egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az orr (orvosi nevén nasus) a felső légút, a szaglás szerve, melegíti, szűri és nedvesíti a tüdőbe áramló levegőt. Fontos szerepet játszik a hangképzésben és a zamatok érzésében is. Ahhoz, hogy érthetővé váljon az orr működése, szükséges ismerni a felépítését és az ott végbemenő élettani folyamatokat.

 

Az orr külső, látható részét csont és porc alkotja. A belső fő üreget az orrsövény osztja két félre, az orrlyukaktól egészen a garatig húzódva. Az orrjáratok oldalsó falán helyezkednek el az orrkagylók, amelyeket erekkel sűrűn átszőtt nyálkahártya borít.

 

A sűrű erezettség, a jó vérellátottság miatt a kívülről beáramló levegő gyorsan fel tud melegedni, és megnő a páratartalma is. A nyálkahártya felszínét csillószőrös hengerhám borítja. Ezek az apró, szőrszerű nyúlványok felelősek azért, hogy eltávolítsák a nyákot és a porszemcséket a légutakból. Így biztosítják a levegő megtisztítását még azelőtt, hogy az a tüdőbe jutna.

 

Lásd még: Légzőrendszer

 

A szaglás

Az orrüreg felső részében található a szaglóhám. Az itt végződő idegrostok vezetnek el a szaglógumókhoz, amelyek az agyba nyúló szaglóidegek megvastagodott végei.  Elhelyezkedésük folytán a szaglósejtekhez kevés levegő jut el  normál lélegzés során.

 

Az illatok a mélyen beszívott levegővel kerülnek oda, így jön létre a szaglás folyamata. A szaglás során jóval többféle szag különül el, mint ahány íz az ízérzékelés során. A táplálkozás során az ízek és a szagok érzékelése együttesen történik, ezért érezheti íztelennek az ételt a náthás beteg.

 

Az orrmelléküregek

Az orrmelléküregek nyílásai az orrkagylók alatt nyílnak az orrüregbe. A négyféle melléküreg – az arcüreg, a rostacsont-üregek, a homloküreg és az ékcsonti üregek – úgy könnyíti meg az arccsontokat, hogy eközben nem csökkenti azok szilárdságát.

 

Az orrmelléküregek szerepet játszanak a hangrezgések (rezonancia) kialakításában. Az orrmelléküregeket – az orrüreghez hasonlóan – nyáktermelő sejtekből álló, csillószőrös nyálkahártya borítja. Az itt termelt nyáknak az a feladata, hogy „csapdába ejtse” a bejutó porszemcséket, majd az orrmelléküregben lévő csillók segítségével azokat az orrüregbe juttassa. Amennyiben az üregek nyílásai (szájadékai) elzáródnak, fertőzés és orrmelléküreg-gyulladás alakulhat ki.

 

A garat

A garat (orvosi nevén pharynx) a szájüreg mögött, a hátulsó garatív után, az orrüreg mögött-alatt található, a nyelő- és légcső felett. A garat nem más, mint egy körülbelül 12-13 cm hosszúságú, izmos falú, nyálkahártyával bélelt tömlő, amelyen keresztül a levegő a tüdőbe áramlik, illetve a táplálék a nyelőcsőbe jut.

 

A garat három részből áll: a felső orrgaratból, a középső szájgaratból és az alsó gégegaratból. A kitátott szájba tekintve, a torok magasságában, a középgarat hátsó fala látható. Feljebb található az orrgarat és annak tetején az orrmandula, két oldalán a fülkürt (orvosi nevén Eustach-féle kürt) szájadékai.

 

Ha a megnagyobbodott orrmandula elzárja a fülkürtöt, a középfül megbetegedhet. A középgarattól lefelé helyezkedik el az algarat (gégegarat), amelynek elülső fala a dudoros felületű nyelvgyök, abba ágyazódik bele a nyelvgyöki mandula. Az algarat alul kétfelé ágazik, és a gégében, illetve a nyelőcsőben folytatódik, közöttük található a gégefedő.

 

A gége

A főként porcból álló gégefedő „diszpécseri” feladatot lát el: kettéválasztja a levegő és az étel útját. Amikor ételt vagy folyadékot érzékel, lecsapódik, így akadályozva meg, hogy az étel vagy a folyadék a légcsőbe kerüljön. Ha ez a mechanizmus valamiért nem működik – félrenyeljük az ételt vagy italt –, a szervezet erős köhögéssel reagál.

 

A légcsőben folytatódó gégének fontos szerepe van a hangképzésben is. A benne található hangszalagok elernyedt állapotban nyílást alkotnak, amelyen keresztül zavartalanul áramlik a levegő. Megfeszülve azonban rezegni kezdenek, hangot keltenek, amit a nyelv, az orr és a száj alakít tovább egyéni hangszínné.

KULCSSZAVAK
orr  |   garat  |   szaglás  |   csillók  |   orrmelléküreg  |   mandulák  |   gége
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít