egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A nikotin a dohánytermékekben található rendkívül könnyen függőséget okozó (addiktív) pszichoaktív vegyület. Kellemes hatásokat vált ki az agyban, azonban ezek átmenetiek: a tolerancia hamar megjelenik, vagyis egyre nagyobb mennyiségű nikotin elfogyasztása szükséges ugyanolyan hatás eléréséhez. A nikotinnal szemben pszichés és testi függőség egyaránt kialakul, ezért is nehéz leszokni a dohányzásról.

 

Leszokási kísérlet esetén kellemetlen mentális és fizikai változásokat tapasztalhat a dohányos, melyek a nikotinmegvonás tünetei. Függetlenül attól, hogy milyen régóta dohányzik valaki, a leszokás nagymértékben javíthat az egészségén (lásd még: Mi történik a szervezetével, ha leszokik a dohányzásról?). Nem könnyű, de ki lehet törni a nikotinfüggőségből, mivel ma már számos hatékony kezelési mód áll rendelkezésre a leszokástámogatásban.

 

A nikotinfüggőség főbb tünetei

A dohányosoknak csak 5-7 százaléka számít könnyű dohányosnak (legfeljebb öt szál cigarettát szív el naponta), a túlnyomó többségre a nagymértékű függőség jellemző. Az egyszeri használatból a függőségbe való átmenet a dohányzás esetében a legmagasabb arányú a kábítószerek és az alkohol használatához viszonyítva.

 

Fontos! Bármilyen mennyiségű nikotin fogyasztása nikotinfüggőséghez vezethet!

 

A nikotinfüggőségre utaló jelek a következők:

 

  • a függő személy nem tud leszokni a dohányzásról, egy vagy több komoly, de sikertelen kísérletet tett már a leszokásra;
  • a függő személy a kialakult egészségügyi problémái (például COPD, szívroham) ellenére is tovább dohányzik;
  • a dohányos felhagy a társas tevékenységekkel (előfordulhat, hogy nem jár füstmentes éttermekbe, vagy megszakítja családjával, barátaival a társasági életét, mert ezekben a helyzetekben nem dohányozhat).

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A legtöbb dohányos többször is megpróbálkozik a leszokással, mielőtt stabil, hosszú távú absztinenciát (teljes elhagyás) sikerül elérnie. Nagyobb a sikeres leszokás valószínűsége, ha olyan terápiás tervet követ, mely a nikotinfüggőség testi- és viselkedési aspektusait egyaránt kezeli. Gyógyszerek alkalmazása, illetve leszokást elősegítő képzett tanácsadóval való együttműködés jelentősen növeli a siker esélyét.

 

Ha szeretné abbahagyni a dohányzást, kérje meg háziorvosát, hogy segítsen kidolgozni egy személyre szabott kezelési tervet, illetve az alábbi honlapon és ingyenesen hívható telefonszámon is kaphat segítséget, valamint tájékoztatást a lehetőségekről:

www.leszokastamogatas.hu

Zöldszám: 06-80-44-20-44

 

Alternatív dohánytermékek

A klasszikus cigarettázáson túl az e-cigaretták és az alternatív dohánytermékek (snüssz, nikotinos tasak, pipa, tubák, szivar, vízipipa, bagó, sodort cigaretta) is a nikotinbevitel eszközei. Egy 20 mg tartalmú nikotinos tasak elfogyasztásával például egy doboz cigarettának megfelelő mennyiségű nikotint fogyasztunk.

 

Fontos! Az alternatív dohánytermékek is károsak az egészségre, és használatuk a hagyományos cigarettához hasonlóan függőséget okozhat.

 

Lásd még: Túlzott nikotinbevitel veszélyei és az Elf Bar

 

A nikotinfüggőség kiváltó okai

A nikotinra sokkal könnyebb rászokni, mint a különféle illegális szerekre. Használata esetén nagyon gyorsan kialakul a függőség, amit a dohányzók csak nehezen tudnak leküzdeni. A nikotin a dohányfüst beszívása után pár másodpercen belül eléri az agyat, ahol növeli a hangulat és a viselkedés szabályozásában fontos szerepet játszó ún. neurotranszmitter vegyületek felszabadulását.

 

Az egyik ilyen neurotranszmitter, az agy jutalomközpontjában felszabaduló dopamin örömérzetet és jobb hangulatot okoz. A nikotin gyenge pszichés hatásai között szerepel többek között a stressz csökkentése (izomrelaxáció), a szellemi funkciók fokozása, a reakciók gyorsítása, illetve az álmosság csökkentése is.

 

Fontos! Minél többet dohányzik valaki, annál több nikotinra lesz szüksége ahhoz, hogy jól érezze magát. A nikotin gyorsan a napi rutin részévé válik, és összefonódhat bizonyos szokásokkal és érzésekkel, ami tovább nehezíti a leszokást.

 

Helyzetek, melyek kiválthatják a dohányzás iránti késztetést:

 

  • kávézás vagy munkahelyi szünetek,
  • telefonbeszélgetés,
  • alkoholfogyasztás,
  • autóvezetés,
  • barátokkal töltött idő.

 

A nikotinfüggőség leküzdéséhez tudatosítani kell a kiváltó okokat és a kialakult szokásokat, rituálékat, amelyek elkerülésére személyre szabott tervet kell készítenie.

 

A nikotinfüggőség lehetséges szövődményei

A dohányfüst több mint 60 ismert rákkeltő vegyületet és több ezer más káros anyagot tartalmaz; még a „teljesen természetes” vagy gyógynövényes cigaretták is tartalmaznak káros anyagokat.

 

A dohányzó emberek jóval nagyobb valószínűséggel halnak meg daganatos betegségekben, mint nem dohányzó társaik (lásd még: Rákmegelőzés).

 

A dohányzás sokféle egészségügyi problémát okozhat, melyek közül ismertebbek az alábbiak.

 

Tüdőrák és tüdőbetegségek: a dohányzás a tüdőrák okozta halálozás vezető oka, továbbá olyan tüdőbetegségekhez vezethet, mint a tüdőtágulás és a krónikus hörghurut, illetve súlyosbítja az asztmát is.

 

Egyéb daganatok: a dohányzás növeli a száj, a torok (garat), a nyelőcső, a gége, a húgyhólyag, a hasnyálmirigy, a vese, a méhnyak daganatos megbetegedéseinek a kockázatát, illetve fokozza a leukémia egyes típusainak kialakulását.

 

Szív- és érrendszeri problémák: a dohányzás növeli a szívinfarktus és a stroke kialakulásának kockázatát. Ha szív- vagy érbetegségben szenved, a dohányzás rontja az állapotát!

 

Cukorbetegség: a dohányzás fokozza az inzulinrezisztenciát, ami megalapozhatja a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását. Ha cukorbeteg, a dohányzás felgyorsíthatja a szövődmények, például a vesebetegség és a szemproblémák kialakulását.

 

Szembetegségek: a dohányzás növelheti a szürkehályog és a makuladegeneráció okozta látásvesztés kockázatát.

 

Meddőség és impotencia: a dohányzás nőknél meddőséghez, a férfiaknál pedig impotenciához vezethet.

 

Terhességi komplikációk: a várandósságuk alatt dohányzó anyáknál nagyobb a koraszülés kockázata, illetve az újszülött alacsony születési súllyal jöhet a világra.

 

Megfázás, influenza és egyéb betegségek: a dohányosok hajlamosabbak a légúti fertőzésekre, például a megfázásra, az influenzára és a hörghurutra.

 

Fog- és ínybetegségek: a dohányzás fogínygyulladást okozhat, mely tönkreteheti a fogak tartórendszerét.

 

Figyelem! A dohányzás veszélyezteti a dohányos környezetében élők egészségét is.

 

Lásd még: Passzív dohányzás

 

A dohányosok nemdohányzó házastársainál nagyobb a tüdőrák és a szívbetegség kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik nem élnek együtt dohányossal. A dohányosok gyermekeiben súlyosabb lefolyású lehet az asztma, a fülgyulladás és a megfázás.

 

A nikotinfüggőség diagnosztizálása

A kezelőorvos kérdőív segítségével megállapítja a nikotinfüggőség fokát, ami segít a megfelelő kezelési terv kiválasztásában. Minél több cigarettát szív el valaki naponta, és minél hamarabb gyújt rá ébredés után, annál erősebb a „függőség”.

 

Lásd még: Minimálintervenció a leszokástámogatásban

 

A nikotinfüggőség kezelése

A nikotin az egyik legaddiktívabb szer, ezért a dohányzás mellőzése nagyon nehéz feladat.

 

A nikotinfüggőség egyik gyógyszeres terápiás lehetősége az ún. nikotinpótló terápia, vagyis a nikotin szervezetbe juttatása nem cigaretta formájában. Leggyakrabban rágógumit vagy transzdermális tapaszt alkalmaznak e célból, melyek vény nélkül is beszerezhetők.

 

Amennyiben a nikotinpótló terápia ellenjavallt (pl. szívbetegeknek), egyéb receptköteles gyógyszerek is rendelkezésre állnak, melyek részben nikotinszerű hatást váltanak ki, részben pedig gátló hatásuk van a kívülről bevitt nikotinra. Az ezen kívül bevitt nikotin a gyógyszer jelenlétében nem képes hatást kiváltani, így a cigarettázás nem hozza meg a várt, kellemes, ismert és vágyott hatásokat.

 

Segíthet a leszokásban bizonyos antidepresszánstípusú hatóanyag (buproprion), illetve létezik elvonási tüneteket csökkentő hatóanyag is (clonidin) – ez utóbbi a nikotinpótló terápiával azonos hatékonyságú szer. Ezek felhasználása hazánkban korlátozottan érhető el.

 

Fontos hangsúlyozni, hogy a leszokás sikerességét nagymértékben képes növelni a telefonos tanácsadás, illetve az egyéni- vagy csoportos terápia. A gyógyszer egyedüli használata sokkal kisebb arányban vezet sikeres leszokáshoz.

 

függőségkezelésről bővebben itt olvashat.

 

A nikotinfüggőség megelőzése

A nikotinfüggőség megelőzésének legjobb módja a rá sem szokás, azaz ha eleve nem használ dohánytermékeket. A gyermekek távol tartásának legjobb módja a példamutatás.

 

Kutatások szerint azok a gyermekek, akiknek a szülei nem dohányoznak, vagy akik sikeresen leszoktak a dohányzásról, sokkal kisebb valószínűséggel kezdenek el dohányozni.

 

Az e-cigaretták nem biztonságosabbak, és a dohányzásról való leszokásban közrejátszott negatív vagy pozitív hatásukat még jelenleg is vizsgálják. További kockázat a kettős használat kialakulása: vannak, akik e-cigarettát használnak a dohányzásról való leszokáshoz, de a leszokás helyett végül mindkét terméket elkezdik használni.

 

Az e-cigaretták és az egyéb füstmentes dohánytermékek hatásaival kapcsolatban jelenleg nem áll rendelkezésünkre elég bizonyíték, ezért nem tanácsos a dohányzás helyett alternatív nikotinforrásokat alkalmazni. A dohány, illetve a nikotin semmilyen formában sem biztonságos! Kerülje az e-cigaretta, a nikotinos nyalókák és balzsamok, a szivarok, pipák, vízipipák, nikotinos tasakok használatát is.

 

Kapcsolódó tartalom:

Dohányzás hatása a mentális egészségre

 

KULCSSZAVAK
nikotin  |   dohányzás  |   leszokás  |   függőség  |   elvonási tünetek  |   megvonási tünetek  |   dependencia  |   tolerancia
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít