egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

eeszt gomb

Az elmúlt évtizedekben a daganatos megbetegedések száma a világ valamennyi fejlett országában jelentősen emelkedett. Az Európai Unión belül sajnos hazánkban a legmagasabb a rosszindulatú vastag- és végbéldaganatok (továbbiakban: vastagbéldaganat) okozta halálozás. Magyarországon a vastagbéldaganat a férfiak körében a 2., a nők körében a 3. leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatos megbetegedés. A vastagbéldaganat miatti halálozás férfiak esetében a tüdődaganatot követően a 2., a nők tekintetében a tüdő- és az emlődaganatot követően a 3. a daganatos halálozási sorban. A vastagbéldaganat következtében Magyarországon évente több mint 5 000 fő veszíti életét, és közel 10 000 új megbetegedést regisztrálnak.

 

A daganatos betegségek szervezett szűrővizsgálatának elsődleges célja a célbetegségből származó halálozás mérséklése. Emellett fontos cél az életminőség javítása, a rákmegelőző állapot vagy a betegség mielőbbi, „korai” felismerése és a célbetegség kezelése, korábban, mint arra szűrővizsgálat nélkül sor került volna. A rosszindulatú vastagbéldaganatok lassan alakulnak ki és a kezdeti időszakban többnyire tünetmentesek, ami akár évekig elhúzódó folyamat is lehet, így lehetőség van a tünetek megjelenése előtti kimutatásra, szűrésre.

 

A vastagbéldaganatok a jól szűrhető daganatok közé tartoznak. A népegészségügyi célú, célzott (szervezett) vastagbélszűrésen való rendszeres részvétellel a daganat-megelőző állapotot (polipot) felfedezve és eltávolítva a vastagbéldaganat megelőzhető. A korai fázisban felfedezett vastagbéldaganat jól gyógyítható.

 

Hazánkban a „Komplex népegészségügyi szűrések” c. EFOP-1.8.1. kiemelt projekt keretében 2018-ban a háziorvosok önkéntes csatlakozásával indult el a szervezett vastagbélszűrés.

 

 

A szervezett vastagbélszűrésre jogosultak köre

 

Vastagbélszűrésre meghívható minden érvényes egészségbiztosítási jogviszonnyal rendelkező, a vastagbéldaganatok szempontjából átlagos kockázatú, 50-70 éves kor közötti férfi és nő, aki az elmúlt 2 évben (pontosan: 22 hónapban) nem volt vastagbéltükrözésen, nem volt széklet immunkémiai vizsgálata, és akinek nincs igazolt vastagbéldaganata és/vagy gyulladásos bélbetegsége.

 

 

A vastagbélszűrés menete

 

A vastagbélszűrés két lépésből áll:

 

  • székletvérvizsgálat két egymást követő napon vett mintából;
  • vastagbéltükrözés, amennyiben a székletvérvizsgálat eredménye nem negatív.

 

Az egységcsomag tartalmazza a székletvér-mintavételhez szükséges valamennyi eszközt, melynek segítségével a mintavételt otthon, két egymást követő napon kell elvégezni. Az útmutatónak megfelelően kell kis mennyiségű székletmintát venni a csomagban található eszközzel, majd a mintatároló tartályokba helyezni azt. Ezt követően a két mintavételi tartályt az egységcsomagban lévő díjhiteles borítékban kell postára adni.

 

A már előre megcímzett borítékba az alábbiakat kell beletenni:

 

  • a zárófüles tasakba helyezett, mintát tartalmazó tartályokat,
  • a meghívólevélen jelzett, levágott részt, a 2 mintavétel dátumával kitöltve.

 

A beküldött minták analízisét és az eredmények értékelését a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) speciális immunkémiai laboratóriumában végzik el. Amennyiben háziorvosa csatlakozott a szűréshez, a laboratórium elektronikus úton hozzá juttatja el az eredményt, és tőle tud érdeklődni arról, kb. 2 héttel a minta postára adása után. Amennyiben egyedi úton csatlakozott a szűréshez, vagy egészségfejlesztési vizsgálóbuszon (szűrőbuszon) vette át a páciens egységcsomagot, úgy a lakcímére postázzák a vizsgálati eredményt.

 

 

A székletvérvizsgálat lehetséges eredményei

 

A negatív eredmény azt jelenti, hogy a székletben rejtett (okkult) vér nem volt. Ebben az esetben tennivalója nincs. 70 éves koráig 2 évente fog meghívólevelet kapni szervezett vastagbélszűrésre.

 

A nemnegatív lelet azt jelenti, hogy a székletben rejtett vér volt, ezért további vizsgálat szükséges a vérzés okának kiderítéséhez. Fontos, hogy nemnegatív lelet esetén akkor is el kell végeztetni a szűrő vastagbéltükrözést (kolonoszkópia), ha semmilyen tünetet nem tapasztal, azaz nincsen panasza.

 

Az értékelhetetlen lelet azt jelenti, hogy a mintavétel vagy a minta feldolgozása során valamilyen technikai hiba történt. Ebben az esetben, amennyiben a háziorvosától vette át a mintavételi eszközt, ő biztosít újabb 2 mintavevő eszközt a székletvér minták újbóli levételéhez. Amennyiben egyedileg csatlakozott a szervezett szűréshez vagy a páciens egységcsomagot a „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” program keretében vette át, az NNK a lakcímére postáz újabb mintavételi eszközt.

 

Ha a beküldött székletmintában vért találnak, annak számos oka lehet, nem biztos, hogy rosszindulatú elváltozás okozza. Okozhatja többek között gyomorból vagy aranyérből származó vérzés, jóindulatú polip, vastagbélgyulladás. A vérzésforrás tisztázására vastagbéltükrözést szükséges végezni, mely során a vastagbél belső felszínét vizsgálják.

 

 

A teljes, minőségi kolonoszkópia

 

A vastagbéltükrözés beutaló köteles beavatkozás, így a székletvér vizsgálati eredménnyel a háziorvost kell felkeresni. Ő fog időpontot foglalni és ő fogja elvégezni/elvégeztetni a szűrés előtt szükséges vizsgálatokat, valamint a háziorvos készíti elő a pácienst a vastagbéltükrözésre is, aminek keretében felírja a béltisztító készítményt.

 

A szűrőhálózathoz tartozó vastagbéltükrözést végző laboratóriumokat az alábbi linken találja.

 

 

Hogyan juthat hozzá a páciens egységcsomaghoz?

 

Amennyiben háziorvosa csatlakozott a szervezett vastagbélszűréshez, és együttműködési megállapodást kötött az NNK-val, úgy az NNK Szűrésirányítási Főosztálya meghívólevelet küld az állandó lakcímére. A meghívóban szerepelni fog, hogy a páciens egységcsomag átvétele miatt keresse fel a háziorvosát, akitől átveheti a mintavételhez szükséges eszközöket.

 

Amennyiben háziorvosa nem csatlakozott a szervezett vastagbélszűréshez, úgy az esélyegyenlőség megteremtése érdekében az NNK lehetőséget biztosít a szervezett vastagbélszűrésben való részvételre. A vastagbélszűrésre vonatkozó igényt a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen lehet jelezni. Ebben az esetben a páciens egységcsomagot a lakóhelyére postázzák.

 

Ha olyan településen él, ami célállomása a „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” programnak, úgy az egészségfejlesztési vizsgálóbuszok kitelepedése alkalmával az NNK munkatársaitól vehető át a szervezett vastagbélszűrésre szóló meghívó és a páciens egységcsomag.

 

A „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” program helyszíneit az alábbi linken érheti el.

  

Bővebb információt ITT talál.

KULCSSZAVAK
vastagbél  |   végbél  |   kolonoszkópia  |   végbéltükrözés  |   megelőzés  |   vastagbélrák
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

 

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít