egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az orsóféreg-fertőzést az emberi szervezetben élősködő, Ascaris lumbricoides nevű hengeres féreg – orsóféreg, orsógiliszta – okozza. Elnevezését a kórokozó után kapta (aszkariázis).

 

A betegség szerte a világon előfordul, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint 1,4 milliárd embert érint.

 

A fertőzés gyakoriságát illetően jelentős eltérés mutatkozik a Föld országai között. Viszonylag magas az előfordulása a trópusi nedves, meleg éghajlaton, így Afrikában és a Távol-Keleten. Kevésbé gyakori Európában. Magyarországon a lakosság 0,5 százalékában fordul elő.

 

A betegség elsősorban a szociálisan rossz körülmények között élők körében jelentkezik nagyobb arányban, az elégtelen higiéné miatt. Terjedésének kedvez a talajjal való érintkezés, ez a magyarázata annak, hogy nagyobb arányban fordul elő vidéken, főként a gyermekek körében.

 

Az orsóférgesség tünetei

Az orsóférgesség tüneteinek megjelenése egyénenként változó, elsősorban a fertőzés mértékétől és a féreg fejlődési szakaszától függ. Az orsóférgek éjszaka szaporodnak, és petéiket a végbélnyílás köré helyezik. Ebből kifolyólag okozhatnak álmatlanságot, éjszakai nyugtalanságot, valamint viszketést a végbélnyílás körül. Előfordulhat tünetmentes fertőzés is.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben gyermeke a végbélnyílása körüli viszketést panaszol, különösen az éjszaka folyamán, keresse fel a házi gyermekorvosát.

 

Az orsóférgesség kiváltó okai

Az orsóféreg a mosatlan, illetve nem megfelelően tisztított zöldségek és gyümölcsök fogyasztása révén jut az emberi szervezetbe. Petéi rátapadnak ezek külső felületére, illetve a mosatlan gyümölcsbe harapva a petéket tartalmazó talaj apró törmeléke is a szájba kerülhet.

 

Lenyelés után a peték a tápcsatornába kerülnek, majd a bélfalon keresztül bejutnak a vérkeringésbe, onnan pedig a tüdő léghólyagocskáiba. Köhögéskor a gazdaszervezet garatjába jutnak, ahonnan – a köpet lenyelése révén – újból a tápcsatornába kerülnek. A lárvák a vékonybélben kelnek ki, és fejlődnek fertőzőképes, akár 15-20 centiméter hosszúságot is elérő férgekké. A nőstény férgek által rakott peték a széklettel együtt távoznak a gazdaszervezetből, a fertőzést követően körülbelül 60-80 nap elteltével.

 

A végbélnyílás körüli peték erős viszketést okoznak. Amikor a gyermek megvakarja a fenekét, a kezére tapadt petékkel tovább tudja adni a fertőzést.

 

Az orsóférgesség lehetséges szövődményei

Amennyiben a lárvák fentebb leírt tömeges vándorlása indul meg, és a tüdő nagymértékben érintetté válhat, a köhögés mellé láz és nehézlégzés is társulhat, és akár tüdőgyulladás is kialakulhat. A vékonybélben jelen lévő orsóférgek tápanyag-felszívódási zavart okozhatnak. A vékonybelet elhagyó kifejlett orsóférgek elzárhatják az epevezetéket vagy a hasnyálmirigy vezetékét, a bél falát átfúrva hashártyagyulladást idézhetnek elő. Nagy számban összegyűlve bélelzáródást is okozhatnak.

 

Az orsóférgesség diagnosztizálása

A kifejlett orsóféreg emberi szervezetben való jelenléte a székletben látható peték alapján ismerhető fel. Olykor maga az érett féreg is megtalálható a székletben (vagy a hányadékban), a lárvák pedig kimutathatók a köpetből. A laboratóriumi vizsgálat egy bizonyos fehérvérsejt, az ún. eozinofil granulocyta sejtek emelkedett számát mutatja a vérben. Mellkasröntgennel kimutathatók a hörgők menti beszűrődések, vagyis a lárvák tüdőben történt vándorlásának nyomai.

 

Az orsóférgesség kezelése

Az orsóférgesség gyógyszeres kezeléssel jól gyógyítható. A fertőzés esetén javasolt az egész család kezelése tünetmentesség esetén is.

 

További teendők orsóféreg-fertőzés esetén:

 

  • zuhanyozás naponta;
  • a fogkefe alapos átöblítése fogmosás előtt;
  • a körmök rövidre vágása;
  • reggelente a gyermek éjszaka viselt hálóruhájának ellenőrzése, mivel azon megtapadhatnak az orsóféreg petéi;
  • a ruhanemű, ágynemű és a takarók, valamint a törölközők rendszeres mosása és cseréje;
  • a gyermek játékainak rendszeres tisztítása, fertőtlenítése;
  • a konyhai és a fürdőszobai felületek gyakori fertőtlenítése.

 

Az orsóférgesség megelőzése

Az orsóférgesség megelőzésének sarokköve a személyi higiéné szabályainak betartása, az étkezések előtti, illetve a toalett használatát követő alapos, helyes kézmosás. Fontos felhívni a gyermekek figyelmét is a gyakori kézmosás jelentőségére, és megtanítani őket a kézmosás helyes technikájára.

 

Orsóférgesség várandósság idején

Az orsóférgesség kezelését szolgáló gyógyszer adása kerülendő várandós anyák esetében, a magzatra gyakorolt esetleges káros hatása miatt.

KULCSSZAVAK
aszkariázis  |   ascariasis  |   orsóférgesség  |   fertőzés  |   pete  |   lárva  |   féreg  |   végbélnyílás  |   viszketés  |   köhögés  |   széklet  |   hasmenés  |   higiéné  |   kézmosás  |   orsógiliszta
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít