egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az utóbbi évek gazdasági helyzetünket érintő eseményei – a koronavírus-járványt követő globális gazdasági visszaesés, a szomszédos országban zajló háború, az energiaárak hirtelen emelkedése – más és más reakciót válthat ki az emberekből. Minden változást, legyen negatív vagy pozitív, krízisként él meg a stabilitásra, kiszámíthatóságra törekvő emberi szervezet.

 

Ha a jövőbeli helyzetünket fenyegetőnek látjuk, amelyre semmilyen ráhatásunk nincsen, akkor megjelenhet a tehetetlenség, a düh érzése, amely idővel szorongássá fokozódhat. A szorongás – bizonyos határig – természetes élettani jelenség, normális reakció a negatív eseményekre, de ha meghatározóvá válik az életünkben, akkor kórossá válhat.

 

A kóros szorongáshoz vezető út

Felmérések szerint 2019 óta a szorongásos zavarok előfordulása megduplázódott, a depressziós tünetek pedig megháromszorozódtak. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos nehézségeket fokozza a poszt-COVID-szindróma (már tudományosan igazolt, hogy a COVID-19 az idegrendszer működésére is hat), a szomszéd országban zajló háború, illetve a világgazdasági helyzet bizonytalansága, az energiaválság. Mindezek különösen az alacsony jövedelmű háztartások esetében éreztetik hatásukat, hiszen egy váratlan esemény – munkahely elvesztése, súlyos betegség – esetén veszélybe kerülhet a család megélhetése.

 

Ha az ember gondolkodásmódjában a megélhetési problémák, a megrendült biztonságérzet, a komfortzónából való kizökkenés, az aggodalmak és kétségek válnak meghatározóvá, melyek a pozitív érzelmeket teljesen elnyomják, akkor mentális, pszichés zavarok alakulhatnak ki. Ha a szorongás érzése olyan erőteljessé vagy gyakorivá válik, hogy az életminőséget is jelentősen rontja, akkor kóros szorongásról, szorongásos betegségről beszélhetünk.

 

A szorongásra utaló jelek

A szorongás a lelki megterhelődésen túl testi panaszokhoz is vezethet. A lelki-érzelmi tünetek kezdetben a nyugtalanság, izgatottság, ingerlékenység, túlérzékenység, tehetetlenségérzés, majd idővel tartós álmatlanság, kóros lehangoltság léphet fel, az állandósuló félelem mellett pedig öngyilkossági gondolatok is megjelenhetnek.

 

Minél erősebbé válik a feszültség, a szorongás, annál valószínűbb a fizikai tünetek megjelenése, melyek a leggyakrabban: kézremegés, verejtékezés, szapora légzés, erős szívdobogás, pupillák tágulása, szájszárazság, lassú mozgás vagy túlmozgásosság.

 

Ha a szorongás állandósul, és kezeletlenül marad, súlyos szövődmények is felléphetnek: depresszió, függőségek (pl. alkoholbetegség), valamint akár életet is veszélyeztető szív- és érrendszeri betegségek.

 

A szorongás gyógyszeres és pszichoterápiás kezelése

A szorongás feltétlenül kezelést igényel, ha túlságosan elhatalmasodik, és tünetei egyre gyakrabban fordulnak elő vagy állandósulnak. Érdemes a háziorvost felkeresni, aki segíthet a megfelelő szakember felkeresésében, de akár rögtön pszichiáterhez, pszichológushoz is lehet fordulni. A területileg illetékes pszichiátriai rendelő beutaló nélkül felkereshető.

 

A gyógyszerszedés csak tüneti kezelés. A probléma megoldásához pszichológiai tanácsadásra, pszichoterápiára van szükség, melynek során szakember irányításával elsajátíthatók a különféle stresszoldó módszerek, megváltoztathatók a rosszul rögzült magatartási minták.

 

Az erős szorongásos tünetek kezelésének egyik módja a gyógyszeres terápia. Az agy biokémiájának egyre jobb megismerése már lehetővé teszi a szorongásos kórképek hatékony gyógyszeres kezelését. Egyes nyugtatók, szorongásoldók, antidepresszánsok nagyon hatásosak a rohamok oldásában, az éjszakai nyugodt alvás biztosításában, azonban vannak kockázataik: csökkenthetik a szellemi teljesítőképességet; nagy a hozzászokás veszélye (lásd még Benzodiazepinfüggőség), és abbahagyásakor a szorongásos tünetek fokozottan jelentkezhetnek; illetve egyes készítmények fokozzák az alkohol hatását, és együttes alkalmazásuk esetén akár a légzőrendszer bénulása is bekövetkezhet. Így a nyugtatók, szorongásoldók használatának időtartamát előre ki kell jelölni és legfeljebb néhány hétre szorítani!

 

Vegyük kezünkbe az irányítást!

Mi magunk is sokat tehetünk a szorongás enyhítésére, hiszen lefolyása nagymértékben függ a hozzáállástól, a megoldási, megküzdési módszerektől. Vannak, akik alkohollal próbálják csökkenteni szorongásukat, ami azonban zsákutca: az alkohol rövid távon valóban felszabadíthat az állandó nyomás alól, hosszú távon azonban nehezíti a traumák feldolgozását.

 

Ha a problémák megoldására, a feszültség, szorongás enyhítésére valódi kiutat keresünk, akkor szükség van a gondolkodásmódunk, életmódunk mielőbbi megváltoztatására.

 

Lásd még: Stressztűrő képesség

 

Kontroll megteremtése

A kontroll a gazdasági szorongás kezelésében kulcsfontosságú, agyunknak ugyanis megoldásokra van szüksége, hogy felszabadulhasson az állandóan visszatérő, nyomasztó gondolatok alól. A szorongás csökkentését segíti, ha végiggondoljuk, hogy életünk mely területeit tudjuk irányítani, kontrollálni, és melyek azok a területek, amelyekre nincsen ráhatásunk.

 

Kontrollálni tudjuk például, hogy mennyit és mit fogyasztunk, hol és hogyan takarékoskodunk (pl. megengedhetünk-e magunknak nyaralást, szórakozást, étterembe járást stb.).

 

A közösség támogató ereje

A megküzdés másik lényeges eleme a társas kapcsolatok erősítése. Kutatások szerint a kevés társadalmi kapcsolattal rendelkezők nagyobb valószínűséggel szenvednek a szorongástól és a depressziótól. Különösen a nők számára fontos a barátokkal és gyermekekkel töltött idő, ami elősegíti az oxitocin felszabadulását (a hormon természetes stresszoldóként hat, csillapítja a szorongást, gyulladást, fájdalmat).

 

A családdal, a barátokkal töltött minőségi idő erősítheti az összetartozás és a pozitív önértékelés érzését. Nehéz helyzetekben különösen fontos az összefogás, a közös megoldáskeresés, és annak megélése, hogy nem vagyunk támasz nélkül, és számíthatunk a családunkra, a barátainkra, a szűkebb közösségünkre.

A stressz enyhítésében segíthet a fizikai érintkezés, az ölelés és a szex is, ami szintén elősegítheti az oxitocin felszabadulását és csökkentheti a kortizol (stresszhormon) szintjét. Az állatvilágban is megfigyelhető ez a jelenség: például a csimpánzok rendszeresen átölelik stresszes társaikat.

 

Relaxációs gyakorlatok

A szorongás oldásában nagy segítséget nyújtanak a különféle relaxációs technikák, használatuk mindenki számára ajánlott. Az autogén tréning tudományosan megalapozott relaxációs módszer, gyakorlatainak rendszeres végzése erősíti a szervezet öngyógyító folyamatait, hozzájárul az életminőség és a közérzet javulásához. Gyakorlatai könnyen elsajátíthatók és önállóan is végezhetők.

 

Meditáció

A meditáció segíthet megbirkózni a stresszhelyzetek okozta szorongással, javíthatja az általános jóllétet. Számos előnyös hatása van a fizikai és a mentális egészségre, de kóros állapotok – mint például a szorongás – tüneteinek kezeléséhez is hozzájárulhat azzal, hogy segít az adott pillanatra összpontosítani, kizárva ezzel a jövővel kapcsolatos aggodalmakat.

 

További módszerek a stressz csökkentésére

Testmozgás

A fizikai stressz képes hatékonyan csökkenteni a mentális stresszt. A testmozgás hosszú távon csökkenti a kortizolszintet, segíti az endorfinok (boldogsághormon) felszabadulását, javítja az alvás minőségét. Olyan edzésprogramot, tevékenységet kell keresni, amely személy szerint élvezetet ad.

 

Különösen jól enyhítik a stresszt a nagy izomcsoportok ismétlődő mozgásával járó tevékenységek, mint a séta vagy a kocogás. A kutatások szerint a depresszió és a szorongás kezelésében a jóga akár olyan hatékony is lehet, mint az antidepresszánsok.

 

Egészséges táplálkozás

A stressz szintje és a megfelelő étrend szorosan összefügg. A magas omega-3 zsírsav tartalmú ételek, a gyümölcsök és zöldségek csökkentik a stressz tüneteit.

 

Étrendkiegészítők

A legismertebb stresszoldó, szorongáscsökkentő hatású étrendkiegészítők: citromfű, omega-3 zsírsavak, B-vitaminok, magnézium, valeriana, zöld tea.

 

Aromaterápia

Az illóolajok vagy az illatos gyertyák használata csökkentheti a szorongást és javíthatja az alvást. Különösen nyugtató hatású illatok: levendula, rózsa, bergamott, kamilla, fenyőtömjén, szantálfa, narancs, narancsvirág.

 

Koffein csökkentése

A kávéban, teában, csokoládéban, energiaitalokban lévő koffein nagy mennyiségben növelheti a szorongást.

 

Humor, nevetés

A humor, a nevetés javítja a hangulatot, enyhíti a stresszreakciókat, csökkenti a feszültséget, hosszú távon erősítheti az immunrendszert is.

 

Zenehallgatás

A zene pihentető hatással lehet a testre és az elmére egyaránt. A relaxációs és meditációs zenék, a természet hangjai, a lassú ütemű instrumentális zene különösen elősegítik a vérnyomás, a pulzus, a stresszhormonok csökkentését, de nyugtató hatásuk van a klasszikus, kelta, bennszülött amerikai és indiai zene egyes típusainak is.

 

Légzőgyakorlatok

A mély légzés célja, hogy a légzésre összpontosítsunk, hogy lassabbá és mélyebbé váljon. Az orron keresztül vett mély levegő hatására a tüdő kitágul, a has felemelkedik, ami lassítja a pulzust, és békés érzetet nyújt.

 

Háziállatok tartása

A kisállatokkal való interakció elősegítheti az oxitocin felszabadulását. Célt ad, társaságot nyújt, ami enyhíti a stresszt és a szorongást.

 

 

További ajánlott tartalom: Egyéni tényezők az egészség megélésében

KULCSSZAVAK
szorongás  |   energiaválság  |   depresszió  |   háború  |   krízis  |   pszichoterápia  |   autogén tréning  |   meditáció  |   relaxáció
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít