse jelent meg, mely Afrikában 1%-os halálozással jár.

 

Hogyan terjedhet a majomhimlő?

A majomhimlő elsősorban a fertőzött állat karmolásával, harapásával, illetve nyers húsának elfogyasztásával terjed. Azonban mérsékelten képes emberről-emberre is terjedni. Ebben az esetben az átvitel történhet testváladékkal (ez lehet: nyál, vizelet, nemi váladék), testváladékkal szennyezett tárgyak (pl. ágynemű, ruha, használati tárgyak) útján, valamint cseppfertőzéssel. Fontos kihangsúlyozni, hogy cseppfertőzéssel történő fertőződéshez hosszabb ideig tartó, szoros kontaktus szükséges.

 

A majomhimlő fertőzés kockázata nem korlátozódik a szexuálisan aktív emberekre vagy a férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiakra. Bárki megfertőződhet, aki szoros fizikai kapcsolatba kerül egy fertőzött személlyel.

 

A vírus terjedésének kockázata a tüneteket mutató beteggel szoros kontaktusban nem álló személyek, azaz a lakosság körében alacsony.

 

Kik a leginkább veszélyeztettetek a fertőződés szempontjából?

A fertőzött állattal vagy személlyel szoros kontaktusban lévő személyek (pl. egy háztartásban élők, családtagok, szexuális partnerek).

 

Fertőzőképes beteggel szoros kontaktusba kerülő újszülöttek, gyermekek és immunhiányos személyek.

 

Fertőzőképes beteget megfelelő egyéni védőeszköz alkalmazása nélkül ellátó egészségügyi dolgozók.

 

Milyen tünetekkel jár a majomhimlő?

A vírus lappangási ideje általában 6-13 nap, de akár 5-21 nap is lehet. A betegség első szakasza kb. 5 napig tart. Influenzaszerű tünetek (pl. láz, hidegrázás, izomfájdalom, hátfájdalom, fejfájás, fáradtság), illetve a nyirokcsomók duzzanata jellemzi ezt a szakaszt.

 

Általában 1-3 nappal az influenzaszerű tünetek után bőrkiütések jelennek meg. A kiütések a legtöbb esetben először az arcon jelennek meg, majd a test többi részére is átterjednek. Leggyakrabban a tenyéren és a talpon találhatóak meg, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán vagy a nemi szerveken és a végbél környékén is.

 

A bőrelváltozások eleinte laposak vagy enyhén előemelkedhetnek, majd hólyagok alakulnak ki, melyek átlátszó vagy sárgás színű bennéket tartalmaznak. Ezután pörk képződik, melyek idővel leszáradnak és leesnek.

 

A tünetek általában 2-4 hétig tartanak. A bőrelváltozások erősen viszketnek.

 

Mennyi ideig fertőzőképes a beteg?

A fertőzőképesség az első tünetek megjelenésétől a pörkök leszáradásáig tart.

 

Milyen szövődményekhez vezethet a majomhimlő?

Tüdőgyulladás, véráramfertőzés (szepszis), agyvelőgyulladás, másodlagos bőrfertőzések a vakarózás miatt, szaruhártyagyulladás, mely súlyos esetben látásvesztéshez vezethet.

 

Hogyan előzhető meg a majomhimlő?

 

  • A fertőzött beteg elkülönítésével.
  • A higiéniai szabályok betartásával (kézmosás szappanos vízzel vagy alkoholos fertőtlenítő szerrel).
  • Egészségügyi ellátás során az egyéni védőeszközök megfelelő alkalmazásával.
  • A magasabb kockázatnak kitett csoportok védőoltásával.

 

A majomhimlő egyik emberről a másikra szoros fizikai érintkezés - ideértve a szexuális érintkezést is - útján terjedhet. Jelenleg nem ismert, hogy a majomhimlő szexuális úton (pl. ondóval vagy hüvelyváladékkal) terjedhet-e, de szexuális érintkezés során a bőrelváltozások útján a közvetlen bőr-bőr érintkezés terjesztheti a vírust.

 

Hogyan kezelhető a majomhimlő?

A legtöbb beteg általában kezelés nélkül is meggyógyul.

 

Léteznek olyan vírusellenes szerek, melyek a majomhimlő kezelésére is használhatóak intézeti körülmények között.

 

Létezik-e majomhimlő elleni oltás?

A fekete himlő elleni védőoltás az esetek nagy részében a majomhimlő ellen is védettséget biztosíthat. Magyarországon az 1979 előtt születtettek részesültek fekete himlő elleni védőoltásban. Jelenleg azok igényelhetik a védőoltást, akik kockázatnak kitett személynek minősülnek. 

 

Fekete himlő ellen egyetlen vakcina rendelkezik engedéllyel az Európai Unióban, az új, 3. generációs himlő elleni oltóanyag (IMVANEX, Kandában IMVAMUNE, USA-ban JYNNEOS). A majomhimlő elleni védőoltás két adagból áll, melyek 4 hét különbséggel adhatók be. A védettség a teljes oltási sorozat felvételével alakul ki.

 

Ki jogosult a majomhimlő elleni védőoltásra?

A jelenlegi eljárásrend szerint védőoltásban részesülhetnek:

 

  • férfiakkal szexuális kapcsolatba kerülő férfiak (men who have sex with men, MSM), akiknek kórelőzményében az elmúlt 6 hónapban szerepel nemi úton terjedő betegség,
  • több személlyel is szexuális kapcsolatot létesítő MSM HIV-fertőzöttek,
  • egészségügyi dolgozók, akik munkájuk során kitettek az esetleges vírusfertőzésnek.

 

A védőoltást kérhetik mindemellett azon személyek, akikről a járványügyi kivizsgálás során a kontaktkutatás eredményeként bizonyítást nyer, hogy igazolt majomhimlős személlyel szoros kapcsolatba (intim, szexuális) kerültek az utolsó kontaktustól számított 14 napon belül, és/vagy közös háztartásban élnek.

 

A majomhimlő elleni oltás önkéntes és térítésmentes.

 

Hol igényelhető a majomhímlő elleni védőoltás?

A majomhimlő elleni védőoltások végzésére kijelölt oltóhelyek pontos címe, elérhetősége és az oltásokkal kapcsolatos további szükséges információ az NNK honlapján érhető el.

 

Kapcsolódó tartalmak:

Teendők majomhímlő gyanúja esetén

A majomhimlő és más vírusfertőzések összehasonlítása

A majomhímlő története

1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít