egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A paleolit vagy paleo étrend az őskorban élő, gyűjtögető és vadászó életmódot folytató elődeink étrendjén alapulva vált népszerűvé a diétázók körében az utóbbi évtizedben. A paleolit étrend engedélyezi a húsfogyasztást, kizárja azonban a gabonafélék és a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását.

 

A paleo étrend olyan teljes értékű ételek fogyasztásán alapszik, melyekhez az emberi szervezet a korai fejlődése során, az őskorban hozzáférhetett. Az étrend mögötti elmélet szerint a szervezetünk nem szokott hozzá a modern gazdálkodás és élelmiszeripar által előállított élelmiszerek fogyasztásához, így a gabonafélék és a tejtermékek fogyasztása számos egészségügyi probléma – például szív-érrendszeri betegség és cukorbetegség – kialakulásához, illetve elhízáshoz vezethet.

 

A paleo étrend az alábbi élelmiszereket tartalmazza:

 

 • gyümölcsök,
 • zöldségek,
 • sovány- vagy vadhúsok,
 • halak (különösen lazac és tonhal),
 • csonthéjasok,
 • tojás,
 • egyéb magvak (pl. chiamag, lenmag).

 

A paleo étrend az alábbi élelmiszereket mellőzi:

 

 • gabonafélék,
 • hüvelyesek,
 • tejtermékek,
 • finomított cukrok,
 • hozzáadott cukrokat tartalmazó élelmiszerek,
 • hozzáadott sót tartalmazó élelmiszerek,
 • feldolgozott élelmiszerek,
 • keményítőben gazdag zöldségek (pl. kukorica, burgonya).

 

Egy friss metaanalízis kimutatta, hogy a paleo étrend segíthet a testtömeg és a derékkörfogat csökkentésében, valamint a krónikus betegségek szinten tartásában. A paleo étrend olyan ételek fogyasztásán alapul, melyeket a feltételezések szerint a Paleolítikumban élő emberek fogyasztottak – pl. sovány húsok, hal, gyümölcsök, zöldségek, magvak és diófélék –, vagyis amelyeket levadásztak vagy betakarítottak. A jótékony hatások igazolására azonban több és hosszabb távú utánkövetéssel bíró klinikai vizsgálatra van még szükség, nagyobb számú résztvevővel.

 

Mennyire hatékony a paleo étrend?

A fehérjében gazdag, szénhidrátban szegény paleo étrend segíthet a fogyni vágyóknak is, azonban a szakemberek óvatosságra intenek, hiszen az étrendből a gabonafélék és a tejtermékek kihagyása egyes tápanyagok (rostok, vitaminok és ásványianyagok) hiányához vezethet, így azokat valamilyen formában pótolni kell.

 

Lásd még: Étrend-kiegészítők

 

A paleo étrend előnyei 

Az étrend a feldolgozott élelmiszerek (pl. sós rágcsálnivalók és magas zsírtartalmú ételek, boltokban kapható készételek) elhagyása mellett a teljes értékű élelmiszerek fogyasztására fókuszál. Bizonyított, hogy a feldolgozott élelmiszerekkel sok felesleges, ún. „üres kalóriát” juttatunk a szervezetbe, ami hozzájárul a magas koleszterinszint és a magasvérnyomás betegség kialakulásához.

 

A paleo étrend továbbá jótékonyan befolyásolhatja a szénhidrát-anyagcserét, javíthat például a glükóz tolerancián és a szervezet inzulinérzékenységén, ami miatt a 2-es típusú cukorbetegség is könnyebben gondozható.

 

A magas fehérjetartalmú ételek jobban telítenek, ami a fogyni vágyók számára is előnyös választás, kevésbé éreznek sóvárgást a feldolgozott élelmiszerek iránt.  

 

A paleo étrend hátrányai

Mint minden speciális étrendnek, a paleolit étrendnek is lehetnek árnyoldalai, ezért az életmódváltás előtt fontos mérlegelni néhány szempontot.

Esszenciális tápanyagtartalmuk miatt a gabonák, hüvelyesek és tejtermékek elhagyása hátrányos lehet. A magas étkezési rosttartalmú gabonák mellőzése miatt fontos a megfelelő rostbevitel pótlása gyümölcsök és magas rosttartalmú zöldségek (pl. kelbimbó) fogyasztásával. A megfelelő mennyiségű kalcium bevitelének biztosítása brokkoli, spenót vagy hozzáadott kalciumot tartalmazó növényi tejek fogyasztásával lehetséges.

 

Habár a paleo étrend sok pozitívummal járhat, hosszú távú hatásai egyelőre ismeretlenek. A szakértők javaslata szerint a szigorú paleo étrendet érdemes rövidebb időszakokra korlátozni és időnként megszakítani. A szünetelés alatt pedig ajánlott hüvelyeseket, gabonaféléket és tejtermékeket az étrendbe iktatni, vagy átmenetileg a mediterrán étrendet követni, amely több szempontból hasonló a paleolit étrendhez, de kevésbé szigorú.

 

A paleolit étrendhez hasonló szigorú étkezési szokásokat nehéz hosszú távon tartani, ugyanakkor bizonyos élelmiszereket, tápanyagokat előnyös akár végleg elhagyni az étrendből (pl. finomított lisztek, cukrok, sós snack-ek, feldolgozott húsok és sajtok). Hosszú távon olyan étrend követése előnyös, mely az összes szükséges tápanyag fogyasztását lehetővé teszi és változatosan variálja.

 

Kapcsolódó tartalmak:

Egészséges táplálkozás

Vegetáriánus és vegán étrend

Nyugati típusú étrend

 

KULCSSZAVAK
egészséges  |   életmód  |   étrend  |   paleolit  |   diéta
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít