egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Bőrünkről egész évben gondoskodni kell, de különösen az intenzív nyári napsütés idején kell óvni a szennyeződésektől, a kiszáradástól, és védeni a káros napsugárzástól, mivel a leégés a bőr öregedése és daganatos megbetegedése szempontjából a legveszélyesebb tényező.

 

A napon töltött idő a hajat is megviseli: kiszívja, kiszárítja, töredezetté teszi. A kalap vagy sapka viselése nemcsak a hőártalomtól véd, hanem a hajunkat is óvja a Nap káros hatásaitól.

 

A bőr védelme

Tisztítás, hidratálás

A nyári időszakban nagyobb gondot kell fordítani a bőrünk, különösen az arcunk rendszeres tisztítására, mert a gyakoribb, fokozottabb izzadás miatt a szennyeződések eltömíthetik a pórusokat. Emellett a napozásnak, a légkondicionáló gépeknek és a medence vízének erőteljes szárító hatásuk van, melyek plusz terhet jelentenek a bőrnek. A magas klórtartalmú víz a bőrt irritálhatja, hosszú távon korai bőröregedéshez vezethet, ezért a medencevizet minél előbb és alaposan le kell mosni a bőrünkről, majd hidratálni szükséges lehetőleg illatanyagot és tartósítószereket nem tartalmazó termékkel.

 

Az arcbőr tisztításához megfelelő, ha naponta több alkalommal arcot mosunk tiszta vízzel, lefekvés előtt azonban ajánlott arctisztító krém, gél, olaj, stb. használata, hogy a szennyeződéseket is eltávolítsuk. Arctisztítás után használható arctej vagy tonik. Nyáron célszerű a zsírosabb arckrémeket könnyedebb (pl. géles állagú) hidratálókrémre cserélni, amelyek biztosítják a bőr szabad légzését, és nem tömítik el a pórusokat. A hidratálás fontos eleme a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is.

 

Fontos tudni, hogy a napsütés egy bizonyos mértékig jó hatással lehet a pattanásokra, viszont a napozás hatására kiszáradt bőr ennek kompenzálásra fokozott faggyútermelésbe kezd, beindul az „elszarusodás” is, így a pórusok könnyebben eltömődnek, ami az izzadás mellett kedvez a baktériumok elszaporodásának, a pattanások kialakulásának.

 

A bőr megújításának, felfrissítésének jó módja a hámlasztás. Az otthoni kémiai hámlasztók közül az AHA-tartalmúak (pl. glikolsav) érzékenyebbé teszik a bőrt, így ezeket nem ajánlott nyáron használni. A professzionális hámlasztó kezelésekkel pedig inkább érdemes az őszt megvárni. A hámlasztás mellett rendkívül fontos a fényvédelem!

 

Fényvédelem

A bőrünket érő napsugárzás a látható fényen kívül infravörös, valamint ultraibolya/viola (UV) sugarakat is tartalmaz. Az UV-sugárzás nem látható szabad szemmel, de nagy mennyiségben jelentős károsodást okoz. A bőr öregedése és daganatos megbetegedése szempontjából a leégés a legveszélyesebb tényező; a gyermekkori napégés növeli a későbbi életkorban megjelenő bőrdaganat (melanoma) kockázatát.

 

A fényvédelem egész évben ajánlott, nyáron pedig különösen! Ne tartózkodjunk a tűző napon 11-15 óra között, viseljünk széles karimájú kalapot, világos színű ruházatot és használjunk fényvédőt. Az az ideális fényvédő, amely megfelel az egyén bőrtípusának (fototípus), tartalmaz UVB- és UVA-szűrőt is, illetve vízálló.

 

Sokan nem szívesen használnak fényvédő krémeket, naptejeket, mert attól tartanak, hogy lassítják a barnulást, valamint gátolják a szervezetben a D-vitamin előállítását. Fontos tudatosítani, hogy ez nem igaz. Magas faktorszámú fényvédőt használva barnulunk, csak hosszabb ideig tart a napbarnította szín elérése.

 

A bőr hidratálására napozás után is szükség van, a kifejezetten napozás utáni készítmények a nyugtató, hűsítő hatás mellett pótolják az elveszített nedvességet is.

 

Ha nem voltunk elég óvatosak, és bőrünk leégett, akkor a leégés mértékének megfelelően kell kezelni (a napégés égési sérülésnek számít, I-II. fokú lehet). Hatékony megoldás a bőr hűtése zuhanyozással vagy borogatással, illetve nyugtatása gyulladáscsökkentő krémekkel.

 

Vannak olyan betegségek, amelyeknél százszázalékos fényvédelemre van szükség, mert a napsugárzás kifejezetten káros ezekben az állapotokban: pl. autoimmun betegségek, gyulladásos bőrtünetek esetén, de a pigmentfoltos bőrnek is nagyobb védelemre van szüksége.

 

Egyes gyógyszerek – antibiotikumok, véralvadásgátlók – fényérzékenységet okozhatnak; erről a betegtájékoztatóban lehet tájékozódni.

 

A melanoma korai felismerését segíti az önvizsgálat: alaposan át kell nézni a bőrt, hogy van-e rajta újonnan kialakult, növekvő, színét változtató, szabálytalan formájú, a meglévő anyajegyekhez képest másként kinéző bőrelváltozás. Gyanús bőreltérés esetén háziorvoshoz vagy bőrgyógyászhoz kell fordulni.

 

A haj védelme

A haj UV-sugárzás elleni védelme is alapvető fontosságú, mert a napsugárzás, a szél szárító hatása, a klóros és a sós víz károsítják: kiszárítják, töredezetté, fakóvá teszik a hajszálakat.

 

Ha hosszabb ideig a napon tartózkodunk, akkor a haj egészségének megőrzése érdekében viseljünk kendőt, kalapot vagy sapkát.

 

Nyáron a megszokottnál többször kell hajat mosni az izzadtság, a por, a klóros, sós vagy szennyezett víz miatt, ezért célszerű napi használatra alkalmas sampont választani.

 

Napozás előtt a töredezettség, fakó szín megelőzésére hajban maradó, UV-szűrős hajvédő készítmények használhatók, melyek hidratálják és erősítik a hajat, így a hajszálak megőrzik lágyságukat, nem száradnak ki. Ezek a kozmetikumok fokozottan kímélők, bővelkednek esszenciális zsírsavakban és vitaminokban.

 

KULCSSZAVAK
UV-sugárzás  |   melanoma  |   leégés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít