egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az elmúlt évtizedekben a daganatos megbetegedések száma a világ valamennyi fejlett országában jelentősen emelkedett. Az Európai Unión belül sajnos hazánkban a legmagasabb a rosszindulatú vastag- és végbéldaganatok okozta halálozás. Magyarországon a vastagbéldaganat a férfiak körében a 2., a nők körében a 3. leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatos megbetegedés.

 

A vastagbéldaganatok miatti halálozás férfiak esetében a tüdődaganatot követően a 2., a nők tekintetében a tüdő- és az emlődaganatot követően a 3. a daganatos halálozási sorban. A vastagbéldaganat következtében hazánkban évente több mint 5 000 fő veszíti életét, és közel 10 000 új megbetegedést regisztrálnak.

 

A daganatos betegségek szervezett szűrővizsgálatának elsődleges célja a célbetegségből származó halálozás mérséklése. Emellett fontos cél az életminőség javítása, a rákmegelőző állapot vagy a betegség mielőbbi, „korai” felismerése és a célbetegség kezelése, korábban, mint arra szűrővizsgálat nélkül sor került volna. A rosszindulatú vastagbéldaganatok lassan alakulnak ki és a kezdeti időszakban többnyire tünetmentesek, ami akár évekig elhúzódó folyamat is lehet, így lehetőség van a tünetek megjelenése előtti kimutatásra, szűrésre.

 

A vastagbéldaganatok a jól szűrhető daganatok közé tartoznak. A népegészségügyi célú, célzott (szervezett) vastagbélszűrésen való rendszeres részvétellel a daganat-megelőző állapotot (polipot) felfedezve és eltávolítva a vastagbéldaganat megelőzhető. A korai fázisban felfedezett vastagbéldaganat jól gyógyítható.

  

A szervezett vastagbélszűrésre jogosultak köre

Vastagbélszűrésre meghívható minden érvényes egészségbiztosítási jogviszonnyal rendelkező, a vastagbéldaganatok szempontjából átlagos kockázatú, 50-70 éves kor közötti férfi és nő, aki az elmúlt 2 évben (pontosan: 22 hónapban) nem volt vastagbéltükrözésen, nem volt széklet immunkémiai vizsgálata, és akinek nincs igazolt vastagbéldaganata és/vagy gyulladásos bélbetegsége.

 

A vastagbélszűrés menete

Hazánkban a „Komplex népegészségügyi szűrések” c. EFOP-1.8.1. kiemelt projekt keretében 2018-ban a háziorvosok önkéntes csatlakozásával indult el a szervezett vastagbélszűrés. Ennek keretén belül a meghívottak ún. egységcsomagot kapnak.

 

A vastagbélszűrés két lépésből áll:

 

  • székletvérvizsgálat két egymást követő napon vett mintából;
  • vastagbéltükrözés, amennyiben a székletvérvizsgálat eredménye nem negatív.

 

Az egységcsomag tartalmazza a székletvér-mintavételhez szükséges valamennyi eszközt, melynek segítségével a mintavételt otthon, két egymást követő napon kell elvégezni. Az útmutatónak megfelelően kell kis mennyiségű székletmintát venni a csomagban található eszközzel, majd a mintatároló tartályokba helyezni azt. Ezt követően a két mintavételi tartályt az egységcsomagban lévő díjhiteles borítékban kell postára adni.

 

A már előre megcímzett borítékba az alábbiakat kell beletenni:

 

  • a zárófüles tasakba helyezett, mintát tartalmazó tartályokat,
  • a meghívólevélen jelzett, levágott részt, a 2 mintavétel dátumával kitöltve.

 

A beküldött minták analízisét és az eredmények értékelését a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) speciális immunkémiai laboratóriumában végzik el.

 

Amennyiben háziorvosa csatlakozott a szűréshez, az eredményéről kb. 2 héttel a minta postára adása után az EESZT-n keresztül tud érdeklődni. Amennyiben nem rendelkezik EESZT hozzáféréssel, kérje háziorvosa segítségét. Ha egyedi úton csatlakozott a szűréshez, az eredményét szintén az EESZT felületén keresztül tekintheti meg. Ezen kívül a nemnegatív eredményéről postai úton is értesítjük.

 

A székletvérvizsgálat lehetséges eredményei

A negatív eredmény azt jelenti, hogy a székletben rejtett (okkult) vér nem volt. Ebben az esetben tennivalója nincs. 70 éves koráig 2 évente fog meghívólevelet kapni szervezett vastagbélszűrésre.

 

A nemnegatív lelet azt jelenti, hogy a székletben rejtett vér volt, ezért további vizsgálat szükséges a vérzés okának kiderítéséhez. Fontos, hogy nemnegatív lelet esetén akkor is el kell végeztetni a szűrő vastagbéltükrözést (kolonoszkópia), ha semmilyen tünetet nem tapasztal, azaz nincsen panasza.

 

Az értékelhetetlen lelet azt jelenti, hogy a mintavétel vagy a minta feldolgozása során valamilyen technikai hiba történt. Ebben az esetben, amennyiben a háziorvosától vette át a mintavételi eszközt, ő biztosít újabb 2 mintavevő eszközt a székletvér minták újbóli levételéhez. Amennyiben egyedileg csatlakozott a szervezett szűréshez vagy a páciens egységcsomagot a „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” program keretében vette át, az NNK a lakcímére postáz újabb mintavételi eszközt.

 

Ha a beküldött székletmintában vért találnak, annak számos oka lehet, nem biztos, hogy rosszindulatú elváltozás okozza. Okozhatja többek között gyomorból vagy aranyérből származó vérzés, jóindulatú polip, vastagbélgyulladás is. A vérzésforrás tisztázására vastagbéltükrözést szükséges végezni, mely során a vastagbél belső felszínét vizsgálják.

 

A teljes, minőségi kolonoszkópia

A vastagbéltükrözés beutaló köteles beavatkozás, így a székletvér vizsgálati eredménnyel a háziorvost kell felkeresni. Ő fog időpontot foglalni és ő fogja elvégezni/elvégeztetni a szűrés előtt szükséges vizsgálatokat, valamint a háziorvos készíti elő a pácienst a vastagbéltükrözésre is, aminek keretében felírja a béltisztító készítményt.

 

A szűrőhálózathoz tartozó vastagbéltükrözést végző laboratóriumokat az alábbi linken találja.

 

Hogyan juthat hozzá az egységcsomaghoz?

Amennyiben Ön szűrésre jogosult és a háziorvosa csatlakozott a szervezett szűréshez, együttműködési megállapodást kötött az NNK-val, úgy az állandó lakcímére személyre szóló meghívó levelet küld az NNK Szűrésirányítási Főosztálya. A meghívóban az áll, hogy a páciens egységcsomag átvétele miatt keresse fel a háziorvosát, akitől átveheti a mintavételhez szükséges eszközöket.

 

Amennyiben Ön szűrésre jogosult, de a háziorvosa nem csatlakozott a szervezett szűréshez, úgy az esélyegyenlőség megteremtése érdekében az NNK Önnek is lehetőséget biztosít a vastagbélszűrésen való részvételhez, és tájékoztatót küld Önnek. Kérjük, jelezze részvételi igényét a csomagban található térítésmentesen visszaküldhető válaszlevélben, vagy a vbjelentkezes.nnk.gov.hu oldalon, és az egységcsomagot a lakóhelyére postázzuk.

 

Ha olyan településen él, ami célállomása a „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” programnak, úgy az egészségfejlesztési vizsgálóbuszok kitelepedése alkalmával az NNK munkatársaitól vehető át a szervezett vastagbélszűrésre szóló meghívó és a páciens egységcsomag.

 

A „Helybe visszük a szűrővizsgálatokat” program helyszíneit az alábbi linken érheti el.

  

Bővebb információt ITT talál.

KULCSSZAVAK
vastagbél  |   végbél  |   kolonoszkópia  |   végbéltükrözés  |   megelőzés  |   vastagbélrák
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít