egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A nekrotizáló fasciitis ritka bakteriális fertőzés, amely rendkívül gyorsan terjed, és gyakran halált is okoz. A nekrotizáló kifejezés a szövetek elhalására utal, a fasciitis, pedig a fascia (a bőr alatti kötőszövet, amely az izmokat, idegeket, zsírt és ereket veszi körül) gyulladásának latin neve.

 

A nekrotizáló fasciitist húsevő betegségnek is szokták nevezni, mivel a szövetek rendkívül gyorsan elpusztulnak. A pontos diagnózis, a gyors antibiotikum-kezelés és szükség esetén az azonnali műtét fontos a fertőzés megállítása érdekében.

 

A nekrotizáló fasciitis legfőbb tünetei

A fertőzés gyakran nagyon gyorsan terjed, a tünetek hamar kialakulnak.

 

A nekrotizáló fasciitis korai tünetei általában a vörös-lilás, meleg vagy duzzadt bőrfelület, mely gyorsan tovább terjed; súlyos fájdalom, ami az érintett bőrterületen kívül is megjelenhet; valamint a láz.

 

A nekrotizáló fasciitis késői tünetei a következők lehetnek:

 

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Azonnal forduljon orvoshoz, ha sérülést vagy műtétet követően jelentkeznek a fenti tünetek. Bár más betegségek is okozhatnak hasonló panaszokat, nekrotizáló fasciitis gyanúja esetén nem szabad késlekedni az orvosi ellátással!

 

A nekrotizáló fasciitis kiváltó okai

Sokféle baktérium vezethet a nekrotizáló fasciitisnek nevezett „húsevő betegséghez”, azonban a kutatások szerint az A-csoportú Streptococcusok a betegség leggyakoribb okozói. A vízben élő baktériumok – köztük a Vibrio vulnificus – szintén okozhatnak nekrotizáló fasciitist.

 

A Streptococcus baktériumok leggyakrabban a bőr sérülésein keresztül jutnak be a szervezetbe.

 

Fertőzésre hajlamosíthatnak:

 

 

A nekrotizáló fasciitis ritkán fertőző, legtöbb esetben véletlenszerűen fordul elő. Nagyon ritka, hogy valaki, akinek nekrotizáló fasciitise van, átadja a fertőzést más embernek, ezért az orvosok általában nem adnak antibiotikum profilaxist (megelőző kezelést) a nekrotizáló fasciitiszben szenvedő személy szoros kontaktjainak.

 

Fokozott kockázatnak vannak azonban kitéve azok, akiknek olyan egészségügyi problémái vannak, melyek csökkenthetik a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezőképességét.

 

Ilyen állapot például:

 

 

Lásd még: Szerzett immunhiányos állapotok

 

A nekrotizáló fasciitis diagnosztizálása

Sok fertőzés a korai szakaszában hasonlít a nekrotizáló fasciitishez, ami megnehezítheti a diagnózist.

 

A sérülés vizsgálata mellett az orvosok a következők alapján diagnosztizálhatják a nekrotizáló fasciitist:

 

 

Fontos, hogy a kezelést a lehető leghamarabb megkezdjék, ezért az orvosok nem várhatják meg a vizsgálati eredményeket, ha úgy gondolják, hogy a betegnek nekrotizáló fasciitise lehet.

 

A nekrotizáló fascitis kezelése

Az azonnali kezelés kulcsfontosságú. A nekrotizáló fasciitis nagyon súlyos betegség, amely minden esetben kórházi ellátást igényel. Az antibiotikumok és a műtét általában az első választás, ha az orvos azt gyanítja, hogy a betegnek nekrotizáló fasciitise van. A fertőzés megállítására az orvosok antibiotikumokat adnak infúzión keresztül.

 

Néha azonban az antibiotikumok nem érik el az összes fertőzött területet, mert a baktériumok túl sok szövetet pusztítottak el, és csökkentették a véráramlást. Ilyenkor az orvosoknak műtéti úton kell eltávolítaniuk az elhalt szöveteket. A nekrotizáló fasciitis gyorsan terjed, ezért a betegeket gyakran nagyon gyorsan meg kell műteni. Nem ritka, hogy a nekrotizáló fasciitiszben szenvedő betegnek több műtétre is szüksége van.

 

Súlyos esetekben a betegnek vérátömlesztésre lehet szüksége.

 

A nekrotizáló fascitiis szövődményei

A nekrotizáló fasciitiszben szenvedő emberek közül akár minden ötödik is belehalhat a fertőzésbe.

 

Nekrotizáló fasciitis esetén gyakoriak a súlyos szövődmények, mint például:

 

 

A végtagok elvesztése vagy a fertőzött szövet – sebészi eltávolítása miatti – súlyos hegesedése élethosszig tartó szövődményekhez is vezethet.

 

A nekrotizáló fasciitisben és a Streptococcus okozta toxikus sokk szindrómában egyszerre szenvedő emberek közül minden harmadik belehal a fertőzésbe.

 

A nekrotizáló fasciitis megelőzése

Az A-csoportú Streptococcus-fertőzések megelőzésére nincs védőoltás, de néhány tanács betartásával segíthet megvédeni magát és másokat.

 

A fertőzések megelőzése érdekében:

 

  • gyakran mosson kezet szappannal és vízzel, vagy használjon alkoholos kézfertőtlenítőt, ha a kézmosás nem lehetséges;
  • tisztítson meg minden kisebb vágást és bőrfelszakadást okozó sérülést (például hólyagokat és horzsolásokat) szappannal és vízzel;
  • tisztítsa meg és fedje le a sebeket tiszta, száraz kötszerekkel, amíg be nem gyógyulnak;
  • szúrt és egyéb mély vagy súlyos sebek esetén forduljon orvoshoz;
  • ha nyílt sebe vagy bőrfertőzése van, kerülje a pezsgőfürdők, úszómedencék használatát, természetes vizekben (pl. tavak, folyók, tengerek) se ússzon;
  • előzze meg a gombás bőrfertőzéseket, mint például a lábgombát, mely utat nyithat az A-csoportú Streptococcus-fertőzéseknek.

 

Kapcsolódó tartalmak:

Sebkezelés otthon

Megfelelő kézhigiéné

Helyes kézmosás

 

1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít