egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A nyelőcsövön keresztüli szívultrahang (transoesophagealis echocardiographia, TEE) vizsgálat, azaz a szív nyelőcsőből végzett ultrahangvizsgálatának előnye, hogy a nyelőcső egy szakasza a szívhez igen közel található – és a nyelőcső fala könnyen áthatolható az ultrahang-nyaláb számára –, így a nyelőcsőből végzett ultrahangos képalkotás meglehetősen pontos információkkal szolgál a szív állapotát illetően.

 

Az ultrahang segítségével végzett képalkotó vizsgálat olcsó, egyszerűen kivitelezhető és a szervezet számára nem jár sugárterheléssel. Hátránya azonban, hogy az ultrahang-nyaláb behatoló-, áthatolóképessége nagyban korlátozott. Például a csont, a hasi zsír illetve a bélgázok lehetetlenné teszik a mélyebben fekvő, vagy általuk körülzárt területek vizsgálatát.

 

Ezzel a vizsgálati módszerrel a szívről nem pusztán egy statikus fényképfelvétel készül, hanem munka közben figyelhető meg a szívüregek, szívbillentyűk működése, illetve az esetleges rendellenességek, kialakult vérrögök.

 

A TEE-vizsgálat menete

A vizsgálatot megelőző 4 órában enni és inni nem szabad. A páciens karjába közvetlenül a vizsgálat előtt intravénás kanült helyeznek, melyen keresztül bódító és izomlazító hatású gyógyszerkeveréket kap. A hátsó garatfalat sprével (Lidocain) érzéstelenítik, csökkentve az öklendezéssel járó nyelőcső-reflex kialakulásának esélyét.

 

Ezt követően a derékig levetkőzött beteg a bal oldalára fekszik, és nyeléssel segíti a mintegy 1 centiméter átmérőjű szonda nyelőcsőbe juttatását (a vizsgálat első szakasza gyakorlatilag megegyezik a gyomortükrözés kezdeti szakaszával). A szonda egy speciális ultrahang-fejjel egybeépített, így a nyelőcső megfelelő szakaszába jutva általa megkezdődhet az általában 15–20 percig tartó vizsgálat.

 

A TEE-t végző radiológus/kardiológus szakorvos rögzíti és véleményezi a látottakat. A páciensnek a vizsgálatot követő két órában az étel-ital fogyasztástól, 12 óra hosszat pedig az autóvezetéstől is tartózkodnia kell. A vizsgálatra tanácsos kísérővel érkezni, mert a bódító gyógyszerek hatása a vizsgálatot követő egy órában is fennállhat.

 

A TEE vizsgálat alkalmazási területe

A nyelőcsövön keresztül végzett szívultrahang vizsgálattal közelről megfigyelhető a szív működése. A hagyományos szívultrahang vizsgálathoz képest, jobb képet ad a szív pitvarairól, illetve a pitvarok és kamrák között elhelyezkedő billentyűkről. Használata akkor kerül előtérbe, ha vérrögöt keresnek a pitvarokban (pl. pitvarfibrilláció miatt) vagy esetleg valamilyen elváltozást a billentyűkön (reumás szívbetegség, endocarditis). Akkor is dönthetnek a TEE mellett, ha a szív túl vastag mellkasfal vagy elhízás miatt nem vizsgálható megfelelően a hagyományos ultrahanggal.

 

A TEE-vizsgálattal járó kockázatok

A TEE során előfordulhat a hangszálak enyhe sérülése, ami a vizsgálatot követő néhány órában rekedtséget okoz. Ritkán bekövetkezhet a fogak vagy nyelőcső enyhe, vagy súlyos sérülése, vérzés vagy fertőzés. Ezen kívül felléphet az alkalmazott gyógyszerekkel szembeni allergiás túlérzékenységi reakció is.

KULCSSZAVAK
transzözofágeális szívultrahang  |   Transoesophageal echocardiogram (TOE)  |   szívultrahang
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít