egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Ez a sérülés a nyak izmainak, inainak, lágy részeinek sérülését, rándulását jelenti, amennyiben azok a számukra normális mozgástartományon túl hirtelen megfeszülnek, meghúzódnak vagy megrándulnak.

 

Az ostorcsapás-sérülés klasszikus esete a gépjárműbaleset, mely során hirtelen fékezéskor vagy ütközéskor a nyak és a fej hirtelen erőbehatásnak, rántásnak van kitéve.

 

Az ostorcsapás-sérülést kísérő tünetek

Elsődleges tünetek közé tartozik a nyakban, vállban, felső hátizmokban fellépő fájdalom, illetve a fej mozgatásának nehézsége. A fájdalom gyakran csak a sérülést követően, 6-12 óra elteltével jelentkezik. Jellemző még, hogy a fájdalom napokon keresztül fokozódhat.

 

A lehetséges tünetek közé tartozik:

 

  • fej mozgatásának nehézsége;
  • nyakon érzékelhető duzzanat(ok);
  • nyakizmok görcsös állapota;
  • vállba, karokba sugárzó zsibbadás, esetleg fájdalom;
  • nyelési nehézségek;
  • fülzúgás (tinnitus), homályos látás, fejfájás;
  • szédülés, illetve forgó jellegű szédülés (vertigo).

 

A tünetek néhány nap alatt jelentősen enyhülhetnek, ám teljes megszűnésük hetekig-hónapokig is eltarthat.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A nyakban futó idegek, inak károsodása éppúgy bekövetkezhet, mint a nyakcsigolyák elmozdulása, törése, ezért ostorcsapás-sérülés gyanúja, illetve tüneteinek fennállása esetén haladéktalanul orvoshoz kell fordulni! 

 

Baleseti sérülések, illetve a fenti tünetek kialakilása esetén keresse fel a területileg illetékes traumatológiát, vagy hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

Amennyiben fennáll a gerincsérülés lehetősége is, a sérültet nem szabad mozgatni, és mielőbb mentőt kell hívni!

 

Közlekedési baleset után minden esetben szükséges a területileg illetékes baleseti ügyeleten, traumatológián megjelenni az esetleges belső sérülések korai felismerése vagy kizárása érdekében.

 

Az ostorcsapás-sérülés lehetséges okai

Ostorcsapás-sérülés többnyire gépjárműbalesetek során következik be, de okozhatja a fejet ért ütés, esés vagy a fej fizikai beszorulása valahová.

 

A sérülés közvetlen oka a fej normális mozgástartományán túli elmozdulása bármely irányba.

 

Az ostorcsapás-sérülés lehetséges következményei

Az ostorcsapás-sérülés általában maradandó károsodások nélkül gyógyul, amennyiben szakszerű kezelése időben megkezdődik. Egyes esetekben azonban számolni kell maradandó sérüléssekkel, ami a csigolyákat, a fej mozgathatóságát illeti.

 

A sérülésből való felgyógyulást követően ritkán előfordulhat poszttraumás stressz, illetve maradandó fájdalomérzet a nyakban, vállban.

 

Az ostorcsapás-sérülés kezelése

A sérülést követő néhány percben alkalmazott jeges borogatás sokat segíthet. Enyhébb esetekben a folyamatos nyaktorna hozzájárulhat a tünetek megszűnéséhez – ennek elmulasztása a nyakizmok „beállásához” és így a fej mozgatásának korlátozottságához vezethet. A nyak tornáztatása azonban nem jelenti azt, hogy a sérülést követően a nyakizmok, inak terhelhetők – minden ilyen irányú tevékenységet fel kell függeszteni. A merev, mozdulatlan testtartást kívánó ülőmunkát időről időre meg kell szakítani.

 

A súlyos ostorcsapás-sérülés orvosi kezelése során nyakmerevítő, illetve a fej mozgatását megakadályozó rögzítőkeret alkalmazására is sor kerülhet. A komolyabb következmények nélküli sérülés tüneteinek maradéktalan megszűnéséhez nagyban hozzájárulhatnak a fiziológiai kezelések és a szakszerű gyógytorna. A mozdulatlan ágynyugalom ez esetben ellenjavallt.

 

A sérülés megelőzésének lehetőségei

Autóvezetéskor az ülések háttámlája minél meredekebbre állítandó, hogy esetleges ütközéskor a test és a fej minél kisebb úton csapódjon hátra. A kormánykerék magassága a mellkas vonalában legyen, az ülésben pedig minél mélyebben, a háttámlához minél közelebb tanácsos elhelyezkedni.

 

A nyújtott karral történő volánfogás több szempontból is hátrányos. Tanácsos a kormánykerékhez olyan közel ülni, hogy a karok azt behajlítva legyenek képesek megragadni, elforgatni.

KULCSSZAVAK
ostorcsapás-sérülés  |   duzzanat a nyakon  |   nehezen mozgatható fej  |   nyakizomgörcs  |   nyaktorna  |   baleseti nyaksérülés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít