egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az orrfolyás erősen befolyásolja a mindennapok minőségét, a folyamatos orrdugulás sok bosszúságot tud okozni. Sokan orrcseppel vagy orrspray-jel enyhítik a tüneteket, mivel ezek gyakorlatilag azonnal megszüntetik a kellemetlen orrdugulást.

 

Az orrdugulást az orr nyálkahártyájának gyulladása és a fokozódó nyálkatermelés okozza. A nyálkahártya-lohasztó orrcseppek és orrspray-k az orr kitágult ereit zsugorítják. Ez csökkenti a gyulladást, és könnyíti a légzést.

 

Az orrcseppek, orrspray-k típusai

Az orrcseppek vagy orrspray-k az orrnyálkahártyára szánt oldatok, esetleg szuszpenziók vagy emulziók. Nagyobb mennyiségű folyadék esetén orröblítő folyadékról beszélünk. Hatóanyaguk alapján nagyon sokféle orrspray és orrcsepp létezik, a megfelelő kiválasztásában kérje orvosa vagy gyógyszerésze segítségét!

 

Az orrnyálkahártyára szánt leggyakoribb hatóanyagok az alábbi csoportokba tartoznak:

  • nyálkahártya-lohasztó hatóanyagok (szimpatomimetikumok),
  • baktériumellenes hatóanyagok (antiszeptikumok),
  • szöveti összehúzó hatású hatóanyagok (adsztringensek),
  • allergiás reakciók elleni hatóanyagok (antihisztaminok),
  • erős gyulladáscsökkentő hatóanyagok (kortikoszteroidok).

 

Sóoldatos orrspray-k

A sóoldatos vagy más néven tengervizes orrcseppek és orrspray-k használata olyan hatású, mint az orrjárat sós vizes öblítése. A légzés során kórokozók és különböző irritánsok jutnak az orr járataiba. Ezeket az orr fokozódó nyálkatermeléssel igyekszik kimosni, ártalmatlanítani. A fiziológiás sóoldat kiöblíti ezen irritáns anyagokat, mielőtt azok gyulladást okoznának, és segít a felesleges nyálka eltávolításában is.

 

Sok sóoldatos spray ugyanakkor tartósítószert tartalmaz, amely már önmagában is irritálhatja a már eleve gyulladt orrjáratot, főleg gyakori használat esetén. Ha azonban orrát a téli száraz levegő irritálja, vagy a gyulladás még enyhe, a gyengéd sóoldatos orrspray lehet a legjobb választás.

 

Szteroidos orrspray-k

A szteroidokat tartalmazó orrspray-k erős gyulladáscsökkentő hatásúak, így segítenek megszüntetni az orrdugulást. Mivel hatásukat nagyrészt helyileg fejtik ki, a mellékhatásaik is itt jelennek meg elsősorban – orrszárazság, orrvérzés előfordulhat. Ilyen esetben néhány napig mellőzze az orrspray alkalmazását.

 

Antihisztaminos orrspray-k

Az allergiás immunválasz által okozott orrdugulást az antihisztamin-tartalmú orrspray-k tudják megfelelően enyhíteni. Az allergia tüneteinek enyhítésében sok esetben hatékonyabbak a már kialakult tünetekkel szemben, mint a szájon át szedhető antihisztaminok. Utóbbiak elsősorban az allergiás tünetek kialakulásának megelőzésére szolgálnak.

 

Nyálkahártya-lohasztó orrspray-k

A nyálkahártya-lohasztó orrspray-k úgy működnek, hogy összehúzzák a kitágult, folyadékot könnyebben áteresztő ereket az orrjáratokban. Megfázás, influenza vagy egyéb rövid távú problémák esetében remekül működnek a tünetek kezelésére. Az erek összehúzása csökkenti az orr nyálkatermelését, és rövid úton megszünteti az orrdugulást.

 

Orrspray-függőség

A nyálkahártya-lohasztó, érösszehúzó hatóanyagú orrcseppek és orrspray-k túlzásba vitt használata hosszú távon a nyálkahártya még erősebb gyulladását és az orrdugulás fokozódását vonja maga után.

 

Az érösszehúzó hatóanyagokkal szemben kialakul egyfajta tolerancia, ami azt eredményezi, hogy ugyanannak a hatásnak a kialakításához egyre nagyobb dózisra és egyre gyakoribb használatra van szükség. Az érösszehúzó hatóanyagok összehúzzák az ereket az orrjáratban – amint azonban elmúlik a hatóanyag hatása, ismét felduzzad a nyálkahártya, és újra megjelenik az orrdugulás.

 

Tartós vagy nem a betegtájékoztatóban leírtaknak megfelelő alkalmazás esetén a beteg emiatt egyre többször, egyre nagyobb adagokat használ az orrcseppből vagy orrspray-ből, hogy mérsékelje az orrdugulást. Súlyos esetben az orrnyálkahártya olyan mértékben is sérülhet, amit már csak műtéti úton lehet kezelni.

 

Az érösszehúzó hatóanyagok túlzott használata áll fenn, ha:

  • egy hétnél tovább használja az orrspray-t vagy orrcseppet;
  • az előírtnál vagy az orvos utasításánál többször alkalmazza az orrspray-t vagy orrcseppet.

 

A túlzott használat jele továbbá, hogy amikor megpróbál kihagyni egy dózist, erősen visszatér az orrdugulás. A nyálkahártya-lohasztó szerek elvonási tünete ugyanis az erősen visszatérő orrdugulás, függetlenül a kiváltó inger jelenlététől.

 

Az orrspray-függőség kezelése

Az orrspray-függőség ördögi köre azonban könnyen kezelhető, akár olyan esetben is, amikor a beteg évekig helytelenül, folyamatosan orrspray-t használt. A gyógyulás általában kevesebb mint egy hétig tart, az elvonási tünetek pedig könnyen kezelhetők.

 

Az orrspray-függőség azért jelent nagy problémát, mert a köztudatban nincs benne, hogy ez is egyfajta függőség, amely kezelést igényel. Sokan azt gondolják, folyamatosan allergiásak, azért van szükség az orrspray folyamatos használatára, és fel sem merül annak a gondolata, hogy a folyamatos orrdugulás tulajdonképpen elvonási tünet (lásd még: Megvonási tünetek).

 

Az orrnyálkahártya-lohasztó szerek túlzott használatának megállításához a szteroidos orrspray-re való áttérés a legjobb mód. Ezt követően nagyjából hat hónapos szünet esetén lehet újra használni a nyálkahártya-lohasztó szereket, ennyi idő, mire a tolerancia megszűnik.

 

Ezt követően az orvos utasítása alapján és a betegtájékoztatóban foglaltak szerinti gyakorisággal való alkalmazás biztonságos, a függőség újbóli kialakulása ritka.

 

A nyálkahártya-lohasztó szerek megfelelő alkalmazása

A nyálkahártya-lohasztó hatóanyagokat tartalmazó orrcseppeket és orrspray-ket mindig az orvos utasításának vagy a betegtájékoztatóban foglalt maximális gyakoriságoknak megfelelően alkalmazza!

 

Ha nem biztos abban, hogy a vásárolt orrcsepp vagy orrspray esetén mi a maximálisan alkalmazható dózis a rászokás elkerülése érdekében, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

Az általános utasítások az alábbiak:

  • Ne alkalmazzon nyálkahártya-lohasztó szert három napnál tovább.
  • 10-12 óránként legfeljebb egyszer alkalmazza.
  • Legfeljebb naponta kétszer alkalmazza.

 

A nyálkahártya-lohasztó szerek rövid távú alkalmazásra alkalmasak. Krónikus allergia vagy egyéb hosszú távú kezelés szükségessége esetén más hatóanyagcsoportot célszerű keresni. Egyéb orrspray-k és orrcseppek esetén általában maximum napi 4-5 alkalommal történő használat ajánlott néhány napon keresztül az orrnyálkahártya védelme érdekében.

KULCSSZAVAK
orrspray  |   orrcsepp  |   orrdugulás  |   orrfolyás  |   nyálkahártya  |   légúti betegség  |   allergia  |   függőség  |   elvonási tünet  |   szimpatomimetikum  |   antiszeptikum  |   adsztringens  |   antihisztamin  |   kortikoszteroid  |   sóoldat
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít