egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az energiatakarékosság nemcsak pénzügyi okok miatt fontos a mai világban. Óvatosan kell azonban hozzálátni a változtatásokhoz, hogy takarékosságnak ne az egészségünk lássa kárát.

 

Az erőforrásokkal való takarékoskodásnak nemcsak azért van értelme, hogy alacsonyabb összegű számlák érkezzenek a hónap végén, hanem azért is, mert így fenntarthatóbb lesz az életmódunk és egészségesebb a lakókörnyezetünk. Utóbbi azonban csak akkor válik igazzá, ha bizonyos szabályokat betartunk, miközben lejjebb tekerjük a fűtést vagy ritkábban nyitjuk ki a csapot.

 

A megfelelő hőmérséklet

Sokan megszokták a korábbi években, hogy otthonukat nappal – és akár éjjel is – 23 vagy annál is több Celsius fokra fűtsék. Valójában ilyen magas hőmérsékletre nincs szükség. Az alváshoz ideális hőmérséklet 18-19 fok, éjjelre ennyi elegendő. Nappal, ha aktív tevékenységet végzünk, 20-21 fokos hőmérséklet is megfelelő, a pihenéshez pedig 22 fok is elég.

 

Tiszta levegő

Gyakori tévhit, hogy ha kint rossz a levegő minősége, akkor jobb nem szellőztetni. A bent keletkező szén-dioxid, pára, az ételek készítése és a takarítás során a levegőbe kerülő vegyi anyagok, valamint a por is rontják a lakásunk levegőjének minőségét, ezért szellőztetésre mindenképpen szükség van. Ennek energiatakarékos megoldása az intenzív, lehetőleg kereszthuzattal történő levegőcsere. Ez sokkal kevésbé hűti át a falakat, tehát energiatakarékosabb megoldás, mint a bukóra hagyott ablak. Az otthonunkat naponta legalább kétszer szellőztessük át alaposan, lehetőleg akkor, amikor a kinti levegő tisztább.

 

Lásd még: Tiszta levegőben a tanulás is könnyebb

 

Penészmentes környezet

A lejjebb tekert fűtés és a meleg megőrzésének vágya miatt elmaradó szellőztetés mellett más okai is lehetnek annak, ha egy lakásban penész jelenik meg. A penész súlyos allergiás reakciókat okozhat, ezért mindenképpen tenni kell ellene, és a legjobb megoldás a megelőzés. A penész megjelenésének leggyakoribb okai a benti túl magas páratartalom, az alacsony hőmérséklet és a szellőztetés elmaradása. A nem szakszerű szigetelés miatt keletkező hőhidak, a fűtetlen szobákkal, terekkel határos falakon a pára lecsapódása mind hozzájárul a penész megjelenéshez.

 

Ha dohos szagot érzünk otthonunkban, keressük meg a szag forrását: a penész gyakran szekrények, falvédők mögött, a belső falra feltett szigetelés vagy az álmennyezet által takart helyeken jelenik meg. A megtalált penészgombatelepet meg kell semmisíteni! Ennek legjobb módja, ha lefestjük penészgátló festékkel, amitől a gomba elpusztul, és egy fedőréteg is keletkezik, mely megakadályozza, hogy kiszóródjanak a gombatelepben termelődött allergén spórák. Ha ezen a télen nincs lehetőség a kiváltó ok megszüntetésére, figyeljünk a gondos és gyakori szellőztetésre és a páratartalom csökkentésére.

 

Lásd még: Idén több penész lesz a lakásunkban?

 

Takarékoskodjunk a vízzel

Nagyszüleink még odafigyeltek a víztakarékosságra, és ma már a háztartási gépeknél is fontos szempont, hogy mennyi vizet használnak. Magyarország legnagyobb részén a csapvíz tökéletesen egészséges és iható. Egyes régi társasházakban lehetnek még ólomcsövek, amelyek ólomszennyeződést okozhatnak, ez azonban az álló vízbe oldódik bele, tehát leginkább éjszaka, vagy amikor napközben nem vagyunk otthon. Ha ilyen épületben lakunk, egy percig engedjük ki a vizet, hogy a friss, folyóvízből ihassunk. Természetesen ennek sem kell kárba vesznie, elég, ha reggel először zuhanyozunk, utána tesszük fel a teát, vagy a kiengedett vizet összegyűjtjük és azzal locsoljuk a szobanövényeket. A fertőtlenítésre használt klórvegyületek szaga és íze is megszűnik, ha hagyjuk állni a vizet.

 

A sokak által beszerzett víztisztítókra sokszor nincs is szükség, viszont a megfelelő karbantartásuk elmaradása komoly egészségügyi kockázatot jelenthet.

 

Lásd még: Bátran ihatjuk a csapvizet, Magyarország ólomország?, Ivóvízbiztonság, Szükséges-e víztisztítót használni?

KULCSSZAVAK
egészséges lakókörnyezet  |   megelőzés  |   szellőztetés  |   tiszta levegő  |   penész  |   tiszta víz  |   hőmérséklet
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít