egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A fogamzásgátlásra a férfiaknak nincs gyógyszeres lehetőségük. A nem kívánt terhesség megelőzésére számukra a végleges megoldást az ondóvezeték-lekötés (vazektómia) jelenti, amely a művi meddővé tétel egyik legbiztonságosabb módja.

 

Az ondóvezeték-lekötés csaknem 100%-os biztonsággal akadályozza meg a terhesség létrejöttét, miközben a szexuális teljesítőképességet, illetve a tesztoszterontermelést nem befolyásolja. A beavatkozás olyan férfiaknak ajánlott, akik már túl vannak a családalapítás időszakán, és biztosak abban, hogy a későbbiekben nem akarnak gyermeket nemzeni.

 

A műtét helyi érzéstelenítésben, járóbeteg-rendelésen is elvégezhető.

 

Az ondóvezeték-lekötés célja

Az ondóvezeték-lekötés célja a férfi művi meddővé tétele: az eljárással nagy biztonsággal megszűnik a nemzőképesség. A spermium a herében termelődik, a mellékherében érik, majd az ondóvezetéken keresztül az ejakuláció során a húgycső hátsó részébe jut. A vazektómia ezt a folyamatot az ondóvezeték folytonosságának megszakításával gátolja meg.

 

Fontos tudni, hogy a műtét után nem azonnal alakul ki a védelem: az ondóvezeték elvágásának helyétől kijjebb lévő spermium még 3-4 hónapig ürülhet. A nemzőképesség megszűnését a beavatkozás után 3 hónappal, az ondó mikroszkópos vizsgálatával ellenőrzik.

 

Az ondóvezeték-lekötés menete

A vazektómiát andrológus és urológus szakorvos végezheti helyi érzéstelenítésben – kérésre altatásban –, a beavatkozás 20-40 percig tart.

 

A műtét általában a herezacskón ejtett kis metszésen keresztül történik (előfordulhat, hogy a lágyékhajlat két oldalán ejtenek metszést). Az ondóvezetéket a bőr alá húzzák, majd a két lekötés között átvágják, így az ondó nem tud továbbjutni a húgycsőbe. A herék továbbra is termelnek spermiumokat, de a mellékherében elhalnak és felszívódnak, így a megtermékenyítésre nem kerül sor.

 

Szike és vágás nélküli eljárás is létezik: ilyenkor apró eszközt vezetnek a herezacskóba az ondóvezeték lekötésére.

 

Az ondóvezeték elkötése a szexuális életet – a libidót, az orgazmuskészséget – nem befolyásolja. Az ondóváladék mennyisége nem csökken, a magömlés folyamata nem változik, de az ejakulátum nem tartalmaz spermiumokat.

 

Az ondóvezeték-lekötés lehetséges mellékhatásai

Az ondóvezeték lekötése technikailag könnyen kivitelezhető, a műtét kockázata elenyésző.

 

A műtétet követő néhány napban érzékenyebbé válhat az érintett terület, fájdalom, duzzanat, ritkán gyulladás, illetve kisebb bevérzés is előfordulhat a herezacskóban, de ezek a panaszok pár nap múlva megszűnnek. Szükség lehet fájdalomcsillapítóra, borogatásra, jegelésre, a seb kezelésére, és legalább egy napig javasolt feküdni. Ha a fájdalom hosszabb ideig megmarad, tanácsos a beavatkozást végző sebésszel tisztázni a probléma forrását.

 

Ha a műtét kivitelezése nem tökéletes, a spermák a herezacskóból kijutva a környező szövetekben összegyűlhetnek, ahol csomókká alakulnak. A veszélyes elváltozás gyógyszerek segítségével rendbe tehető, súlyosabb esetben azonban a csomókat sebészeti úton kell eltávolítani.

 

A beavatkozást követően 2-3 napig tanácsos kerülni a fizikai megerőltetést és a sportot.

 

Az ondóvezeték-lekötés törvényi szabályozása

Hazánkban jogszabály rendelkezik arról, hogy kinél és milyen feltételek mellett alkalmazható a nemzőképtelenséget eredményező ondóvezeték-lekötés.

 

Az ondóvezeték-lekötés 18. életévét betöltött személynél végezhető el, ha az alábbi feltételek közül egy teljesül:​

 

  • családtervezési célból, ha a 40. életévét betöltötte,
  • vagy legalább 3 vér szerinti gyermeke van.

 

A művi meddővé tétel iránti kérelmet közokiratban vagy teljes bizonyító erejű magánokiratban kell benyújtani a beavatkozás elvégzésére jogosult intézménynek. A kérelem benyújtásakor az egészségügyi szolgáltató kijelölt orvosa a kérelmezőt szóban és írásban tájékoztatja a fogamzásgátlás egyéb lehetőségeiről, a beavatkozás következményeiről, a lehetséges kockázatairól, a fogamzó-, illetve nemzőképesség helyreállításának esélyéről.

 

Ha ezt követően a kérelmező hat hónap gondolkodási idő elteltével az egészségügyi szolgáltatónál nyilatkozik arról, hogy a korábbi kérelmét fenntartja, akkor a beavatkozásra ettől az időponttól számított hat hónap elteltével (vagyis az első kérelem beadása után egy évvel) kerülhet sor.

 

A műtét bármely egészségügyi szolgáltatónál elvégezhető, amely szülészeti-nőgyógyászati, illetve urológiai ellátás nyújtására jogosult.

 

Egészségügyi indokból az ondóvezeték-lekötés várakozási idő nélkül, azonnal elvégezhető. Ilyen esetekben a kérelemhez csatolni kell annak az intézménynek a szakvéleményét is, amely a művi meddővé tételt indokló betegséget kezeli.

 

Az ondóvezeték-lekötés egészségügyi indokai az alábbiak lehetnek:

 

  • a terhesség a nő életét, testi épségét, egészségét közvetlenül veszélyeztetné;
  • a terhességből születendő gyermek orvosilag valószínűsíthetően súlyos fogyatékosságban szenvedne;
  • a pár számára más fogamzásgátlási módszer alkalmazása nem lehetséges vagy egészségügyi okból nem javasolt.

 

Az egészségügyi okból történő művi meddővé tétel a beteget egyébként ellátó bármely fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltató urológiai osztályán elvégezhető, a betegség szerint szakmailag illetékes fekvőbeteg-gyógyintézeti, klinikai osztály javaslata alapján.

 

Gyermekvállalás ondóvezeték-lekötés után

Az élethelyzet megváltozásával – válás, haláleset – felmerülhet az igény az ondóvezeték újraegyesítésére. Ha a férfi a műtét után gyermeket szeretne, mikrosebészeti eljárással meg lehet kísérelni a helyreállítást. Ennek sikertelensége esetén pedig közvetlenül a herékből nyerni spermiumot a mesterséges megtermékenyítés (in vitro fertilizáció) érdekében.

 


 

Vonatkozó jogszabályok

 

 

KULCSSZAVAK
ondóvezeték  |   vazektómia  |   nemzőképesség  |   férfi fogamzásgátlás  |   művi meddőség  |   tesztoszteron  |   fertilizáció
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít