egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

 

Magyarországon a büntető törvénykönyv szigorúan bünteti
a különböző, kábítószernek minősülő anyagokkal történő visszaéléseket,
különösen a kábítószer kereskedelmet.

 

 

A drog mint kifejezés sokféleképpen értelmezhető. Jogilag drog (kábítószer) minden olyan anyag, amelynek a birtoklása, használata és árusítása illegális.

 

Általánosságban értve viszont drognak tekinthető minden olyan (természetes és mesterséges) anyag, amely a központi idegrendszerre (az emberi agyra és tudatra) hatva megváltoztatja annak működését. Ez – túlmutatva a „legális” és „illegális” jelzőkön – egy sokkal általánosabb értelmezés, mint a jogilag definiált (illegális) drogok – ideértve az alkoholt és egyéb hétköznapi élvezeti szereket is.

 

Érdekesség, hogy a „drog” mint gyógyszerészeti szakkifejezés a gyógyászati célból alkalmazott, szárított és felaprított növényi részeket jelenti. Tehát tulajdonképpen a reggeli mellé fogyasztott frissítő mentatea is drognak tekinthető. Természetesen a kifejezés a köznyelvben általában az illegális kábítószerekre vagy egyéb pszichoaktív anyagokra értendő – jelen cikkünkben azonban a legális, hétköznapi „drogjainkat” is a kategóriába soroljuk (alkohol, nikotin, bizonyos gyógyszerek, koffein).

 

A függőségkezelésről itt olvashat bővebben.

 

Miért veszélyes az alkalomszerű droghasználat?

„Mi baj lehet abból, ha csak egyszer kipróbálja valaki?”

 

Az illegális drogok és a nem illegális drogok között nincs különbség a tekintetben, hogy egyetlen óvatos „próba” milyen egészségkárosodást okozhat. A különbség abban rejlik, hogy ezt követően milyen fogyasztási szokások és mennyire erős függőség alakulhat ki, valamint a kialakult függőség milyen egészségügyi, illetve életvezetési problémákat okozhat.

 

A kábítószerekkel való visszaélés (drogabúzus) kialakulásának különböző fokozatai vannak:

 

  • kipróbálás – a használó a szert kikapcsolódásra, ún. rekreációs célból alkalmazza, egészségkárosodás az esetek nagy részében nem fordul elő;
  • rendszeres használat – a szer használata megváltoztatja a viselkedést, a használó ebben a stádiumban elkezdi a negatív érzések elfedésére használni a szert;
  • napi használat, függőség – a használó a szer nélkül képtelen szembenézni az élete nehézségeivel, illetve olyan erős testi és/vagy pszichés függés alakulhat ki, amely a szer önerőből történő elhagyását rendkívül nehézzé vagy valószínűtlenné teszi.

 

A fentiekből látható, hogy a komoly probléma akkor kezdődik, amikor a drogot a használója valamilyen érzelem elfedésére, helyettesítésére vagy éppen megélésére kezdi el használni.

 

Sok esetben hosszú ideig használ valaki anélkül különböző drogokat, hogy a szó szoros értelmében függőnek lehetne nevezni. Azonban az életében bekövetkező trauma vagy élethelyzeti válság (lásd még: Kríziskezelés) esetén ebből a fázisból már nagyon könnyű a függővé válás.

 

Hasonló folyamat következik be általában az alkoholbetegség kialakulásakor – hiszen alapvetően, széles körben értelmezve ez is egy drog, amely függőség esetén illegális társaihoz hasonlóan igen nagymértékű egészségkárosodást is okozhat (lásd még: Nagyivók).

 

Fontos, hogy a „legális drogok” iránti függőséget ne tartsuk kisebb jelentőségűnek, mint az „illegális drogok” iránti függőséget – hiszen ez csak egy jogilag alkotott kategória, az egészségben és életvezetésben okozott károsodások azonban mindkét csoport esetén jelentősek lehetnek!

 

Drogok csoportosítása hatásaik szerint

A különböző élvezeti szereket és kábítószereket számos szempont szerint lehet csoportosítani,  alábbiakban a fő hatás szerinti osztályozás kerül röviden ismertetésre.

 

Kábító hatású drogok

A kábító hatású (narkotikus) szerek fogyasztói általában magányt kereső emberek. Ilyen szerek lehetnek a kábító hatású fájdalomcsillapítók és feszültségoldók. Leggyakoribbak az opiodok, a morfin szintetikus vagy félszintetikus származékai, például a heroin, de narkotikus hatása van az alkoholfogyasztásnak is.

 

Pszichedelikus hatású drogok

A pszichedelikus hatás lényege, hogy a psziché tudat alatti tartalmait a drogfogyasztó valóságként éli meg, például hallucináció formájában. Pszichedelikus hatás jellemző többek között az LSD-re, a meszkalinra vagy a pszilocibinre. A hallucinációk hatására az egyén nem ismeri fel a valóságot, ami nagyon veszélyessé teszi ezeket a szereket. Az LSD esetében tipikus tünet például a repülés élménye, amelyet olykor nagy magasságból ki is próbálnak.

 

Serkentő hatású drogok

Bizonyos drogok serkenthetik a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenthetik a fáradtságot – ezek leginkább az éjszakai életben fogynak. Használóik jellemzően nyitott, társasági emberek, akik hajszolják az élet élvezetét. Serkentő hatású drog például a kokain. A tiszta kokain a legdrágább kábítószer, ezért „a gazdagok drogjának” is nevezik.

 

A fiatalok körében könnyebben és olcsóbban elérhető szerek terjednek leginkább, például a speed vagy az ecstasy.

 

Serkentő hatása van továbbá a koffeinnek is.

 

Nyugtatók

A nyugtatók olyan, gyógyszertárakban kapható gyógyszerek, amelyeket szorongás esetén rendel el az orvos (lásd részletesen: Nyugtatók és szorongáscsökkentők). Ezek a szerek csökkentik ugyan a feszültséget, de könnyen okozhatnak testi és pszichés függőséget.

 

A legelterjedtebbek a benzodiazepin-származékok.

 

Deliráns drogok

A deliránsok álomszerű hallucinációkat, transzszerű állapotot okoznak, mivel jelentősen csökkentik a tudati éberséget. Ilyen hatása van például a csattanó maszlagnak. A testi függőség gyakran és könnyen kialakul, ezért fogyasztásuk különösen veszélyes.

 

A drogfüggőség megelőzése

A szerhasználati zavarok elkerülésének legjobb módja a teljes absztinencia. Az élvezeti szerektől történő teljes tartózkodás (fiatalok esetén tiltás) azonban önmagában nem megoldás. Fontos, hogy egészen kora kisgyermekkortól kezdve helyezzünk nagy hangsúlyt a lelki egészség ápolására – és a gyermekeknek módszereket tanítsunk arra vonatkozóan, hogy későbbi életükben hogyan tudják azt megtartani. Fontos, hogy megtanulják kezelni a krízishelyzeteket és a stresszt, hiszen a függőség többnyire valamilyen nehéz élethelyzet előli menekülésből, a valóság kizárásának vágyából fakad.

 

Ezenkívül a különböző ártalomcsökkentő programok csökkenthetik a szerhasználat szövődményeit is (például a partidroghasználók körében gyakran előforduló túladagolást vagy rossz minőségű, ismeretlen összetételű szerek következtében történő mérgezéseket).

 

Amennyiben Ön szülő, és gyermeke miatt aggódik, teremtsen számára olyan biztonságos közeget, amelyben nyíltan beszélhet a szerhasználatról. Ha a fiatalok tisztában vannak a reális veszélyekkel, és nem csupán a tiltás, hanem a tudás kerül a középpontba, az valószínűleg sokkal célravezetőbb a szerhasználat kerülésében.

 

Teendők krízishelyzet esetén

Egyéni droghasználattal kapcsolatos problémák megoldásában segítenek az ingyenes, 24 órában hívható segélyszolgálatok. Ezek pontos címét és telefonszámait az internetes keresőkben a „drog”, „telefon”, „segély” keresőszavakkal könnyen megtudhatja.

 

Sürgős esetben – például túladagolás vagy súlyos megvonási tünetek, epilepsziás roham esetén – azonnal hívja a 112-t, és kérjen mentőt!

 

Ha kórházi vagy intenzív ellátásra kerül sor, minden esetben fontos a kezelőorvost tájékoztatni az alkalmazott legális és illegális szerekről, mivel a mérgezéses tünetek célzott kezelése csak ezen ismeretek birtokában lehetséges!

 

Az orvos megfelelő tájékoztatása életet menthet, az orvosi titok értelmében büntetőjogi következményektől tartani ilyen esetben nem kell.

 

Droghasználók rehabilitációja

A teljes rehabilitáció hosszú és nehézkes folyamat. Fontos része a drogmegvonás, ami néhány hétig, az elvonási tünetek megszűnéséig tart. Ezt a páciensek többsége általában egyedül is képes megtenni, külső segítség nélkül, azonban ez sokszor csak egy átmeneti időszakot jelent, ami megfelelő támogatás és tartós viselkedésváltozás hiányában könnyen ismételt fogyasztásba torkolhat. A tartós leszokás eléréséhez különböző hatóanyagú gyógyszerek alkalmazása is szükséges. A kezelés, ápolás jellemzően kórházi addiktológiai osztályon történik.

 

A rehabilitációs folyamat során szükség van a terápiás közösségre, csoportokra – intézeten belül, de hazabocsátás után is. Nagy hangsúlyt kap a foglalkoztatás is. A fő cél az absztinencia megőrzése, a visszaesés megakadályozása.

 

A járóbeteg-szakellátásra (drogambulancia) jelentkezni előzetes időpont-egyeztetés alapján előjegyzéssel, akár orvosi beutaló nélkül is lehet. A függőséget gyógyító ún. elterelő kezelés megkezdéséhez hatósági irat szükséges. Fekvőbeteg osztályon a kezelés önkéntes alapú és a beteg által igényelhető.

 

Kezelésre jelentkezés előtt javasolt a káros szenvedéllyel küzdőknek a névtelen drogfüggők csoportjának látogatása, a szerfogyasztás felfüggesztése, a családtagok számára pedig hozzátartozói csoportokban való részvétel.

 

Tanácsok hozzátartozóknak és barátoknak

Szülőként, hozzátartozóként, barátként a legfontosabb, hogy ha szeretténél felmerül a drogfogyasztás gyanúja, ne söpörje szőnyeg alá a problémát – ismerje fel és kezelje valós veszélyként. Szakember bevonásával próbálja meg felszámolni a droghasználatot kiváltó tényezőt, családi körülményt, tévútra tévedt gondolkodást.

 

A leszoktatás legfontosabb eleme a család és a közvetlen környezet támogatása és a drogfüggő személyiségének feltétlen elfogadása. Csak az képes a kiegyensúlyozott életre, akit elfogadnak.

 

Fontosabb hétköznapi tanácsok:

 

  • Ne tegyen szemrehányást, például ne mondja azt egy függő személynek, hogy „nem vagy erős”, vagy „nincs akaraterőd”.
  • A leszokás hosszú folyamat. Ne akarjon gyorsan tartós eredményt elérni, hanem adjon időt az érintetteknek.
  • Tűzzön ki közös célokat: ez lehet például egy közös nyaralás vagy lakásfelújítás, esetleg közös sportolás.

 

A sikerélmények nagyon fontosak! Csak olyan feladatot osszon a függő személyre, amit sikerként élhet meg. Értékelje a részteljesítményeket, és hunyjon szemet az esetleges sikertelen teljesítések felett. A cél a szorongás, feszültség csökkentése és az önbecsülés visszanyerése.

 

Rendszeresen konzultáljon a függő személyt kezelő szakemberekkel – pszichiáterrel, pszichológussal, addiktológussal stb. –, és az ő tanácsaikat megfogadva haladjon tovább szép lassan a beteggel a teljes gyógyulás felé vezető úton.

 

KULCSSZAVAK
drog  |   drogozás  |   kábítószer  |   kábszer  |   élvezeti szer  |   pszichoaktív anyag  |   legális  |   illegális  |   idegrendszer  |   függőség  |   abúzus  |   válság  |   krízis  |   narkotikus  |   deliráns  |   pszichedelikus  |   leszokás  |   rehabilitáció
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít