egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A nyirokcsomók apró, 10-25 mm átmérőjű, bab alakú tokkal körbevett szervek, immunrendszerünk rendkívül fontos részei. Feladatuk a szövetközti folyadék (nyirok) megszűrése, ami az apró vérerekből (kapillárisok) kiszűrődő vérplazmából és a sejtek anyagcsere termékeiből keletkezik a szövetek között. Sérülések során idegen anyagok és kórokozók (vírusok, baktériumok) kerülhetnek a nyirokba.

 

A nyirok apró nyirokereken keresztül jut el a nyirokcsomókba, ahol immunsejtek (fehérvérsejt) találhatók, melyek feladata a nyirokkal beszállított kórokozók felismerése és a hatékony immunválasz kialakítása, amely során a kórokozó eltávolítható a szervezetből, és a fertőzés megszüntethető.

 

Hol találhatóak a nyirokcsomók?

A nyirokcsomók testünk szinte minden pontján megtalálhatók, zsírszövetbe ágyazva helyezkednek el. Vannak felszínesen és mélyen elhelyezkedő nyirokcsomók, az előbbiek bőrfelszínhez közel, az utóbbiak mélyebb szöveti részben helyezkednek el. A nyirokcsomók nyirokerekkel összekapcsolódva hálózatot alkotnak. Minden nyirokcsomó egy adott testrészből vezeti el a nyirkot, így meghatározott útja van. Az elsődleges nyirokcsomókból a nyirok tovább folyik a másodlagos, harmadlagos, akár negyedleges nyirokcsomókba, majd visszakerül a vérkeringésbe, a kis nyirokerekből összeszedő nagy nyirokértörzsek visszavezetik a vénás rendszerbe. Naponta 3 liternyi folyadék kerül így vissza a vérkeringésbe.

 

A kb. 500-600 nyirokcsomó testtájékok szerinti csoportokba rendeződik. Sok nyirokcsomó található olyan területeken, ahol nagy az esélye annak, hogy kórokozó kerülhet be a szervezetbe (pl. nyak, belek, légutak).

 

A fej és a nyak nyirokelvezetésében a következő nyirokcsomó csoportok vesznek részt:

 • nyakszirti nyirokcsomók,
 • fül mögötti nyirokcsomók,
 • elülső nyaki nyirokcsomók,
 • hátulsó nyaki nyirokcsomók,
 • mély nyaki nyirokcsomók,
 • garatmögötti nyirokcsomók,
 • állkapocs alatt elhelyezkedő nyirokcsomók,
 • áll alatt elhelyezkedő nyirokcsomók,
 • kulcscsont feletti nyirokcsomók.

 

A felső végtag nyirokcsomói:

 • hónalji nyirokcsomók (20-25 db),
 • könyökhajlatban található néhány nyirokcsomó,
 • mellizmok között és a szélükön található nyirokcsomók.

 

Az alsó végtag nyirokcsomói:

 • a lágyék felszínesen és mélyen elhelyezkedő nyirokcsomói,
 • a térdhajlat néhány nyirokcsomója.

 

A mellüregnek és a mellüregben található szerveknek szintén megvan a saját nyirokelvezetése.

 

A tüdőállományban mélyen, és a tüdőkapuban található nyirokcsomók a tüdőből vezetik el a nyirkot. A légcső és a nyelőcső mentén is jelentős nyirokcsomó hálózatok találhatók. A szívburok fali lemezében, a bordák között, a szegycsont mentén és a mellkas falán is vannak nyirokcsomók.

 

A kismedence nyirokcsomói a nagyerek mentén helyezkednek el, részben a szervek (méh, petefészek, végbél, húgyhólyag) mentén elszórva. A hasüregi szervek, mint a gyomor, a máj, a lép, a hasnyálmirigy, a vékonybél nyirokcsomói szorosan összefonódott hálózatot alkotnak. A bélfodor (a belek rögzítéséért felelős hashártya kettőzet) is rendkívül sok nyirokcsomót tartalmaz, illetve a nagyerek mentén itt is találhatóak nyirokcsomók.

 

A nyirokcsomók kóros állapotai

A nyirokelvezetés regionális volta miatt egy nyirokcsomó duzzanatból következtetni tudunk arra, hogy vajon a test melyik területén zajlik kóros folyamat. Fertőzések során természetes, hogy tapinthatóvá és/vagy fájdalmassá válnak a nyirokcsomók, de bőrpír is jelentkezhet a nyirokcsomó felett. A nyirokcsomók megnagyobbodásának oka, a nyirokcsomóban a kórokozót felismerő immunsejtek intenzív osztódása. Így például torokgyulladás során tapinthatóvá válnak az állkapocs alatti nyirokcsomók, borotválkozás során a bőr apró sérülésein kórokozók juthatnak be, így nem ritka a felszínes lágyéki vagy a hónalji nyirokcsomók duzzanata sem. A nyirokcsomók akár 2 hónapig is duzzadtak maradhatnak.

 

A garat mögötti nyirokcsomók súlyos fertőzés hatására kisgyermekekben elgennyesedhetnek, ilyenkor garatmögötti (retropharyngealis) tályog alakulhat ki.

 

A nyirokcsomók megnagyobbodását ritkábban daganatok is okozhatják. Ilyenkor az elváltozás általában fájdalmatlan. A daganat kiindulhat magából a nyirokcsomó sejtjeiből, ekkor limfómáról beszélünk. A máshol kialakult daganatok pedig sokszor adnak áttéteket a nyirokcsomókba, van, hogy ez a daganat első észrevehető jele. Az első nyirokcsomót, amibe a daganat áttétet ad, őrszem nyirokcsomónak nevezzük. Ezek a nyirokcsomók fontosak a diagnózisban és a kezelésben is. Áttétet adó emlődaganat esetén például jellemző a hónalji nyirokcsomók megnagyobbodása. A bal kulcscsont feletti nyirokcsomó megnagyobbodás (Virchow nyirokcsomó) pedig áttétes gyomor, petefészek, here vagy vese daganatra utalhat.

 

Nyiroködéma

Nyiroködéma, akkor alakul ki, ha a nyirok elvezetése akadályozott (pl. sérülés vagy gyulladás miatt). A nyirok ilyenkor felgyülemlik az elzáródott terület előtt és az adott terület duzzadásához vezet. Gyakran alakul ki nyiroködéma az emlődaganat műtéti kezelése során, ha a hónalji nyirokcsomókat is eltávolítják.

 

Egyes hengeresférgek is okozhatnak nyiroködémát. A Filaria fajok szúnyogcsípéssel kerülnek be a szervezetbe, és a nyirokerekben élősködnek, elzárhatják azokat, ami az érintett végtag megnagyobbodásához (elefantiázis) vezet. Ez a betegség Ázsia és Afrika egyes területein jellemző. Utazás előtt érdemes tájékozódni a célország érintettségéről.

KULCSSZAVAK
nyirokcsomó  |   nyirok  |   fertőzés  |   daganat  |   nyirokcsomóduzzanat  |   nyiroködéma  |   limfóma  |   tályog  |   őrszem nyirokcsomó  |   Virchow nyirokcsomó  |   hengeresférgek
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít