egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A fájdalom egy nagyon nehezen meghatározható fogalom – egy nemzetközi szakértői testület, a „The International Association for the Study of Pain” 1979-es meghatározása szerint a fájdalom „kellemetlen szenzoros és emocionális tapasztalat, amely aktuális vagy potenciális szöveti károsodáshoz csatlakozik…”. Ennek alapján a fájdalom nem csupán egy fizikai érzékelési jelenség, hanem egyben egy érzelmi élmény is, ami erősen szubjektívvá teszi magát a fájdalom megélését.

 

A fájdalom az egyszerű diszkomfortnál sokkal összetettebb és fontosabb tapasztalás. A fájdalom nagymértékben rontja a beteg életminőségét; és kezeletlen állapotban, különösen akkor, ha sokáig tart, akár mentális betegségek – szorongás, depresszió – kifejlődéséhez is vezethet. A fájdalomcsillapítás ezért minden orvos egyik legfontosabb tevékenysége és kötelessége.

 

A fájdalom csillapítására több módszer is létezik: fájdalomcsillapító gyógyszerek (vényköteles és vény nélküli készítmények) és nem gyógyszeres megoldások. A módszerek használhatók külön-külön, de akár együttesen is. A megfelelő módszer kiválasztását a beteg állapota, alapbetegsége, illetve a fájdalom jellege határozza meg.

 

A krónikus fájdalommal együtt élni mind lelkileg, mind testileg nagyon megterhelő feladat. A modern orvostudománynak köszönhetően sok esetben már nem kell együtt élni a fájdalommal, mert sokféle lehetőség van annak csillapítására.

 

Nem gyógyszeres fájdalomcsillapító módszerek

A fájdalomcsillapításra sok gyógyszeres és nem gyógyszeres módszer alkalmazására van lehetőség. A fájdalomcsillapító gyógyszereken kívül hatékony fájdalomcsillapítási módszerek lehetnek például az alábbiak:

 

 • pozícionálás: a beteg számára legkíméletesebb pozíció vagy fektetési mód alkalmazása,
 • hűtés vagy melegítés,
 • transzkután elektromos stimuláció (TENS),
 • fizioterápia: gyógytorna, masszázs, lymphoedema kezelése, légzőgyakorlatok stb.,
 • pszichoterápia,
 • akupunktúra,
 • mágnesterápiás eljárások,
 • aromaterápia,
 • zeneterápia,
 • művészetterápia,
 • foglalkozásterápia.

 

Hideg- és melegterápia

A hideg- és melegterápiát széles körben alkalmazzák. A kétfajta eljárásnak azonban eltérőek az indikációi.

 

A hideg szűkíti az ereket. Ez csökkenti a gyulladást és a duzzanatot, ezzel együtt pedig csillapítja a fájdalmat is. Sérülés utáni fájdalomcsillapítás vagy köszvény fellángolása esetén működik a legjobban, amikor is a cél a duzzanat, a gyulladás csökkentése.

 

A meleg, a hőterápia a sérült terület vérellátását javítja, és ellazítja a feszes izmokat. A meleg nem a hirtelen megjelenő fájdalmakra, hanem inkább a hosszabb időn (akár néhány héten) át fennálló fájdalmakra hatékony. Kétféle formában alkalmazható: száraz hő (melegítőpárna) vagy nedves meleg (borogatás, meleg vizes fürdő).

 

Mind a hideg-, mind pedig a melegterápiát körülbelül 15 percig érdemes használni, azonban meg lehet ismételni naponta többször. Túl hosszú ideig alkalmazva azonban bőr-, szöveti és akár idegkárosodást is okozhat.

 

A hideg- és melegterápiát nem szabad alkalmazni (vagy csak orvosi felügyelettel) az alábbi állapotokban és betegségekben:

 

Testmozgás

Egyes fájdalmak esetében a testmozgás is jótékony hatást tud kifejteni. Ezt az alábbiak segítségével éri el:

 • izmok erősítése,
 • ízületek mozgékonyságának növelése,
 • az alvás minőségének javítása,
 • endorfinok (az emberi szervezet által termelt természetes fájdalomcsillapító anyagok) felszabadítása.

 

Az aerob testmozgás elősegíti a fogyást is, ami az ízületek terhelését csökkentve enyhíti a fájdalmat. A törzsizmok erősítése pedig a sérült gerinc fájdalmát enyhíti azáltal, hogy nem az egész test súlya nehezedik a gerincoszlopra, hanem megtartásában az izmok is egyre nagyobb részt vállalnak.

 

Jóga

A jóga különböző pózok és a légzés összhangjának művészete. Évezredek óta gyakorolják, egészségügyi jelentőségét azonban csak az utóbbi években kezdték el vizsgálni.

 

A jóga javítja az erőnlétet, az egyensúlyt, a rugalmasságot és a testtartást is; a jobb testtartás pedig kiválóan enyhíti a különböző izomfeszültséggel összefüggő fájdalmakat. Hogy a jóga pontosan hogyan segít a fájdalom csillapításában, az még nem teljesen tisztázott. Ebben szerepe lehet az izomműködés által felszabaduló endorfinoknak vagy a relaxációs, meditációs állapot elérésének.

 

A jóga sokféle stílusban és intenzitásban gyakorolható. Erőnlétnek, kornak és betegségnek megfelelően mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb pozíciókat és feladatokat.

 

Zeneterápia

A zeneterápia segíthet a fájdalom érzetének csökkentésében, a stressz-szint csökkentésével pedig hozzájárul a fájdalom megélésének könnyebbé tételéhez. Műtéten átesett betegek esetében a zeneterápia jótékony hatást fejthet ki nemcsak a fájdalomra, hanem a beteg által érzett szorongásra is.

 

Egyéb tényezők

Annak érdekében, hogy könnyebb legyen a fájdalom megélése, fontos odafigyelni a megfelelő minőségű és mennyiségű alvásra. Egyes gyógyszerek nehezíthetik az elalvást, illetve a megfelelően mély álom elérését. Amennyiben ilyet tapasztal, forduljon háziorvosához/kezelőorvosához, aki más gyógyszerek felírásával, esetleg a dózis beállításával enyhítheti a tüneteket.

 

Emellett kerülje az elmagányosodást is, és igyekezzen minél többet kimozdulni otthonából. A hosszantartó egyedüllét ugyanis fokozza a szorongás és depresszió előfordulását, amik szintén ronthatják a személy azon képességét, hogy megküzdjön a fájdalommal. Egyes esetekben rendelkezésre állnak betegcsoportok is, ahol megértésre, illetve tapasztalaton alapuló tanácsokra is szert tehet.

KULCSSZAVAK
fájdalom  |   fájdalomcsillapítás  |   borogatás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít