egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A társadalmi nem (gender) az egyén által megélt nemi identitás/önazonosság. A megélt nemi identitás nem minden esetben azonos a születési (biológiai) nemmel.

 

A diszfória az eufória ellentéte, a szó jelentése: elégedetlen, nyugtalan, szorongó hangulat. A nemi diszfória vagy nemi szerep diszfória kifejezés egy olyan tartós hangulati állapotra utal, melyet az egyén a születési (biológiai) neme és a nemi identitása közötti eltérés miatt tapasztal.

 

Elégedetlenség, nyugtalanságérzés, szorongás, depresszió jellemzi. Ez a nyugtalanság vagy elégedetlenségérzés olyan erős is lehet, hogy akár öngyilkossági gondolatokhoz, öngyilkossághoz is vezethet, illetve káros hatással lehet a mindennapi életvitelre.

 

Korábban nemi identitászavarnak vagy transzszexualitásnak nevezték ezt az állapotot.

 

A nemi diszfória főbb tünetei

A nemi diszfória kezdődhet gyermekkorban, és folytatódhat serdülőkorban, illetve felnőttkorban. Előfordulhatnak olyan időszakok, amikor az egyén nem tapasztal nemi diszfóriát, majd a nemi diszfória újra megjelenhet, visszatérhet. Más esetekben a nemi diszfória a pubertás idején vagy az élet későbbi szakaszában jelenik meg. A diagnózishoz az alábbi tünetek közül legalább kettő kell, hogy tartósan fennálljon (min. 6 hónapon át).

 

Nemi diszfóriára jellemző tünetek gyermekkorban:

 

 • Erős vágy arra, hogy más nemű legyen, vagy ahhoz ragaszkodás, hogy ő a másik nemhez tartozik.
 • Fiúknál erős preferencia arra, hogy női ruhákba öltözzenek, vagy utánozzák a női öltözködést; lányoknál erős preferencia arra, hogy csak tipikusan férfias ruhákat hordjanak, és erőteljesen ellenállnak annak, hogy tipikusan nőies ruhákat viseljenek.
 • Színjátszás/szerepjáték vagy fantáziálás során erőteljes preferencia a másik nemi szerep felvételére.
 • Erős preferencia olyan játékok vagy tevékenységek iránt, amelyek tipikusan a másik nemre jellemzőek.
 • Erős preferencia a másik nembeli játszótársak iránt.
 • Fiúknál a tipikusan fiús játékok és tevékenységek erőteljes elutasítása és a mozgalmas, vad játékok kerülése; lányoknál a tipikusan lányos játékok és tevékenységek elutasítása.
 • Kifejezetten nem szereti a saját nemi jellegzetességeit.
 • Erős vágy arra, hogy olyan külső és/vagy belső nemi jegyei legyenek, amelyek megfelelnek annak, amilyen neműnek érzi magát.

 

Nemi diszfóriára jellemző tünetek serdülőkorban, felnőttkorban:

 

 • Kifejezetten nem illik össze a személy megtapasztalt/ megnyilvánuló neme és elsődleges és/vagy másodlagos biológiai nemi jellegei.
 • Erős vágy, hogy a személy megszabaduljon az elsődleges és/vagy másodlagos biológiai nemi jellegeitől, mivel ezek kifejezetten ütköznek a személy megtapasztalt/ megnyilvánuló nemi jellegeivel.
 • Erős vágy a másik nem elsődleges és/vagy másodlagos nemi jellegei iránt.
 • Erős vágy arra, hogy a személy a másik nemhez tartozzon.
 • Erős vágy arra, hogy úgy kezeljék, mintha a másik nemhez tartozna.

 

Az állapot mindkét esetben jelentős szenvedést okozhat az egyénnek, és káros hatással lehet a társas kapcsolataira, a munkahelyi vagy iskolai előmenetelére.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Ha úgy érzi, hogy a születési neme nem egyezik nemi identitásával, és ez jelentős szenvedést okoz a hétköznapokban, keresse fel háziorvosát, aki segíthet a megfelelő szakemberek felkeresésében.

 

A nemi diszfória az orvostudomány által jelenleg is aktívan vizsgált terület, melyben feltételezhető számos központi idegrendszeri eltérés jelenléte, oki terápia viszont jelenleg nem érhető el. Az érintettek gondozása lelki támogatással, pszichológus vagy pszichiáter közreműködésével történik.

 

Serdülőkorban a nemi diszfória fent részletezett tünetei helyett depresszió, szorongás, az iskolai teljesítmény romlása jelentkezhet.  Ebben az esetben is érdemes pszichiáterhez fordulni, hogy feltárja, mi állhat a tünetek hátterében.

 

Tartósan fennálló, visszatérő lelki gondok esetén hívhatja a 0–24 órás, ingyenesen elérhető Lelki Elsősegély Szolgálatot is, a 116-123-as számon. A Lelki Elsősegély Szolgálat munkatársai krízishelyzetekben és tanácsadás céljából is rendelkezésre állnak.

 

A nemi diszfória kiváltó okai

A gender diszfória pontos oka nem ismert. A nemi fejlődés összetett folyamat, és még mindig vannak olyan dolgok, amelyeket nem ismernek vagy nem teljesen értenek a szakemberek sem. A nemi diszfória hátterében genetikai, idegrendszeri és hormonális okok is állhatnak, akár együttesen is (lásd még: Interszexualitás).

 

Egyértelmű genetikai vagy szervi okok sok esetben jelenleg nem azonosíthatók. A serdülőkort közvetlenül megelőző időszakban és a serdülőkorban történő külső befolyás szerepe is kiemelten fontos lehet a lelki és nemi identitás fejlődése szempontjából.

 

A nemi diszfória diagnosztizálása

A diagnózist pszichiáter szakorvos állíthatja fel. A kivizsgálás érdekében több beszélgetés során a pszichiáter felméri, hogy van-e kifejezett össze nem illés a nemi identitása és a biológiai nem között, milyen diszfóriás érzések jelentek meg, és mikor jelentkeztek először, milyen hatással van a diszfória a lelki egészségére.

 

A serdülőkorral járó élettani változások elmaradása (pl. késői menstruáció) vagy meddőség gyanúja esetén belgyógyászati és nőgyógyászati vagy urológiai kivizsgálásra, illetve genetikai vizsgálatra is sor kerülhet, mivel a nemi érés elmaradásával járó nemi diszfória felveti az interszexuális állapot gyanúját.

 

A nemi diszfória kezelése

A kezelés mindig személyre szabott. Fontos a pszichológiai/ pszichiátriai tanácsadás, különösen olyan szakembertől, aki tapasztalattal rendelkezik a nemi diszfóriában szenvedő emberek segítésében.

 

Vannak olyan személyek is, akik a testük megváltoztatása mellett döntenek. Ez történhet hormonterápiával és műtéttel.

 

A hormonkezelésnek két típusa létezik:

 

 • gyógyszerekkel a serdülés folyamata blokkolható (súlyos gyermekkori nemi diszfória esetén a szenvedés csökkentésére orvosilag indokolttá válhat);
 • női nemi hormonok (ösztrogén) vagy férfi nemi hormonok (tesztoszteron) alkalmazásával nőies vagy éppen férfias nemi jellegek alakíthatók ki (a készítmények csak 18 év feletti személyek számára, szakorvosi javallatra írhatók fel).

 

A hormonkezelést endokrinológiával foglalkozó szakorvos felügyeli. A hormonkezelésnek mellékhatásai érinthetik az endokin szervrendszert, az érrendszert, a májműködést, a kognitív tevékenységet, a pszichés állapotot, ezért csak folyamatos orvosi ellenőrzés mellett adható.

 

Ha valaki betöltötte a 18. életévét, megfontolhatja a nemi megerősítő műtétet, hogy megváltoztassa azon fizikai jellemzőit, amelyek nem illeszkednek nemi identitásához. Általában az emberek egy ideig hormonkezelést kapnak, mielőtt a műtét mellett döntenének. Ehhez szintén pszichiátriai szakvélemény szükséges.

 

Magyarországon ezek a kezelések korlátozottan érhetők el, a nemi diszfóriás betegek gondozása elsősorban a pszichiátriai szakellátásban történik.

 

Mit tehet nemi diszfória esetén?

A család és a barátok támogatása védő tényező lehet a depresszió, az öngyilkossági gondolatok és a szorongás kialakulásával szemben.

 

Fontos, hogy megőrizze lelki egészségét. Ha szükségét érzi, keressen fel egy pszichológust, akivel beszélhet párkapcsolati kérdésekről, a szorongásról vagy a depresszióról.

 

Más transznemű emberek társasága segíthet abban, hogy kevésbé érezze magát egyedül.

 

KULCSSZAVAK
gender diszfória  |   nemi szerep diszfória  |   nemi identitászavar  |   nemiség  |   transzneműség  |   transzszexualitás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít