egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A mindent vagy semmit elv nem jó vezérelv, ha a testmozgás egészségre gyakorolt hatásáról van szó. A mai világra jellemző mozgáshiányos életmód miatt a legtöbben közel sem mozognak annyit, mint amennyi ideális lenne, ez pedig számtalan módon érinti negatívan az egészségi állapotot.

 

Hiba azonban arra gondolni, hogy csak a hosszú órákig vagy nagyon magas intenzitással végzett szervezett, netán versenyszerű sport ellensúlyozhatja ezeket a hatásokat! A leginkább kézenfekvő mozgásforma, a gyaloglás, a legtöbb ember számára ideális, és rengeteg pozitív eredménnyel jár.

 

Mozgás nélkül nincs egészség

Korosztálytól, nemtől függetlenül minden embernek szüksége van a fizikai aktivitásra. A rendszeres, közepes intenzitású mozgás jótékony hatással van az egészségünkre.

 

Többek között csökkenti:

 

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint egy felnőtt számára az ajánlott mozgás hetente legalább 150 perc mérsékelt-közepes intenzitású (a maximális pulzus 50-70%-a) vagy 75 perc magas intenzitású kardiomozgás, kiegészítve 2x30 perc izomerősítő mozgással. Sőt, a jótékony hatások jelentős növeléséhez ennek kétszeresét ajánlja.

 

Ezzel szemben viszont számos vizsgálat igazolja azt is, hogy a rendszeres gyaloglás, séta – az intenzitástól függetlenül – szintén kiváló eszköze az egészségmegőrzésnek!

 

A gyaloglás is mozgás

Az inaktivitásnál mindenféle mozgás jobb választás, de talán a legegyszerűbben megvalósítható és legolcsóbb a gyaloglás. Nem igényel különösebb felszerelést (kivéve egy megfelelő cipőt), és nincs időhöz kötve. Gyalogolni szinte bárhol lehet, és a séta intenzitását mindenki – állóképességétől függően – saját magára szabhatja.

 

A kiválasztott helyszín lehet néhány kör a háztömb vagy munkahely körül, a hazafelé út a munkából (érdemes akár pár megállóval korábban leszállni egy sétára), esetleg zöld környezetben egy ösvény; rossz időben pedig futópadon is lehet sétálni. Az intenzitást a sebesség mellett befolyásolja a terep adottsága is, hiszen emelkedőn több energiát és izommunkát igényel a haladás.

 

A gyaloglás megemeli a pulzust, ami javítja a vérkeringés hatékonyságát és csökkentheti a vérnyomást. Hatására nagyobb lesz a szervezet energiaszintje, a termelődő endorfin hormon pedig jó közérzetet biztosít. Az intenzív séta közepes intenzitású mozgásnak számít, és nem terheli meg túlságosan a csípő-, térd- és bokaízületeket. A gyaloglás során a teljes testsúlyunkat megmozgatjuk, így a keringésre gyakorolt pozitív hatások mellett az izmokra és a csontrendszerre is erősítő hatással van, és természetesen a súlycsökkentésben is komoly szerepe lehet.

 

A legendás 10 000 lépés

Néhány évvel ezelőtt terjedt el az ajánlás, hogy minden nap 10 000 lépést kellene megtennie annak, aki egészséges szeretne maradni. Ez a lépésszám nagyjából 8 km-t jelent, ami még gyors tempóban is másfél órát vesz igénybe.

 

Természetesen ez sokaknak nem fér bele a napjaiba, és sokan vannak, akiknek fizikailag is túlságosan megterhelő lenne. Teljesen inaktív élethelyzetből, egy betegségből lábadozva vagy komoly túlsúllyal például különösen fontos betartani a fokozatosság elvét – a mennyiség és az intenzitás terén is. Szerencsére a kevesebb, mérsékeltebb gyaloglás is már jótékony hatású.

 

Egy nemrégiben végzett kutatás kimutatta, hogy a 10 000 lépés alatti távok megtétele is javít az egészségi állapoton. A WHO ajánlása alapján pedig az is sokat tesz az egészségéért, aki napi 30 perc sétát be tud iktatni a napjába. Minél hosszabb távokat gyalogol, annál inkább csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek, a demencia és bizonyos daganatfajták kialakulásának esélyét.

 

Gyorsabban, magasabbra

A lépésszám mellett az intenzitás is számít. Az emberi szervezet folyamatosan alkalmazkodik a terheléshez, így a gyaloglást elkezdők tapasztalni fogják, hogy egyre többre képesek. Ha valaki azonos távot tesz meg minden alkalommal, az egyre rövidebb idő alatt fog menni; ilyenkor tehát érdemes a tempót is fokozni. Az intenzitást lehet fokozni azzal is, ha a gyalogló emelkedő terepre tér át. Egészséges ízületek esetén kedvező hatású a súlyzóval való gyaloglás, vagy a két túrabotot használó nordic walking is. Számos módja van tehát az intenzitás fokozatos növelésének.

 

Egy Nagy-Britanniában végzett kutatás eredményei szerint már napi 4000 lépés felett is mérhető kockázatcsökkenés figyelhető meg az említett betegségcsoportok tekintetében. A csökkenés mértéke a megtett táv és az intenzitás növelésével is nő: minden 2000 újabb megtett lépés után 8-11%-kal csökken a krónikus betegség miatti halálozás kockázata. Éppen ezért bármennyire kevés idő és energia is jusson a gyaloglásra, azt érdemes kihasználni.

 

Csoportos séták

A gyaloglás már önmagában is csökkenti a depresszió kockázatát, ha azonban társas tevékenységgé válik, akkor könnyebb lehet az elhatározott program mellett kitartani. Így elhagyatott helyeken is biztonságosabb a séta, és a magányos életet élők is állandó társas programban vehetnek részt, ami tovább csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét.

 

Hogyan számlálhatók a lépések?

Nem életszerű, hogy fejben számoljuk a napi séták során a több ezer megtett lépést. Erre ma már többféle megoldás is található. Egyszerű verzió, ha nem a konkrét lépések válnak kitűzött céllá, hanem a megtett táv vagy a sétával töltött idő. A 10 000 lépés = 8 km arányból könnyen kiszámolható, hogy a séta nagyjából hány lépés lehetett.

 

A konkrét lépések számon tartásához lépésszámláló készülék, okosóra vagy okostelefon is használható, melyek mérik a megtett távokat, sőt tárolják a memóriájukban, így követhető a kialakított „edzésterv” és a fejlődés is. Letölthetők olyan alkalmazások is, amelyek más információkat is elárulnak, és akár célok kitűzésében is segíthetnek. Egyes okosórákhoz kapcsolódó alkalmazások például a pulzus alakulását is követik, ami fontos információ lehet a keringési rendszer állapotáról.

 

Kapcsolódó tartalom: Ülő életmód veszélyei

KULCSSZAVAK
testmozgás  |   szív- és érrendszeri betegségek  |   daganatos betegségek  |   depresszió  |   keringés  |   sport  |   életmód
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít