egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az örömteli, teljes élethez hozzátartozik a kiegyensúlyozott szexuális élet, amely pozitívan hat az ember lelki és testi egészségére.

 

A szexualitás magában foglal minden olyan testi és lelki folyamatot, amely közvetlenül vagy közvetve a nemiség egyéni és társadalmi vonatkozásaival függ össze. A szexualitás erős biológiai alapokon nyugszik, ugyanakkor – mivel az ember szociális lény – a szexuális viselkedést részben tanult, vagyis a különböző pszichoszociális és szociokulturális tényezők is befolyásolhatják. Az egészséges szexualitás számos ponton összefügg a párkapcsolat működésével és minőségével.

 

A szexuális egészség fogalma

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) meghatározása szerint a szexuális egészség a testi, lelki és társas jóllét folyamatos élménye a szexualitás vonatkozásában. A szexuális képességek szabad és felelősségteljes gyakorlásában nyilvánul meg, erősítve a harmonikus egyéni és közösségi jóllétet, gazdagítva a személyes és társas életet.

 

A WHO meghatározása szerint a szexuális egészség a szexualitással kapcsolatos testi, érzelmi, mentális és társadalmi jóllét állapota, tehát nem egyszerűen a szexuális zavarok, betegségek és/vagy fogyatékosságok hiánya. Megteremtése és védelme érdekében elengedhetetlen az emberek szexuális jogainak elismerése és biztosítása. A szexuális egészség feltételezi az örömöt adó és biztonságos szexuális élményeket, amelyek mentesek a kényszerítéstől, a diszkriminációtól és az erőszaktól.

 

A szexuális egészség fogalma az alábbi három alapvető elemet tartalmazza:

 

 • a szexuális és reproduktív (utódnemző) viselkedés élvezetének és kontrolljának képességét a társadalmi és egyéni erkölccsel összhangban;
 • mentességet azoktól a félelmektől, szégyentől, bűntudattól, előítéletektől és más lelki tényezőktől, amelyek gátolják a szexuális választ, és károsítják a nemi kapcsolatokat;
 • mentességet azoktól a szervi zavaroktól, betegségektől és hiányosságoktól, amelyek akadályozzák a szexuális és reproduktív funkciókat.

 

Szexuális jogok

A WHO 2020-ban közreadott ajánlása szerint mindenkinek joga van kényszertől, diszkriminációtól és erőszaktól mentesen az alábbiakhoz:

 

 • a szexualitással kapcsolatban is a legmagasabb szintű egészséghez és az ezt elősegítő szolgálatokhoz;
 • a szexualitással kapcsolatos információk megszerzéséhez;
 • a szexuális neveléshez;
 • a testi integritás tiszteletben tartásához;
 • a partnerválasztáshoz;
 • a szexuális aktivitáshoz vagy absztinenciához (tartózkodáshoz);
 • az egyetértésen alapuló szexuális kapcsolatokhoz;
 • az egyetértésen alapuló házassághoz;
 • az önkéntes gyermekvállalás időpontjának eldöntéséhez;
 • a kielégítő, biztonságos és örömteli nemi élethez.

 

Szexuális fejlődés

A gyermek szexuális fejlődését a különböző pszichológiai és kulturális tényezők, illetve az egyéni biolgóiai adottságok komplex kölcsönhatása alakítja. A gyermeket körülvevő világ – beleértve mind a közeli (pl. család, kortársak, iskola), mind a távoli hatásokat (kulturális értékek, a közösség jellemzői stb.) –, valamint ezek kölcsönhatásai a genetikai és hormonális adottságok mellett formálják és alakítják a szexuális fejlődést.

 

A szexuális viselkedés fő területe a nemi szerep-viselkedés, az erotikus viselkedés és a fajfenntartó viselkedés. A nemi szerep-viselkedés tanulása már csecsemőkorban elkezdődik. Az erotikus viselkedés, vagyis a szűkebb értelemben vett szexuális magatartás tanulása valamivel később, de még a gyermekkorban kezdődik. Fajfenntartó viselkedésre a serdülőkortól kezdve kerül sor.

 

Lásd még:

 

Serdülőkor fiúknál

Serdülőkor lányoknál

 

A szexuális válasz fiziológiája

A szexuális válasz lefolyását az idegrendszer egyes elemeinek összehangolt működése biztosítja. A szexuális válasz négy szakaszból álló – vágy, izgalom, orgazmus és oldódás – ciklusban valósul meg.

 

A vágy a szexuális kapcsolat létesítésére irányuló törekvést jelenti. Az izgalom a nemi készültség állapota, amely során fokozódik a nemi szervek vérátáramlása: a férfiaknál a hímvessző merevedéséhez (erekció), nőknél a csikló megduzzadásához és a hüvelyfal vérbőségéhez, valamint fokozott hüvelyváladék termelődéséhez vezet. Az orgazmus a szexuális izgalom tetőfoka, amikor a hímvesszőből kilövell az ondó, illetve ritmusosan összehúzódnak a hüvely körüli izmok. Mindkét nemre jellemző a vázizomzat fokozott tónusa és a medence izomzatának összehúzódása. Az oldódás az orgazmust követő jó közérzet és az izomzat ellazulása.

 

A nemi szervekről és a szexuális vágyról (libidóról) külön cikkekben olvashat:

 

Férfi nemi szervek és Férfi libidó

Női nemi szervek és Női libidó

 

Szexuális működészavarok

A szexuális egészséget különböző állapotok és körülmények veszélyeztethetik. A testi és lelki tényezők külön-külön és együttesen egyaránt okozhatják a szexuális működés zavarát. Idesorolhatók a szexuális úton terjedő betegségek, a nem kívánt terhességek, a túl korán megkezdett nemi élet, a partnerek közötti erőszak, a nemi szervek csonkítását előidéző kulturális szokások, valamint az információ hiánya.

 

A szexuális működés zavara a szexuális válasz fentebb részletezett első három szakasza közül bármelyiket érintheti. Egyeseket egész életükön át végigkísérik a szexuális zavaraik. Más esetekben a működési zavart (diszfunkciót) normál nemi működés előzi meg (szerzett típus). A diszfunkciók érinthetik a nemi működés minden területét (generalizált típus), vagy kötődhetnek kizárólagosan egy-egy helyzethez (szituatív típus).

 

A szexuális működészavarok közé tartoznak a szexuális vágy, készenlét és orgazmus zavarai, a szexuális fájdalmak (dyspareunia), valamint az általános egészségi állapot, meglévő betegségek és szerhasználat okozta szexuális funkciózavarok.

 

A szexuális zavarokról külön cikkekben olvashat:

 

Szexuális zavarok férfiaknál

Szexuális zavarok nőknél

 

A szexuális egészség megőrzése

A szexuális egészségvédelem célja a szexuális élet és az azzal összefüggő személyes kapcsolatok segítése. Főként a kellő tapasztalattal és információval még nem rendelkező fiatalok figyelmét fontos felhívni arra, hogy a szexuális aktivitás akár pszichés problémák, erőszak vagy szexuális úton terjedő betegségek forrása lehet, ahogy komoly problémát jelenthet a korai nem kívánt terhesség is.

 

Éppen ezért a szexuális egészség megőrzésében igen fontos szerepet játszik a szexuális életre való nevelés és felvilágosítás, amely a szexualitás kérdéskörén túl kiterjed a szexuális úton terjedő fertőzésekre, a fogamzásgátlásra, a biztonságos szex kérdéskörére (pl. az óvszerhasználat jelentőségére), valamint az egészséges szexuális kapcsolatok megőrzésére és a felelősségvállalásra is.

 

Szexuálpszichológia

A szexuálpszichológia a pszichológia tudományának egyik ága, amely a szexuális viselkedés nemekre jellemző sajátosságait és a nemek viszonyának tényezőit vizsgálja. Figyelembe veszi a viselkedést meghatározó testi és lelki szükségleteket, azok kielégítésének feltételeit (pl. a tájékozódás, a választás, a megvalósítás lehetőségei és képességei).

 

A szexuálpszichológiai szakpszichológus segítséget nyújt az egészséges és kiegyensúlyozott párkapcsolati és pszichoszexuális működés elérésében és megtartásában, valamint a problémák vagy azok súlyosbodásának megelőzésében.

 

Továbbküldést nem igénylő szexuális tünetek esetén segítő beszélgetések keretében segíti a klienst, hogy megismerje a probléma mögött meghúzódó pszichológiai hátteret, megelőzze annak újbóli megjelenését, vagy a továbbiakban kezelni tudja. Eszköze a pszichoedukáció, az önismeret és a kommunikációs készség fejlesztése és egyéb, a szexuális nehézségek területére kifejlesztett pszichológiai módszerek használata.

 

Szükség esetén a pszichológia eszközeivel segíti és kiegészíti az urológus, andrológus és nőgyógyász szakorvosok gyógyító munkáját. A szakpszichológus szakismerete lehetővé teszi, hogy iskolákban, nevelési tanácsadóban vagy egyéb helyszíneken gyakorlati foglalkozásokat és előadásokat tartson a családi életre nevelés és a szexuális felvilágosítás területén.

KULCSSZAVAK
szexualitás  |   párkapcsolat  |   szexuális viselkedés  |   szex  |   intimitás  |   szexuális problémák  |   szexuálpszichológia  |   szexuális életre nevelés  |   nemi szerep  |   erotika  |   fajfenntartó viselkedés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít