egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A középfülgyulladás (otitis media) főleg gyermekeknél gyakori, de felnőtteket is érintő megbetegedés. A fül középső, úgynevezett auris media részét érintő gyulladás, melynek számtalan oka lehet.

 

A középfül a fül dobhártya mögött elhelyezkedő, levegővel telt része, itt találhatóak a hallócsontocskák is. A gyulladás legtöbbször magától elmúlik, azonban akadnak olyan esetek is, amikor kezelésre szorul.

 

A középfülgyulladás főbb tünetei

A középfülgyulladás első tünetei általában az orrfolyás, a torokfájás és a láz.

 

Ahogy a gyulladás terjed, további tünetek jelentkezhetnek, mivel a dobhártyát nagyobb nyomás éri:

 

 

Gyermek esetén jellemző a gyakori sírás, fülhöz nyúlás, alvási nehézség, zaklatottság, nyugtalanság, hányás és étvágytalanság. Előfordulhat megnagyobbodott nyaki vagy fül mögötti nyirokcsomó is.

 

Előfordulhat, hogy a gyulladás okozta nyomásemelkedés következtében a dobhártya perforál („beszakad”), ekkor a fájdalom azonnal megszűnik. A dobhártya-perforáció általában magától meggyógyul, azonban kiemelten fontos, hogy orvosnak is megmutassuk. Fontos, hogy a teljes gyógyulásig víz ne érje az érintett fület.

 

Savós középfülgyulladás esetén láz, fájdalom nem jelentkezik, a betegségre a gyermek szelektív halláscsökkenése hívhatja fel a figyelmet.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben az imént felsorolt tüneteket észleli, keresse fel háziorvosát vagy egy fül-orr-gégészt, ugyanis bizonyos esetekben szükség lehet speciális kezelésre, melyről a kezelőorvos dönt.

 

Az alábbi esetekben mihamarabb forduljon orvoshoz, különösen gyermek érintettsége esetén:

 

 • 2 nap után sem érez javulást;
 • súlyos fájdalmai vannak;
 • fülfolyás jelentkezik;
 • hasmenés, hányás vagy magas láz esetén;
 • ha halláscsökkenést észlel;
 • visszatérő fertőzések esetén;
 • 1 év alatti gyermek fülfertőzése esetén.

 

Az időben elkezdett terápiával megelőzhető a dobhártya-perforáció.

 

A középfülgyulladás kiváltó okai

A középfülgyulladás oka legtöbbször másodlagos, tehát valamilyen más betegségből következik. A középfülgyulladás leggyakoribb kiváltó oka vírus vagy baktérium okozta fertőzés, megfázás. A fertőzés a garatból az Eustach-fülkürtön keresztül a középfülbe jut, ahol duzzanat és izzadmány képződik, melyek nyomást gyakorolnak a dobhártyára.

 

A fertőzés egyik következménye lehet a fülkürt duzzanata, melynek következtében a középfül nem tud megfelelően szellőzni, valamint a váladék nem tud távozni, hanem felgyűlik, ami potenciálisan befertőződhet. Ez különösen igaz gyermekek esetén, akiknél a fülkürt ráadásul szűkebb és vízszintesebb lefutású.

 

A fülkürt nyílása mellett található mandulák gyulladása, duzzanata is hasonló problémát tud okozni az imént említett mechanizmus miatt. Gyermekeknél ráadásul a mandulák még nagyobbak is testarányaikhoz képest.

 

A középfülgyulladás szövődményei

Általában a visszatérő fülfertőzések vezetnek leggyakrabban szövődményekhez:

 

 • maradandó hallásvesztés, mely további problémát okozhat, ugyanis amennyiben ez gyermekkorban következik be, úgy a beszédfejlődés is zavart szenved;
 • környező szövetekre terjedő gyulladás: nem megfelelően kezelt esetekben érintheti a középfüllel kommunikáló légtartó sejtek összességét (mastoiditis, csecsnyúlványgyulladás), a gyulladás ráterjedhet a fül vázát alkotó porcra és a környező csontokra is, krónikus esetben hallójárat-gyulladáshoz vezethet, súlyos, ám ritka szövődmény az agyhártyagyulladás (meningitis), agytályog, arcidegbénulás;
 • dobhártyaszakakadás: általában 3 napon belül meggyógyul, de van, hogy sebészi kezelést igényel.

 

A középfülgyulladás rizikófaktorai

Az alábbi rizikófaktorok megnövelhetik a középfülgyulladás kialakulásának valószínűségét:

 

 • életkor: 6 hónapos kortól 2 éves korig az anatómiai sajátságoknak, illetve az immunrendszer „éretlenségének” köszönhetően magasabb a középfülgyulladás kialakulásának kockázata;
 • a középfülgyulladás gyakoribb azoknál, akik sokat vannak gyermekek társaságában (pl. pedagógusok);
 • cumisüvegből táplálás, különösen fekvő helyzetben;
 • ősszel és télen gyakoribb;
 • megfázás, bakteriális vagy vírusos felső légúti fertőzés;
 • legyengült immunrendszer;
 • cukorbetegség;
 • anyatejes táplálás hiánya;
 • rossz levegőminőség (dohányfüstös környezet);
 • krónikus orrmandula-gyulladás, nagyobb orrmandula;
 • farkastorok.

 

A középfülgyulladás diagnosztizálása

A középfülgyulladás diagnosztizálása sokszor igen nehéz feladat. A dobhártya látótérbe hozása főként gyermekek esetén tapasztalatot igényel, illetve a gyulladás jelei sokszor nem egyértelműek.

 

A kivizsgálás során otoszkópos (fülvizsgálatra alkalmas eszköz) vizsgálatra kerül sor, melynek segítségével a dobhártya és környezete láthatóvá válik. Továbbá tympanometriai, illetve akusztikus reflektometriai vizsgálatra is szükség lehet a dobhártya megfelelő mozgásának, illetve hang visszaverésének vizsgálatára.

 

Súlyos esetben hallásvizsgálatot is végeznek, az esetleges halláskárosodás felderítésére.

 

A középfülgyulladás kezelése

Középfülgyulladás esetén a súlyosságtól függően szájon át szedett vagy vénás antibiotikumos kezelés szükséges lehet, ha bakteriális fertőzés áll a háttérben. Tüneti terápiaként láz és fájdalom esetén gyermekkorban pl. paracetamoltartalmútartalmú gyógyszerek jöhetnek szóba, felnőttekben egyéb NSAID-ok-ok a megfelelő folyadékbevitel biztosítása, illetve fülcseppek (antibiotikumos, gyulladáscsökkentő) alkalmazása mellett.

 

Orrdugulás esetén fontos a fülkürt szellőzésének biztosítása nyálkahártya-lohasztó orrcseppekkel. Nem előrehaladott esetben segíthet az infralámpa, a fül melegítése.

 

Gyermekek esetén előfordulhat, hogy a gyulladás során keletkezett váladék nem tud távozni a fülből és úgynevezett „glue ear” alakul ki, mely orvosi kezelésre szorul.

 

Ritkán tympanocentesist végeznek, mely során egy vékony cső segítségével leszívják a dobhártya mögött megrekedt nagy mennyiségű folyadékot.

 

Grommet tubus behelyezése szükséges főleg krónikus savós középfülgyulladás esetén, ez a dobhártyán lévő tubus elősegíti a középfül megfelelő szellőzését.

 

Rendkívül elhanyagolt, vagy előrehaladott esetben műtétre is sor kerülhet.

 

Visszatérő középfülgyulladás esetén indokolt lehet az orrmandula eltávolítása.

 

A középfülgyulladás megelőzése

A középfülgyulladás megelőzésének céljából kerülje a dohányzást, különösen gyermekek társaságában.

 

A náthás, orrfolyós gyermeket megfelelően lássuk el (orrcsepp, orrszívás, orrmosás), továbbá tanítsuk meg az orrfújás helyes technikájára (egyszerre csak az egyik orrlyukát fújja ki, miközben a másikat befogja).

 

Csecsemők esetén a szoptatás segít megelőzni a középfülgyulladást a cumisüvegből való táplálással szemben.

 

Ezen felül fontos a személyes higiéniára való gondos odafigyelés és a kötelező és ajánlott oltások felvétele (pl. influenza, Pneumococcus).

 

KULCSSZAVAK
gyermek  |   fülfájás  |   glue ear  |   dobhártya  |   beszakadt dobhártya  |   halláscsökkenés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít