egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az emberi bélrendszerben található normálflórát (más néven mikrobiomot) számos mikroorganizmus közössége alkotja. Bár ezek nem tartoznak az emberi test saját sejtjei közé, fontos szimbiózisban élnek a szervezettel, így gyakran külön „szervként” is hivatkoznak rá. A bélflóra egészségfenntartó szerepe egyre égetőbb kutatási téma: egyre több bizonyíték utal arra, hogy állapota összefügg különböző gyulladásos bélbetegségek vagy akár a vastagbéldaganatok kialakulásával is.

 

A vastagbéldaganat a leggyakoribb daganattípusok közé tartozik, a daganatos halálozás listáján pedig a második helyen szerepel világszerte – és sem az előfordulási gyakorisága, sem a halálozási aránya nem csökkent számottevően az utóbbi években. Az esetek elenyésző hányadát alkotják csak a genetikailag örökölhető típusai (lásd még: Lynch-szindróma), így kialakulásában feltehetően főként életmódbeli tényezők játszanak fontos szerepet. Ilyen környezeti- és életmódbeli tényezők például a nyugati típusú étrend, dohányzás, túlsúly és elhízás, cukorbetegség, alkoholfogyasztás. Emellett növekszik azoknak a tanulmányoknak a száma, amelyek a bélflóra egészségi állapota és a vastagbéldaganatok kialakulása közötti kapcsolatot vizsgálják és írják le.

 

A mikrobiomról bővebben itt olvashat.

A mikrobiom és a testmozgás kapcsolatáról bővebben itt olvashat.

 

A normálflóra szerepe a vastagbél egészségének fenntartásában

A szervezet és a normálflóra kölcsönhatása számos funkcióban játszik fontos szerepet: a normálflóra tagjai részt vesznek többek között bizonyos tápanyagok és ásványi anyagok felszívódásában, különböző enzimek, vitaminok és aminosavak előállításában, valamint egyes rövid szénláncú zsírsavak (pl. butirát) termelésében is.

 

A mikrobiom egyensúlya az eubiózis, melyről az alábbiak együttes fennállása esetén beszélhetünk:

 

 • megfelelő diverzitás: a mikrobiomot alkotó baktériumtörzsek sokfélesége;
 • egyensúly a képződő gyulladáskeltő és gyulladásellenes anyagok között a bélben;
 • az immunrendszer megfelelő működése;
 • egészséges bélhám és bélnyálkahártya megléte.

 

A mikrobiom egyensúlyának megváltozását diszbiózisnak nevezzük. A diszbiózis a jól ismert emésztőszervi panaszokon – például hasmenés, puffadás – kívül számos egyéb tünettel járhat, okozhat akár viselkedési zavarokat, kognitív funkcióromlást, illetve az immunrendszer gyengüléséhez is vezethet.

 

Vastagbéldaganat kialakulása során a vastagbél mikrobiomja megváltozik. Azt, hogy ez ok vagy okozat, rengeteg kutatócsoport vizsgálja világszerte.

 

Vastagbéldaganat kialakulásával összefüggésbe hozott baktériumtörzsek

A vastagbél flórájának összetétele az életmódbeli változásoknak megfelelően változik. Bizonyos baktériumok emelkedett szintjét már összefüggésbe hozták a vastagbéldaganatok kialakulásával.

 

Az alábbi törzsek emelkedett mennyisége játszhat szerepet a vastagbéldaganatok kialakulásában:

 

 • Bacteroides fragilis,
 • Streptococcus gallolyticus,
 • Enterococcus faecalis,
 • Escherichia coli.

 

Fontos! Ezek a baktériumok a normálflóra tagjai is, így jelenlétük önmagában még nem ad okot vastagbéldaganat gyanújára! Diszbiózis esetén viszont a normálishoz képest emelkedhet a mennyiségük, ami fokozhatja a vastagbéldaganat kialakulásának kockázatát.

 

Miért okozhat a megváltozott baktériumflóra vastagbéldaganatot?

A vastagbél mikrobiomja és a szervezet dinamikus egyensúlyt alkot – így a baktériumflóra megváltozásával a bélrendszer működése is megváltozik. A megváltozott baktériumflóra több mechanizmussal is hozzájárulhat a vastagbéldaganatok kialakulásához, melyek az alábbiak lehetnek.

 

A bélnyálkahártya károsodása

Egészséges bélműködés esetén a bélrendszeri baktériumflórát a bélnyálkahártya elhatárolja a szervezet immunsejtjeitől – ehhez a mechanikai „gát” létrehozásához a bélhámsejtek egészséges, szoros kapcsolata szükséges. Vastagbéldaganat esetén – mind az emberben, mind a kísérletes állatmodellekben – sérül a bélnyálkahártya (pl. krónikus gyulladás hatására) és átjárhatóvá válik a baktériumok számára. Ez arra utal, hogy a károsodott bélnyálkahártya és a baktériumok, valamint bomlástermékeik környező szövetekbe jutása kedvez a daganat kialakulásának (neoplázia) és a progresszió előrehaladásának.

 

Genotoxinok

Bizonyos baktériumok olyan bomlástermékeket (genotoxinokat) bocsátanak ki, amelyek DNS-károsító hatásuk miatt közvetlenül felelősek lehetnek a vastagbéldaganatok kialakulásáért.

 

Többek között az alábbi, baktériumok által termelt genotoxinok hozhatók összefüggésbe a vastagbéldaganatok kialakulásával:

 

 • colibactin (Escherichia coli);
 • citoletális duzzasztó toxinok – CDT (Campylobacter jejuni);
 • typhoid toxin (Salmonella spp.)

 

Oxidatív stressz

Oxidatív stressznek azt nevezzük, amikor az anyagcserefolyamatok során a reaktív oxigén- vagy nitrogéngyökök túlsúlyba kerülnek. A reaktív gyökök jelenléte bizonyos mértékig normális, hiszen az egészséges anyagcserefolyamatok során is keletkeznek – problémát akkor jelentenek, ha felborul az ellensúlyozó (semlegesítő) folyamatokkal való egyensúlyuk. Az oxidatív stressz gyulladásos folyamatokban gyakran kimutatható. A reaktív gyökök folyamatos termelődése DNS-károsodásokhoz vezet, az így felhalmozódó génmutációk pedig a vastagbéldaganat kialakulását okozhatják. Bizonyos baktériumokat már összefüggésbe hoztak az oxidatív stressz emelkedésével (pl. Enterococcus faecalis).

 

Étrend és a bakteriális anyagcseretermékek

Az étrend befolyásolja a bélflóra összetételét és sokféleségét. A magas állati fehérje- és zsírtartalmú étrendek például a Bacteroides családba tartozó baktériumok magasabb számát eredményezik, míg a magas szénhidráttartalmú étrend a Prevotella családba tartozó baktériumokét (mindkét baktériumcsalád emelkedett jelenlétét összefüggésbe hozták már a vastagbélrák nagyobb kockázatával).

 

Az emésztetlen táplálékkomponensek (pl. frukto-oligoszacharidok) eljutnak a vastagbélbe, a bélmikrobák pedig fermentálják (erjesztik) ezeket. A képződő fermentációs termékek baktériumfajonként eltérőek, így a bélflóra összetételének változása a baktériumok védő és káros anyagcseretermékeinek egyensúlyát is befolyásolja.

 

A baktériumok bizonyos anyagcseretermékei védő hatást mutatnak a vastagbéldaganatokkal szemben. Védő hatású szerves savak közé tartoznak például a rövid szénláncú zsírsavak (pl. acetát, butirát, propionát), amelyek kiegyensúlyozott táplálkozás esetén a bélbaktériumok domináns fermentációs termékei. Kiegyensúlyozatlan, egyoldalú táplálkozás esetén a mikrobák ún. pro-karcinogén (daganatképződést elősegítő) vegyi anyagokat is termelnek, például másodlagos epesavakat, N-nitrozovegyületeket (NOC) vagy hidrogén-szulfidot (H2S).

 

Kapcsolódó tartalom: Életmódbeli tényezők a rákmegelőzésben

 

KULCSSZAVAK
vastagbéldaganat  |   vastagbélrák  |   baktérium  |   bélflóra  |   mikrobiom  |   emésztés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít