egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A kézmosás és kézfertőtlenítés a pandémia idején még azok számára is megszokott rutinná vált, akik korábban nem fordítottak rá nagy figyelmet. Nem árt azonban arra gondolni, hogy a megfelelő kézhigiéné évente sok millió életet menthet meg, és ehhez nem is kell egy világjárvány. Ne felejtsük el, amit megtanultunk!

 

Május 5-e a Kézhigiéné világnapja, ebből az alkalomból a Nemzeti Népegészségügyi Központ tudományos konferenciát szervezett, ahol szakértő előadók osztották meg tapasztalataikat és a jövő megoldásait.

 

A WHO 2009 óta minden évben meghirdeti a Kézhigiéné világnapját, hangsúlyozva, hogy – különösen egészségügyi környezetben – mennyire lényeges a fertőzések megelőzése. Maradt azonban bőven tennivaló, ezért lett idén a szlogen: Accelerate Action Together, vagyis Gyorsítsuk fel a cselekvést együtt. A hazánkban Kezünkben a megoldás jelmondattal futó kampány alkalmával több intézményben is szerveztek rendezvényeket, az NNK pedig előadóként és hallgatóként is vendégül látta az érdeklődő szakértőket.

 

Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos megnyitójában felhívta a figyelmet arra, hogy a kézhigiéné sokkal több, mint egészségügyi intézményi kérdés vagy kézfertőtlenítők használata. A már gyerekkortól megtanulandó helyes gyakorlatok egész életre meghatározzák a hozzáállást, és ennek oktatása folyamatosan végzendő feladat az egészségügyben és az oktatási intézményekben is.

 

A konferencia résztvevőit a WHO Magyarországi Irodájának vezetője, Haris Hairulahovic is üdvözölte, aki elsőként Semmelweis Ignác munkájáról beszélt. „Semmelweis több életet mentett meg, mint bármely más orvos” – méltatta a magyar orvost a szakember, aki szerint a kézhigiénére fordított költségek tizenhatszorosan térülnek meg. „Egyszerűen mossunk gyakran és jól kezet” – hívta fel a figyelmet arra a módszerre, ami egyszerre véd a fertőzésektől és a rezisztens baktériumok terjedésétől.

 

Nem mindegy, milyen a kezünk

A rendezvényen több előadó is felhívta arra a figyelmet, hogy nemcsak a megfelelő tisztítás és fertőtlenítés, hanem a kéz ápolása is lényeges kérdés. A gyulladt, ápolatlan körömágy már önmagában is fertőzések forrása lehet, a műköröm még fertőtlenítés után is hordozhat kórokozókat, ahogy a kézen hordott ékszerek is. A kézápolás éppen ezért nemcsak esztétikai kérdés, hanem a megfelelő kézhigiéné lényeges része is.

 

Pap Márta a Bethesda Gyermekkórházban nővérekkel szerzett tapasztalatai alapján a géllakk ilyen szempontú vizsgálatát javasolta, míg dr. Kopcsóné dr. Németh Irén PhD országos szakfelügyelő szakorvos egy néhány évvel korábban lefolytatott kutatás eredményei alapján javasolta a kézfertőtlenítők okosadagolóban való kihelyezését a kórházakban. Az általuk végzett vizsgálat a dolgozók fertőtlenítőszerhasználatát követte figyelemmel, ami a megfelelő kézhigiéné egyik legfontosabb mérhető tényezője. Ő és Tóth Andrea, a Debreceni Egyetem KK Kórházhigiénés Osztályának epidemiológiai felügyelő nővére is beszélt a kesztyűhasználatról.

 

Digitális eszközök és egy új szabvány

A kórházi fertőzések egyik legjobb megelőzési módja is a megfelelő kézhigiéné. A dolgozóknak minden beteg előtt és a különböző betegekkel való foglalkozás között is fertőtleníteniük kell kezüket. Csima Zoltán, epidemiológus az NNK és a Semmelweis Egyetem képviseletében az intézményen belüli monitoring legmodernebb, digitális eszközeiről beszélt. Ezek a rendszerek a személyes megfigyelés helyett többféle módon követhetik a felhasznált fertőtlenítőszermennyiséget és a használati szokásokat, mindezt adott dolgozóhoz kötve. A digitális megoldások segítségével új lehetőségek nyíltak, hogy objektív szemszögből vizsgálhassuk a higiénés folyamatot, a sarokpontokat, és meghatározhassuk az esetleg szükséges fejlesztési területeket. „Azt is látjuk, hogy a fiatal dolgozók, akik nyitottabbak a digitális megoldásokra, jobban elfogadják az ilyen típusú monitoring módszereket, az idősebbeknél még időnként ellenállásba ütköznek” – mondta az előadó.

 

Minden részletre kiterjedő ajánlást tartalmaz majd az az ISO FDIS 23447-es szabvány, amelyet várhatóan ősszel fogadnak el. Dr. Haidegger Tamás és dr. Voniatis Konstantinos részt vettek a kidolgozás többéves folyamatában, és elmondták, hogy bár nem lesz kötelező csatlakozni hozzá, de ha egy intézmény bevezeti, azt büszkén hirdetheti. A konferencia szünetében hosszú sor állt az általuk hozott Semmelweis Hand Hygiene Scanner előtt, amelynek segítségével bárki ellenőrizhette, hogy jól használta-e az alkoholos kézfertőtlenítőt. A gépet kórházakban oktatásra is használják.

 

Javul a helyzet a kórházakban

2014 óta működik itthon a WHO ajánlásai alapján a Kézhigiénés Önértékelő Rendszer (KÖR), amely az egészségügyi intézmények önbevallásos alapon működő kézhigiénés értékelése. A beküldött adatokat országosan a Nemzeti Népegészségügyi Központ összesíti. Az első évek értékeihez képest sokat javultak az eredmények, 2022-ben nem volt olyan kórház, amely elégtelen eredményt kapott volna az oktatást, végrehajtást és intézményi környezetet is vizsgáló felmérésben. Ezzel együtt van még lehetőség a további javulásra, tudhatták meg az érdeklődők Szeberényi Katalin előadásából.

 

A megfelelő kézhigiénéről itt olvashat

 

KULCSSZAVAK
kézmosás  |   kézhigiéné  |   kézfertőtlenítés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít