egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az oltásoknál és az oltással kivédhető fertőző betegségek többségénél ki lehet mutatni, hogy a szervezetnek az adott kórokozóval szemben van-e védettsége. A védettség kimutatása általában vérvizsgálat segítségével történik. Egyes betegségeknél más módszerek is segíthetnek, pl. a BCG esetében a bőrpróba (Mantoux-vizsgálat).

 

Kihez forduljon, ha nem tudja, hogy be volt-e oltva?

Magyarországon mindenkinek, akit hazánkban oltanak be, van oltási könyve, először itt érdemes megnézni a kapott oltásokat. Kérdés esetén a háziorvost / házi gyermekorvost kell felkeresni. A védőoltásokat többnyire a háziorvos / házi gyermekorvos adja be, és erről nyilvántartást is vezet. Amennyiben ő nem tud választ adni, a klinikai védőoltási szaktanácsadók tudnak segíteni.

 

Mit tegyen, ha gyermekének valamelyik védőoltása kimaradt?

Ha egy gyermeknél bármelyik kötelezően előírt védőoltás elmaradt, azt a legrövidebb időn belül pótolni kell. Azoknak az orvosoknak, akik a gyermekközösségbe és oktatási intézménybe (bölcsődébe, óvodába, nevelőszülőkhöz, gyermekotthonba, alap-, közép-, felsőfokú oktatási intézménybe) kerülő gyermekek/tanulók vizsgálatát végzik, kötelező ellenőrizniük, hogy a gyermekek megkapták-e az életkornak megfelelő kötelező védőoltásokat. Amennyiben ezek közül akármelyik oltás hiányzik, azt kötelesek pótolni.

 

Mit tegyen, aki külföldre megy, és a beutazáshoz oltási igazolásra van szüksége?

Egyes külföldi országokba való beutazáshoz bizonyos oltások igazolására lehet szükség. A járványügyi helyzet és az előírások időről időre változnak, ezért utazás előtt mindenképpen érdemes tájékozódni.

 


Javasolt honlapok:

KULCSSZAVAK
szaktanácsadás  |   védőoltás-szaktanácsadás  |   Pneumococcus  |   varicella  |   elmaradt oltás  |   nem tudom  |   oltva vagyok-e  |   be vagyok-e oltva
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít