egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az egészséges és kiegyensúlyozott szexuális élet természetes velejárója az orgazmus. A szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer által közvetített jelutak és ennek hatására bekövetkező változások során jön létre az a kéjérzet, amelyet egyebek mellett önkéntelen, ritmikus izom-összehúzódás, megemelkedett pulzusszám és gyors légzés, majd ellazulás kísér.

 

Míg a férfiak szexuális kielégülése kevésbé komplex feltételrendszer mentén következik be (általában inkább a vizuális inger dominál), addig a női gyönyörérzet elérése bonyolultabb folyamat: érzelmek, hangulat, érzéki ráhangolódás a partnerre. A férfiorgazmusnak (magömlésnek) az evolúciós szerepe egyértelmű (a reprodukció), azonban a női orgazmusnak is van biológiai szerepe: orgazmus során a hüvely ritmikus összehúzódása segíti az ondó méhszájig történő eljutását.

 

A nők szexuális kielégülése sem csak a gyönyörről szól. Jelentősége van a testi-lelki egészség szempontjából is, miután az orgazmus olyan hormonokat szabadít fel (például az oxitocint), amelyek segítenek az ellazulásban, a depresszió megelőzésében (leküzdésében), és csökkentik a stresszt.

 

A női orgazmus egyik feltétele a szexuális izgalom, amelynek egyik jele a hüvelybemenet és a hüvely síkossá válása (a csúszós váladékot a Bartholin-mirigyek termelik), valamint a szeméremtest, a csikló és a hüvely ereinek kitágulása és megduzzadása.

 

A női orgazmus típusai

Hüvelyi és csiklóorgazmus

Általában „egyszerűen” csiklóorgazmusra és hüvelyi orgazmusra osztják fel a női kielégülés formáit, azonban – miután egyes tudósok szerint a hüvelyi orgazmus anatómiailag lehetetlen – sokak szerint ezek a meghatározások nem helyesek.

 

Ha mégis maradunk ennél a felosztásnál, akkor elmondható: a csikló ingerlésével elérhető orgazmus hullámokban érkező, erőteljes, 5-20 másodperces gyönyörérzetet ad, míg a hüvelyi stimulálással elérhető kielégülés mélyebb, nagyobb, akár hosszabb is lehet.

 

Egyesek szerint a két „orgazmustípus” kombinációja adja a legnagyobb szexuális élményt.

 

Egyéb orgazmusok

A nemi szervek stimulálása nem az egyetlen módja az orgazmus elérésének, egyes nők például a mellbimbó ingerlésével is képesek az orgazmusra. Kutatások szerint ilyenkor ugyanaz az agyterület jön izgalomba, mint a nemi szervek stimulálásakor. Ez az élmény az adott személy érzelmi állapotától és fiziológiai jellemzőitől is nagyban függ.

 

Többszörös orgazmus

Többszörös orgazmusról akkor beszélünk, amikor valaki rövid időn belül több orgazmust él át egymás után. Megtapasztalásához hozzásegítheti a nőt, ha nyugodt lelkiállapotban van, ha a partner odafigyel a női testre és az erogén zónák felfedezésére. A többszörös orgazmus elérésének egyik feltétele, hogy az ingerlésnek folytatódnia kell az első orgazmus után is. Fontos lehet a hüvely érzékenysége is, ebben segíthet a hüvelyi izmokat edző Kegel-gyakorlatok alkalmazása.

 

Az orgazmuszavar lehetséges okai

Anorgazmiáról – orgazmuszavarról – van szó akkor, amikor egy nő képes a szexuális vágy megélésére (frigiditás esetén nem), azonban nem képes az orgazmus elérésére. Amennyiben korábban képes volt arra, de már nem, akkor másodlagos anorgazmia, ha soha nem képes rá, akkor elsődleges anorgazmia a diagnózis.

 

Az orgazmuszavar oka lehet pszichikai és fiziológiai.

 

Pszichikai okok lehetnek:

 • túlzott érzelmi önkontroll,
 • alacsony önbecsülés,
 • félelem attól, hogy az illető valamit elront,
 • a teherbeeséstől való félelem,
 • korábbi rossz szexuális élmény,
 • pszichológiai trauma,
 • stressz,
 • kulturális és vallási hit.

 

Fiziológiai okok:

 • hormonális zavarok,
 • az idegrendszer és a kardiovaszkuláris rendszer működési zavarai,
 • gyógyszerek (különösen az antidepresszánsok).

 

Anorgazmia esetén fontos az eredendő okok feltárása. Ehhez segítséget nyújthat a partnerrel történő kommunikáció, a nő saját testének megismerése, illetve egyes esetekben szakemberrel történő konzultáció is szükséges lehet (pszichológus, nőgyógyász, szexuálterapeuta, párterapeuta). A szexuális nyitottság is megoldást nyújthat, amely magában foglalhatja új szexuális pózok kipróbálást, illetve az előjáték kitüntetett szerepét.

 

A jelenség kapcsolati problémákkal is összefügghet, ezért egyesek számára hasznos lehet, ha beszélnek erről a partnerükkel.

 

A nők igen magas aránya, 10 százaléka még nem tapasztalt szexuális kielégülést élete során. Fontos azonban tudni, hogy egészséges embereknél a női orgazmus – megfelelő érzelmi társ és megfelelő ingerek esetén – tanulható.

KULCSSZAVAK
gyönyörérzet  |   szexuális kielégülés  |   csiklóorgazmus  |   hüvelyorgazmus  |   orgazmushiány  |   orgazmuszavar  |   anorgazmia  |   frigiditás  |   vagina
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít