egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az orrplasztika olyan esztétikai sebészeti beavatkozás, amellyel az orr veleszületett, betegség vagy sérülés miatti deformitásai, esztétikai panaszt okozó alaki hibái javíthatók.

 

Az örökölt családi vonások – köztük különösen az orr mérete és formája – nagyban meghatározzák az arc jellegét, viselője karakterét. Az orrplasztika akkor tekinthető sikeresnek, ha az annak eredményeként létrejött változás jól illeszkedik a műtéten átesett személy egyéniségéhez, és nem bontja meg az arc harmóniáját.

 

Az orrplasztika főbb javallatai

Orrplasztika elvégzése abban az esetben javasolható, ha az orr mérete vagy formája, veleszületett, betegség vagy sérülés útján szerzett deformitása jelentős lelki problémát vagy működésbeli (légzési) nehézséget okoz a viselőjének.

 

A beavatkozás az alábbi eltérések módosítását szolgálhatja:

 

  • méretbeli korrekció: az orr megnagyobbítása vagy megkisebbítése;
  • alaki korrekció: horgas, kampós, pisze, széles, ferde, borvirágos (rhinophyma) orr formájának módosítása;
  • anatómiai korrekció: orrsövényferdülés, szűk vagy deformált orrnyílás, nehezített orrlégzés esetén alkalmazható.

 

Az orrplasztikai beavatkozás során megváltoztatható az orrlyukak mérete, alakja és formája, valamint az ajkak és az orr által bezárt szög is.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Abban az esetben forduljon plasztikai sebészhez, ha orrának öröklött, sérülés vagy betegség útján szerzett deformitása esztétikai vagy légzési (funkcionális) panaszt okoz.

 

Az orrplasztikát megelőző vizsgálatok

A beavatkozást megelőzően konzultáció történik a plasztikai sebész szakorvossal a beteg igényeiről és elképzeléséről, a műtét típusáról, a műtéti érzéstelenítés módjáról és a műtéttől várható eredményről. Ezt követően laboratóriumi és aneszteziológiai vizsgálatok elvégzésére van szükség a beteg általános egészségi állapotának, illetve altathatóságának megítéléséhez.

 

Az orrplasztikaműtét menete

Az orr felső részét csont, alsó részét porc alkotja. Belsejében és mögötte helyezkedik el az orrsövény által két járatra osztott orrüreg, amelybe az arc csontjaiban található orrmelléküregek nyílnak. Az orrplasztika során az orr csontos-porcos vázának átalakítása, illetve a hozzá tartozó lágy részek korrekciója történik.

 

A beavatkozás típusai az alábbiak lehetnek:

 

  • teljes orrplasztika: mind az orr csontos és porcos váza, mind a hozzá tartozó összes lágy rész korrekciója;
  • részleges orrplasztika: az orr porcos részeinek, az orrcsúcsnak és az orrszárnyak lágy részeinek korrekciója.

 

Az első orrplasztikát többnyire zárt műtéti technikával végzik, ami azt jelenti, hogy műtéti behatolást kizárólag az orr belsejében alkalmaznak, ezáltal a hegek is rejtve maradnak. Kivételt képez ezalól az orrszárny kisebbítését célzó műtét, valamint a második orrplasztika, amely során nyitott műtéti eljárás alkalmazására van szükség.

 

Orrsövényferdülés megléte esetén a beavatkozás fül-orr-gégész szakorvos részvételével zajlik, és az orr formai korrekciója mellett az orrsövényferdülés sebészeti ellátása is megtörténik (lásd: Orrsövényplasztika).

 

Az orrplasztikát többnyire általános érzéstelenítésben (altatásban), ritkábban helyi érzéstelenítésben végzik. A beavatkozás körülbelül egy-két órát vesz igénybe. A műtétet követően gipszsínbe helyezik az orrot, és tampont helyeznek az orrnyílásba. A rögzítőkötés eltávolítása többnyire egy, ritkábban két hét elteltét követően történik. A műtét során általában belső felszívódó varratokat használnak, így varratkiszedésre csak akkor van szükség egy hét elmúltával, ha külső varrat alkalmazása is történt. Az orr a műtétet követő körülbelül két hétben duzzadt lehet, az orr környékén hematóma/?/ jelenhet meg.

 

Az orrplasztika lehetséges szövődményei

Annak ellenére, hogy az orrplasztika a rutinbeavatkozások közé tartozik, előfordulhatnak szövődményei. A korai szövődmények – például az altatással összefüggő túlérzékenységi reakció, az erős utóvérzés – felismerését és gyors orvosi ellátását szolgálja a műtét utáni néhány órás megfigyelés.

 

Jelentkezzen kezelőorvosánál, ha hazabocsátását követően fellépő vérzést, erős fájdalmat vagy lázat tapasztal. Sebfertőzés a műtétet követő első héten kialakulhat, amely fájdalom, duzzanat, pirosság, illetve fokozódó (gennyes) sebváladékozásként jelenhet meg, láz kíséretében, ami antibiotikum-terápia indítását, ritkán további műtét szükségességét vonhatja maga után.

 

A beavatkozás késői szövődménye lehet:

 

  • átmeneti érzéskiesés,
  • a szaglás megváltozása,
  • légzési nehezítettség,
  • vérrögösödés,
  • a hegszövet abnormális burjánzása (keloid képződése).

 

A nem teljes sikerrel végzett orrplasztikai műtétet ismételt orrkorrekció követheti, amely után a felépülés hosszabb ideig tart, mint az első beavatkozást követően.

 

Az orrplasztika utáni teendők

Az orrplasztikai műtétet követően egy éjszakát az ellátó egészségügyi intézményben kell töltenie. Az orrára helyezett gipszsínt körülbelül egy hétig kell hordania. A hazabocsátás után esetlegesen fellépő fájdalmat gyógyszertárban orvosi rendelvény nélkül kapható fájdalomcsillapítóval enyhítheti. Orrából egy héten keresztül savós-véres váladék távozhat.

 

A nyálkahártya pörkösödése esetén a kezelőorvos által felírt kenőcsöt használja. Ebben az időszakban tilos orrot fújni, lefelé hajolni, csípős és túlzottan fűszeres ételeket, illetve alkoholt fogyasztani. Körülbelül három hétig mellőzze a fizikai aktivitást, és másfél hónapig kerülje a napfényen való tartózkodást.

KULCSSZAVAK
orr  |   arc  |   deformitás  |   orrlégzés  |   orrkorrekció  |   plasztikai műtét  |   plasztikai sebészet
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít