egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

 

A nikotin az egyik legaddiktívabb ismert (legális) vegyület, a dohányzás pedig az egyik legfőbb megelőzhető halálok világszerte. Több áldozatot szed, mint az alkoholbetegség, a kábítószer-használat, a fertőzések, a tűzesetek és bűnügyek együttvéve.

 

A dohányzás mellőzéséről bővebben itt olvashat.

 

 

A nikotin a dohánynövény Nicotiana tabacum leveleiben található pszichoaktív vegyület, mely a cigarettából képződő dohányfüst hatóanyaga is.

 

A nikotinra sokkal könnyebb rászokni, mint a különböző illegális drogokra. Használata esetén nagyon gyorsan kialakul a függőség, amit a dohányzók csak nehezen tudnak leküzdeni. Napjainkban az alkohol mellett a dohányzás az egyik legveszélyesebb, legtöbb halálos áldozatot követelő legális élvezeti szer.

 

A nikotin megjelenési formája

A vadon termő dohánynövény hatásaival az amerikai őslakosok ismerkedtek meg először. A szárított leveleket tüzelőként alkalmazták, a képződő füst belélegezve kellemes, bódult tudatállapotot okozott. Ezt felfedezve, a későbbiekben már kifejezetten erre a célra kezdték alkalmazni – más növények leveleibe csavarva megszületett a cigaretta őse. Ekkor még azonban leginkább rituálékhoz használták a dohányt. Az élvezeti szerként történő alkalmazása Amerika felfedezésével kezdődött, aminek eredményeképpen a dohány megjelent és hamar elterjedt Európában és az egész világon.

 

A hagyományos dohánytermékek közé tartoznak többek között a cigaretta, a szivar, a szivarka vagy a pipa. Alkalmazásuk közös jellemzője a dohánylevelek elégetése során felszabaduló füst belégzése. Ezen kívül léteznek füstmentes dohánytermékek, például a rágódohány, a száraz tubák vagy a snüssz.

 

Manapság elterjedtek egyéb alternatív dohánytermékek, mint például az e-cigaretta vagy a vízipipa. Ezen termékek a klasszikus dohányfüst hiánya miatt azt a hamis üzenetet közvetítik, hogy kevésbé károsak, azonban a nikotintartalmuk miatt a rászokás veszélye ugyanakkora, mint a hagyományos dohánytermékek esetén. Egyes káros vegyületek ugyan kisebb mennyiségben lehetnek jelen, mint a dohányfüstben, viszont egyéb mérgező és rákkeltő anyagok nagyobb mennyiségben fordulnak elő.

 

Nikotin található még a leszokástámogatás során alkalmazott nikotinpótló szerekben is, például az alábbiakban:

 

 • transzdermális tapasz,
 • rágógumi,
 • nyálkahártyán (száj, orr) alkalmazható spray,
 • szopogató tabletta.

 

Maga a tiszta nikotin színtelen, lúgos kémhatású, olajos jellegű és jellegzetes szagú folyadék, amely fény hatására barnul. A nikotin erős méreg, mely könnyen felszívódik bőrön át, belélegezve vagy a nyálkahártyáról. Mennyiségétől függően akár halálos is lehet – ezt a tulajdonságát növényvédő szerek formájában ki is használják.

 

A nikotin hatása

A nikotin egy függőséget okozó stimuláló szer. Többek között hatást fejt ki a központi idegrendszer „jutalmazó központjára”, hasonlóan más függőséget okozó szerekhez. Gyenge pszichés hatásai között szerepel a stressz csökkentése (izomrelaxáció), a szellemi funkciók fokozása, a reakciók gyorsítása, az álmosság csökkentése.

 

A nikotin testre gyakorolt hatásai az alábbiak:

 

 • pulzus és vérnyomás emelkedése (ld. magas vérnyomás),
 • verejtékezés,
 • az étvágy csökkenése,
 • a vizeletelválasztás csökkenése,
 • hányinger, hányás, erős hasmenés,
 • magzatkárosítás,
 • remegés (tremor), görcsök,
 • várandós kismamák esetében méhösszehúzódást válthat ki.

 

A túladagolás és a mérgezés tünetei

A nikotin nagyon erős, gyorsan ölő méreg. Körülbelül 20-60 mg a halálos dózis – néhány csepp tiszta nikotin a bőrről felszívódva már végzetes mérgezést okoz. Természetesen ez a mennyiség jóval több egy, vagy akár több cigaretta elszívásánál. Rendszeres dohányzók esetén a hozzászokás miatt ez a dózis magasabb lehet. Előfordul vele gyilkosság, ipari mérgezés és mezőgazdasági munkaártalom is (növényvédőszerként is alkalmazzák).

 

A jellegzetes mérgezéses tünetek gyorsan megjelennek, majd eszméletvesztéses állapotban, görcsök kíséretében végül légzésbénulás okozza a halált. Ellenszere nincs, csak tüneti kezelés (görcsoldás, gépi lélegeztetés stb.) alkalmazható.

 

Túlzott dohányzás során is megfigyelhetők egyes enyhe mérgezéses tünetek, melyek az alábbiak:

 

 

Kialakuló tolerancia és függőség

A nikotinnal szemben pszichés és testi függőség egyaránt kialakul, ezért is nehéz abbahagyni a dohányzást. Emellett a tolerancia is hamar megjelenik, vagyis egyre nagyobb mennyiségű nikotin elfogyasztása szükséges ugyanazon hatás eléréséhez.

 

A tartós dohányzás során a legfontosabb ártalom a légutak károsodása – az idült hörghurut nagyon gyakori kísérőtünete a dohányzásnak. Ezen kívül a hörgők sérülékeny nyálkahártyájának folyamatos károsításával a dohányzás jelentősen hozzájárul meglévő rákhajlam esetén a tüdődaganat kialakulásához is.

 

Amennyiben a nikotintól függő szervezet nem jut elegendő nikotinhoz, úgy az alábbi elvonási tünetek alakulhatnak ki:

 

 

Az elvonási tünetek a dohányzás abbahagyását követő két hétben a legrosszabbak. Utána a tünetek jellemzően enyhülni kezdenek.

 

Az elvonási tünetekről bövebben itt olvashat.

 

A nikotinfüggőség kezelése

A nikotin az egyik legaddiktívabb szer, a dohányzás mellőzése emiatt nagyon nehéz feladat.

 

A nikotinfüggőség egyik gyógyszeres terápiás lehetősége az ún. nikotinpótló terápia, vagyis a nikotin szervezetbe juttatása nem cigaretta formájában. A leggyakrabban rágógumit vagy transzdermális tapaszt alkalmaznak e célból. Ezek vény nélkül is beszerezhető készítmények.

 

Amennyiben a nikotinpótló terápia ellenjavallt (pl. szívbetegeknek), egyéb receptköteles gyógyszerek is rendelkezésre állnak, melyek részben nikotinszerű hatást váltanak ki, részben meggátolják a kívülről bevitt nikotin hatását. Az ezen kívül bevitt nikotin ilyenkor a gyógyszer jelenlétében nem képes hatást kiváltani, így maga a cigarettázás nem hozza meg a várt, kellemes, ismert és vágyott hatásokat.

 

Segíthet a leszokásban ezen kívül bizonyos antidepresszáns típusú hatóanyag (buproprion), illetve létezik az elvonási tüneteket csökkentő hatóanyag is (clonidin) – ez utóbbi a nikotinpótló terápiával azonos hatékonyságú szer. Ezek felhasználása hazánkban korlátozottan érhető el.

 

Fontos hangsúlyozni, hogy a leszokás sikerességét nagymértékben képes növelni akár a telefonos tanácsadás, akár az egyéni vagy csoportos terápia. A gyógyszer egyedüli használata sokkal kisebb arányban vezet sikeres leszokáshoz.

 

A függőségkezelésről bővebben itt olvashat.

 

Ha abba szeretné hagyni a dohányzást, akkor a következő honlapon és ingyenesen hívható telefonszámon kaphat segítséget, illetve tájékoztatást a lehetőségekről:

www.leszokastamogatas.hu

Zöldszám: 06-80-44-20-44

 

KULCSSZAVAK
cigaretta  |   dohány  |   dohányzás  |   füst  |   dohányfüst
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít