egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A daganatos betegségek lefolyása során előfordulhatnak anyagcsere-eredetű, légúti, ideggyógyászati, szív- és érrendszeri, urológiai, emésztőrendszeri és vérképzőszervi eredetű sürgősségi állapotok.

 

Az onkológiai sürgősségi állapotok ellátása általában a fekvőbeteg intézmények sürgősségi, onkológiai, belgyógyászati vagy sebészeti osztályain történik.

 

Mivel ezek az állapotok az életet veszélyeztethetik, az alábbiakban felsorolt tünetek észlelése esetén azonnal hívja a 112-t és hívjon mentőt!

 

Metabolikus sürgősségi állapotok

Daganatos betegségekben – főként rosszindulatú daganatok esetén – mind a tumor, mind a daganatellenes kezelés következtében felléphetnek az anyagcsere valamilyen rendellenességével összefüggő (metabolikus) sürgősségi állapotok.

 

Hypercalcaemia

A kalcium anyagcsere-szabályozásának zavara súlyos, esetenként életveszélyes kalciumeltérésekhez vezethet. Hypercalcaemiáról (hiperkalcémia) akkor beszélünk, ha a vér kalciumszintje emelkedett. Lehetséges oka a tumor fokozott parathormonszerű peptid- és calcitrioltermelése, valamint az esetleges csontáttétek hatása.

 

Az ún. hypercalcaemia a leggyakoribb metabolikus sürgősségi állapot, amely elsősorban a myeloma multiplex, a tüdőrák és a veserák megléte esetén lép fel. Különböző szervrendszereket érinthet, beleértve a központi idegrendszert, a szívműködést, az emésztőrendszert és a vesék működését.

 

Tünete lehet a kiszáradás, gyengeség, bradycardia (alacsony pulzus), émelygés, túlzott vizeletbőség, hányás, székrekedés, bélelzáródás, izombántalom, súlyvesztés, fáradékonyság, görcsroham, szívritmuszavar és kóma.

 

Hyperurikaemia és tumorlízis-szindróma

Az ún. hyperurikaemia (a vér magas húgysavszintje, urémia) és tumorlízis-szindróma (a vér magas húgysav-, kálium- és foszfátszintje, illetve alacsony kalciumszintje) főként a vérképzőrendszer rosszindulatú daganataiban fordul elő. E kórképek közé tartozik a heveny és idült fehérvérűség (leukémia), a limfóma, és az egy vagy több vérsejttípus túlzott mértékű csontvelői termelődésével járó, ún. myeloproliferatív megbetegedés.

 

Sugárkezelés, illetve bizonyos daganatellenes gyógyszerek hatására, általában nagyméretű daganat gyors szétesése (tumorlízis) következtében is kialakulhat. A tömeges daganatsejt-pusztulás miatt húgysavkristályok és kalcium-foszfát csapódik ki a vesében és a vizeletelvezető rendszerben. Tünetei a szívritmuszavarok, izomgörcsök és a kalcium hiánya miatt fellépő görcsroham (tetánia). A vese elégtelen működése miatt hányinger, hányás, a vizelet mennyiségének csökkenése, valamint levertség észlelhető.

 

Szív- és érrendszeri sürgősségi állapotok

Daganatos betegségekben megnövekedhet egyes keringési zavarok kockázata.

 

Vena cava superior szindróma

A szívbe torkolló nagyvérköri gyűjtőér (vena cava) falára nehezedő külső nyomás, az ún. vena cava superior szindróma olyan életveszélyes szövődményekhez vezethet, mint az agyban és a gégében keletkező vizenyő. A mellüreg felső részében növekvő kóros elváltozások összenyomják a vékony vena cava falát, aminek következtében csökken a szívbe visszatérő vér mennyisége (lásd még: Szív- és érrendszer).

 

Erre a folyamatra utal az arc (főként a szem körüli terület) vizenyője, a nyak és a kar ödémája, a bőrpír, légszomj, köhögés, nehézlégzés, a nyelési nehezítettség és a mellkasi fájdalom. Elsősorban tüdőrák, ritkábban más típusú elsődleges daganat vagy áttét, továbbá limfóma szövődményeként fordul elő.

 

Szívtamponád

A szív körüli folyadék felszaporodása gátolja a szívkamrai telődést, és a véráramlás (hemodinamikai funkció) romlásához vezet. A szívtamponádot (perikardiális tamponád) a daganatos betegségek közül a tüdőrák, az emlőrák, a melanoma, a limfóma és a fehérvérűség okozhatja. Nyugalomban is fokozódó fáradékonyság, felállásra jelentkező szédülés, megszédülés és terhelésre jelentkező ájulásérzés kíséri.

 

Mélyvénás trombózis

Daganatos betegségekben megnő a vénás trombózisok, és az ezek elsodródása kapcsán kialakuló embóliák kialakulásának veszélye, főként a kemoterápia első 3-4 ciklusa idején, illetve áttétképződés esetén. Ebből a szempontból különösen nagy kockázatot jelentenek a petefészek, az agy, a hasnyálmirigy, a gyomor, a vese és a bélrendszer rosszindulatú daganatai, valamint a limfómák.

 

A mélyvénás trombózis során a lábszár és a comb izmai között mélyen húzódó visszérben vérrög (trombus) keletkezik. A hirtelen elzáródás következtében az érintett végtag megduzzad, a lábszárban vagy a combban terhelésre fokozódó fájdalom jelentkezik, ami a láb behajlításakor erősödhet. A lábfej hátrahajlításakor éles fájdalom nyilall a vádliba. Az érintett végtag általában melegebb, lilás színezetű és nyomásra érzékeny. A kezeletlen mélyvénás trombózis következtében a visszeret elzáró vérrög egy része leszakadhat és besodródhat a keringésbe. A mozgó vérrög a lábikra préselő hatására továbbhalad a szív felé, majd onnan a tüdőbe, ahol az egyik tüdőérben megakadhat (tüdőembólia). A tüdőembólia hirtelen vagy fokozatosan jelentkező légszomjjal, belégzésre erősödő, szúró mellkasi fájdalommal jár, és halálos kimenetelű is lehet. A mélyvénás trombózis másik szövődménye a lábszárban kialakuló ún. poszttrombotikus szindróma, amelynek tünete a hosszú ideig fennálló lábszárfájdalom, duzzanat, kiütések a bőrön és súlyos esetben lábszárfekély.

 

Légúti sürgősségi állapotok

Daganatos betegségekben gyakran alakulnak ki légúti sürgősségi állapototok, amelyek létrejöhetnek a tumor közvetlen hatásaként vagy a kezelés következtében.

 

Légúti elzáródás

Légúti elzáródás (obstrukció) kialakulhat a hörgőkön belüli kórfolyamat (elsődleges tüdőrák) vagy a környező szervek összenyomódása következtében, különösen limfóma, a csecsemőmirigy daganata, pajzsmirigyrák és egyéb fej-nyaki tumorok esetén. Ha a szűkület legalább 75 százalékos mértékben elzárja a légutakat, légszomj, légzési nehezítettség, köhögés, sípoló légzés, rekedtség, nehezített nyelés és vérköpés jelentkezik.

 

Masszív vérköpés

Masszív vérköpés (haemoptysis) áll fenn, ha a beteg 24 órán belül 400-600 ml mennyiségű vért ürít. A kismennyiségű vérköpés a daganatos betegségek gyakori kísérője, masszív vérköpés azonban csak ritkán fordul elő. Elsősorban a hörgők rosszindulatú daganata, illetve egyéb, nem daganatos légúti megbetegedések, gyulladások kísérő tünete. Létrejöttében közrejátszhat a kemoterápia után fellépő véralvadási zavar is.

 

Toxikus tüdőkárosodás

Nagy felülete és jó vérellátása miatt a tüdő különösen érzékeny a kemoterápia mérgező hatásaira. A vénába bejuttatott gyógyszerek először a tüdő hajszálereibe jutnak el, ezért ott érik el maximális koncentrációjukat. A mérgező hatás létrejöttéhez szabad oxigéngyökökre is szükség van, s mivel az oxigénkoncentráció a tüdő szöveteiben a legnagyobb, így a daganatellenes szerek ott fejtik ki a legnagyobb károsító hatást.

 

A toxikus tüdőkárosodás tünetei a hőemelkedés vagy láz, a köhögés és a légszomj, amelyek hirtelen vagy fokozatosan is jelentkezhetnek.

 

Idegrendszert érintő sürgősségi állapotok

Az előrehaladott rosszindulatú daganatok áttétet képezhetnek a csontokban és az agyban, ami súlyos, életet veszélyeztető állapotokat idézhet elő az idegrendszer működésében.

 

Gerincvelő-kompresszió

Az áttétet adó daganatok kis hányadában a gerincvelő – különböző okokból bekövetkező –összenyomása miatt jellegzetes tünetegyüttes, ún. gerincvelő-kompresszió alakul ki. A kezelés késlekedése visszafordíthatatlan bénulást, és a belek, illetve a hólyag működésének elvesztését eredményezheti.

 

Elsősorban csontáttétek okoznak gerincvelői kompressziót, amely többnyire a gerincoszlop daganatos érintettségéből ered. Többnyire a gerincvelőt borító, kemény burkon kívül keletkezik, elsősorban a háti és az ágyék-keresztcsonti gerincszakaszon, néha a nyaki szakaszon. Tünete a hátfájdalom, amely mozgásra, köhögésre, tüsszentésre és erőkifejtésre fokozódik. Az ideggyógyászati tünetek (zsibbadás, érzészavarok, hidegérzet) hetekkel, hónapokkal később jelentkeznek.

 

Agyi áttétek

Agyi áttét a daganatos betegek körülbelül egyharmadánál lép fel, elsősorban tüdőrák, veserák, emlőrák, valamint melanoma malignum esetén. Első jele lehet a görcsroham. További tünetei a fejfájás, a koordinációs (egyensúly) zavar, az izomgyengeség és a megváltozott tudatszint. Fokozódó, koponyán belüli nyomásra utal a látóidegfő vizenyője, amelyet hányinger és/vagy hányás kísér.

 

Vese- és húgyutakat érintő sürgősségi állapotok

A rákos megbetegedések daganatellenes kezelése következtében károsodhat a vizeletkiválasztó rendszer, ami onkológiai sürgősségi állapotot idézhet elő.

 

Veseelégtelenség

A daganatos betegek veseelégtelenségét a betegség súlyosbodása, a daganatellenes kezelés, illetve ezektől független okok is okozhatják. Tünete a fáradékonyság, hányinger, hányás, fulladás és étvágytalanság mellett a vizelet mennyiségi és minőségi változása. Heveny esetekben derékfájdalom és görcsök léphetnek fel.

 

Haemorrhagias cystitis

Daganatos betegségekben a daganatellenes terápia szövődményeként ún. haemorrhagias cystitis, a hólyagot bélelő nyálkahártya heveny, főként vérvizelésben megnyilvánuló, gyulladásos megbetegedése alakulhat ki (chemo-cystitis, sugár-cystitis). A leggyakoribb tünet, hogy a vizeletürítés során heves, éles fájdalom alakul ki a szeméremcsont felett. Gyakori, kis mennyiségű vizeletürítés jellemzi, amelyet követően a beteg úgy érzi, nem sikerült teljesen kiürítenie hólyagját. A vizelet zavarossá, kifejezetten véressé válhat.

 

Emésztőrendszeri sürgősségi állapotok

Az emésztőrendszer különféle rosszindulatú daganatos megbetegedéseiben fellépő bélelzáródás, tápcsatornai vérzés és perforáció az életet veszélyeztető, sürgősségi állapotot jelent.

 

Bélelzáródás

A rosszindulatú daganat következtében kialakult bélelzáródás (ileus) olyan tünetegyüttes, amelyben a béltartalom (gáz, folyadék, bélsár) továbbjutása és kiürülése akadályozott, következményes béltágulat és bélelhalás jöhet létre. Jellegzetes tünetei a fájdalom, a hányás, a széklet és a szelek távozásának megszűnése, valamint a has puffadása. A bélelhalás életet veszélyeztető állapot, ami perforációhoz (bélfal kilyukadása) és hashártyagyulladáshoz vezethet, ezért sürgős orvosi beavatkozást igényel.

 

Tápcsatornai vérzés

A gyomor-bélrendszeri vérzést többféle tényező válthatja ki. Az érképletek daganatos beszűrődése masszív tápcsatornai vérzést provokálhat, de a rákbetegség kezelése önmagában is vérzést idézhet elő. Tünete lehet a vérhányás, a szurokszéklet és a málnazselészerű véres széklet ürülése a végbélen át (lásd még: Vér a székletben).

 

Tápcsatornai perforáció

Az emésztőszervi daganatos betegségek következtében kialakuló kóros elváltozások miatt elhalhat a bélfal, és átfúródhat a vastagbél. Tünete a bordaív alatt jelentkező éles, szúró fájdalom, a haspuffadás, valamint a hányinger és hányás. A vérvesztés sokkos állapotot idézhet elő, amit sápadtság, hideg verejték, szapora pulzus, alacsony vérnyomás, csökkent vizeletmennyiség és fokozódó tudatzavar jellemez. A tápcsatornából a hasüregbe kerülő baktériumok pedig hashártyagyulladást okoznak, ami szintén életet veszélyeztető állapot.

 

Neutropéniás láz

A lázas neutropénia a fehérvérsejtek egyik fajtájának, a neutrofil granulocitáknak kórosan alacsony szintje mellett jelentkezik. Neutrofilekre azért van szükség, hogy megvédjék a szervezetet a külső kórokozókkal szemben. Ha ez a védelmi vonal a neutrofilek kóros csökkenése miatt megsérül, a szervezet fogékonyabbá válik a fertőzésekre.

 

Mivel a daganatellenes gyógyszerek hatására a csontvelő kevesebb neutrofilt termel, a kemoterápiában részesülő betegek körében neutropénia léphet fel. Lényeges tehát, hogy ha a daganatos beteg lázasnak érzi magát, azonnal mérje meg a testhőmérsékletét, és ha a lázmérő 38oC fölötti értéket mutat, ne habozzon a kezelőorvosához fordulni.

 

Neutropénia gyanúja merülhet fel bakteriális fertőzések – például tüdőgyulladás, bőr- és lágyrészfertőzés stb. – gyakori, ismétlődő előfordulása esetén is. Neutropéniás betegnél láz nélkül is fertőzésre utalhat a hasi fájdalom, az idős vagy szteroid-kezelésben részesülő betegnél fellépő romló általános állapot, a kihűlés és az alacsony vérnyomás.

 

Ha az ismert daganatos betegsége, illetve az onkológiai kezelés mellett a fenti állapotok vagy tünetek valamelyikét tapasztalja, az állapot súlyosságától függően mielőbb vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával, keresse fel a területileg illetékes sürgősségi ügyeletet, vagy hívja a 112-t és kérjen mentőt!

 

KULCSSZAVAK
hypercalcaemia  |   hyperurikaemia  |   tumorlízis  |   vena cava superior szindróma  |   légúti obstrukció  |   toxikus tüdőkárosodás  |   gerincvelő kompresszió  |   vérköpés  |   haemoptysis  |   agyi áttét  |   koponyaűri nyomásfokozódás  |   veseelégtelenség  |   haemorrhagias cystitis  |   ileus  |   vérzés  |   perforáció  |   neutropéniás láz
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít