egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az orrüreg és az orrmelléküreg rákos megbetegedései a fej-nyaki daganatok közé tartoznak. Az orrüreg rákos megbetegedései az orrnyílás mögötti üregben alakulnak ki, míg az orrmelléküregek rákos megbetegedései a koponya levegővel telt tereiben, a melléküregekben kezdődnek. Bizonyos daganattípusok megelőzhetők a kiváltó okok kerülésével, korai felismerés esetén pedig jól kezelhetők.

 

Az orr az orrüregbe nyílik. Az orrüreg a szájpadlás tetején fut végig, majd kissé lefelé fordul, hogy csatlakozzon az orrgarathoz (a torok felső része).

 

Az orrmelléküregek a csontokban lévő, levegővel telt terek, melyek az orrüreghez kapcsolódnak. Azért nevezik orrmelléküregeknek, mivel az orr körül helyezkednek el. A különböző melléküregeket attól függően nevezték el, hogy melyik csontban találhatók.

 

 • Az arcüregek (sinus maxillaris) a szemgödrök alatt, az orr két oldalán a felső állcsontokban találhatók.
 • A páros homloküreg (sinus frontalis) a szemöldökök fölötti homlokcsontban található.
 • A páros ékcsonti üreg (iköböl, sinus sphenoidalis) mélyen az orr mögött, a szemek között lévő ékcsontban helyezkedik el.
 • A rostasejtek (cellulae ethmoidales) az orr felett, a szemek között lévő rostacsontban helyezkednek el.

 

Az orrüreg és orrmelléküreg rosszindulatú daganatainak típusai

A daganatok az orrüreget és a melléküregeket alkotó bármelyik sejtből kiindulhatnak. A laphámsejtek laphámrákká alakulhatnak – ez az orr- és orrmelléküregi daganatok leggyakoribb típusa. A kisebb mirigysejtek adenokarcinómává, adenoid cisztás karcinómává és mucoepidermoid rákká alakulhatnak – ezek a második leggyakoribb orr- és orrmelléküregi daganatok.

 

Az orr- vagy orrmelléküreg differenciálatlan karcinómája nagyon gyorsan növekvő daganattípus. A rendellenes sejtek alapján nehéz megmondani, milyen típusú sejtből indult ki a rák (innen az elnevezése: differenciálatlan, azaz nem megkülönböztetett).

 

melanoma általában a bőr napnak kitett területein alakul ki, de az orrüregben és az orrmelléküregekben is megjelenhet.

 

Az olfaktórikus neuroblasztóma a szaglóidegből kiinduló rák.

 

A limfómák az immunrendszer sejtjeiből alakulnak ki, és az orrüreg és orrmelléküregek harmadik leggyakoribb rákos megbetegedése. Az ezen a területen előforduló limfómák egyik típusát, a nazális NK/T-sejtes limfómát korábban lethális középvonalbeli granulómának nevezték.

 

A szarkómák az izom-, csont- és porcsejtek daganatos átalakulása révén jönnek létre, ezek a test bármely részén kialakulhatnak, beleértve az orr- és orrmelléküregeket is.

 

E ráktípusok mindegyike máshogy viselkedik, így kezelésük sem egyforma. Általánosságban elmondható, hogy a fül-orr-gégészeti szakellátásban a fej-nyaki daganatok kiemelkedően jól kezelhetők, ennek feltétele azonban a korai felismerés és a célzott kezelés mielőbbi megkezdése.

 

Az orrüreg és orrmelléküreg rosszindulatú daganatainak tünetei

Az orr- és orrmelléküreg rosszindulatú daganataira a következő tünetek utalhatnak:

 

 • orrdugulás, mely nem javul, illetve idővel rosszabbodik;
 • fájdalom a szemek felett vagy alatt;
 • légzés nehezebbé válása az egyik oldali orrlyuk elzáródása miatt;
 • váladékcsorgás az orrüreg hátsó részén és a torokban;
 • orrvérzés;
 • orrból szivárgó genny;
 • szaglással kapcsolatos problémák;
 • zsibbadás vagy fájdalom az arc egyes részein;
 • fogak meglazulása vagy zsibbadása;
 • duzzanat vagy csomó az arcon, a szájpadláson vagy az orr belsejében;
 • állandóan könnyező szemek;
 • az egyik szem kidudorodása;
 • látás elvesztése vagy megváltozása;
 • fájdalom vagy nyomásérzés az egyik fülben;
 • halláscsökkenés;
 • fejfájás;
 • szájnyitási zavarok;
 • nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fent felsoroltak közül egy vagy több tünet jelentkezik Önnél, az még nem jelenti, hogy orr- vagy orrmelléküregi rákja van. Hasonló tüneteket nagyobb valószínűséggel számos más betegség, hétköznapi fertőzés is okozhat. Megbetegedés esetén vegye fel a kapcsolatot háziorvosával, és kérje segítségét a megfelelő kezelési mód megválasztásában.

 

Fontos! Ha tünetei tartósan fennállnak és kezelés hatására (pl. orrspray, antibiotikum-kúra) sem múlnak el, mindenképpen menjen vissza kezelőorvosához további kivizsgálás céljából, vagy keresse fel a területileg illetékes fül-orr-gégészeti rendelést.

 

Az orrüreg és orrmelléküreg rosszindulatú daganatainak lehetséges kiváltó okai

A dohányzás és a passzív dohányzás nagymértékben növeli az orr- és orrmelléküregi rák kialakulásának kockázatát, különösen a laphámsejtes típusét.

 

A humán papillomavírus (HPV) magas kockázatú típusai által okozott fertőzés összefüggésbe hozható az orr- és orrmelléküregi daganatok kialakulásával is.

 

Bizonyos munkakörökben dolgozó embereknél nagyobb valószínűséggel alakul ki rosszindulatú orrüreg- és orrmelléküregrák. Úgy tűnik, hogy a megnövekedett kockázat összefüggésben van a munka során belélegezett anyagokkal.

 

Daganat kialakulására hajlamosíthat:

 

 • asztalosüzemek (pl. bútorasztalosok), fűrészüzemek és más, fával kapcsolatos iparágakból származó fapor;
 • textilipari porok (textilüzemek);
 • bőrpor (cipőkészítés);
 • liszt (sütés és lisztfeldolgozás);
 • nikkel- és krómpor;
 • mustárgáz (a vegyi hadviselésben használt méreg);
 • rádium (ma már ritkán használt radioaktív elem).

 

Kevésbé egyértelmű kapcsolatban áll az orr- és orrmelléküregrák kialakulásával a munkahelyi ragasztó-, formaldehid- és szerves oldószer expozíció.

 

A légszennyezés oxidatív stresszt és gyulladást válthat ki az orrüreg és az orrmelléküreg sejtjeiben, ezért szintén daganatok kialakulásához vezethet.

 

Az orrüreg és orrmelléküreg rosszindulatú daganatainak diagnosztizálása

Az orr- és orrmelléküregi daganatokat az alábbi vizsgálatokkal diagnosztizálják:

 

Endoszkópos vizsgálat: az orr-endoszkópia során vékony csövet vezetnek be az orrába, a cső végén fényforrás és kamera található. A kamera képeket küld egy monitorra, melynek segítségével orvosa felfedezheti az elváltozásokat.

 

Szövetminta-vétel (biopszia): ha orvosa rendellenességet talál az endoszkópos vizsgálat során, speciális eszközökkel szövetmintát vehet az elváltozásból.

 

Képalkotó vizsgálatok: az orr- és orrmelléküregek megtekintésére használt képalkotó eljárások közé tartozik a CT-vizsgálat és az MRI.

 

Kezelőorvosa további vizsgálatokat és más eljárásokat is javasolhat aktuális állapota alapján.

 

Az orrüreg és orrmelléküreg rosszindulatú daganatainak kezelése

Az orr- és orrmelléküregi daganatok kezelése attól függ, hogy hol található a daganat, és milyen típusú sejtek érintettek.

 

Műtéti megoldások

A legtöbb orr- és orrmelléküregi daganatot műtéttel kezelik, amelynek során eltávolítják a daganatot. Nyílt műtét során a sebészek az orr közelében vagy a szájban ejtenek bemetszést, hogy hozzáférjenek az orrüreghez vagy az orrmelléküreghez, majd eltávolítják a daganatot és az esetlegesen érintett területeket, például a közeli csontot.

 

Bizonyos esetekben lehetőség van minimálisan invazív műtétre, amikor a sebészek endoszkóp és speciális eszközök segítségével is hozzáférnek a daganathoz. Ezeket az eszközöket az orron keresztül vezetik be, és egy apró kamera segítségével végzik a műtétet.

 

Az orr- és orrmelléküregi daganatok az agy, a szem és a látást irányító idegek közelében is elhelyezkedhetnek; ilyen esetekben a sebészek az ezeket a területeket érő károsodás minimalizálására törekednek.

 

Sugárterápia

A sugárterápia önmagában vagy műtét után is alkalmazható az orr- és orrmelléküregi daganatok kezelésére.

 

Kemoterápia

Az orr- és orrmelléküregi daganatokban szenvedőknél a kemoterápiát műtét előtt vagy után lehet alkalmazni, illetve sugárterápiával kombinálva.

 

Az orrüreg és orrmelléküreg rosszindulatú daganatainak megelőzése

Hagyjon fel a dohányzással. Ha nem dohányzik, ne is kezdje el!

 

Ha szeretné abbahagyni a dohányzást, akkor a következő honlapon és ingyenesen hívható telefonszámon kaphat segítséget, illetve tájékoztatást a lehetőségekről:

www.leszokastamogatas.hu

Zöldszám: 06-80-44-20-44

 

Lásd még: Leszokás a dohányzásról

 

Védekezzen a munkahelyén. Tartsa be a munkahelyi biztonsági szabályokat és védje magát a levegőben található irritáló anyagoktól, például viseljen arcmaszkot.

 

A HPV-fertőzés és így a daganatos megbetegedések egy része védőoltással megelőzhetők. Magyarországon a HPV elleni oltás az iskolai kampányoltás keretében önkéntesen választható lányoknak és fiúknak egyaránt. Aki felnőttként szeretne oltást kapni, keresse fel háziorvosát, nőgyógyászát vagy egy oltóközpontot. Idősebb korban a védőoltás térítésköteles.

 

Kapcsolódó tartalom: Rosszindulatú daganatok

 

KULCSSZAVAK
orrüreg  |   arcüreg  |   rostacsonti üreg  |   homloküreg  |   ékcsonti üreg  |   melléküreg  |   melléküregek átfedő elváltozása  |   daganat
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít