egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Az óvszerek a fogamzásgátlás legrégebbi eszközei. Fizikai gátként működnek, megakadályozva a testnedvek átjutását egyik nemi szervből a másikba. Megfelelő használat esetén megbízhatóan védenek a nem kívánt terhesség, illetve a legtöbb nemi úton terjedő fertőző betegség ellen.

 

Óvszer (kondom) alatt általában a férfiak által használt, általában latexből készülő fogamzásgátló eszközt értik, melyet a merev péniszre kell felhúzni, ám jó ideje létezik női óvszer is, melyet először az 1992-es AIDS elleni világkonferencián mutattak be. A férfi változattól eltérően nem latexből, hanem poliuretánból gyártják, ami vékony, ám erős műanyag, és melynél kisebb az allergiás reakció esélye. A női óvszer mindkét végén gyűrű található; a kisebbik a hüvelybe kerül, zárt, pontosan illeszkedik a méhnyakra, míg a nagyobb gyűrű a hüvelybemeneten kívül helyezkedik el.

 

Az óvszerek megbízhatósága

Az óvszerek általában 98% – a női óvszerek 95% – megbízhatóságúak, amennyiben felhasználásuk az előírt módon történik. A felhasználói hatékonyságuk azonban ennél jóval alacsonyabb. Férfi óvszer esetében 82%, női óvszer esetében 79% a megbízhatóságuk.

 

A nem kívánt terhesség jobbára az óvszer kiszakadása miatt következik be. Fontos tudni, hogy az óvszerek anyaga sem tart örökké, a lejárati időn túl porózusabbá, könnyebben szakadóvá válnak.

 

A megfelelően felhelyezett óvszer megbízhatóságát csökkentheti, ha használatával egy időben anyagát (latex) károsító olaj vagy vazelin alapú síkosító is alkalmazásra kerül. A női óvszer használható víz, szilikon vagy olaj alapú síkosítókkal.

 

Az óvszerek helyes felhelyezése

A férfi gumióvszer érintetlenségének, a lejárati dátumnak és az óvszer sérülésmentességének ellenőrzését követően a gumióvszer a merev férfi péniszre felhelyezhető. Meg kell vizsgálni, hogy a gumióvszer melyik irányba tekeredik, a helyes irány megtalálása után az óvszer spermatartó zsákjának összecsípésével a merev péniszre kell azt helyezni oly módon, hogy a fitymát a makkról vissza kell húzni. A spermatartó zsákot az egyik kézzel tartani kell, hogy az a makkra ne feszülhessen rá, a másik kézzel pedig az óvszert a pénisz tövéig le kell görgetni.

 

Fontos! Az óvszer akkor fog megfelelően működni, ha a reális méret kerül kiválasztásra. Ne használjon egynél több óvszert egy időben, hiszen ezáltal a szakadás esélye jelentékenyen megnő.

 

A gumióvszert az aktus kezdetétől az aktus végéig érdemes használni, hiszen már az előváladék is tartalmazhat spermiumokat.

 

A női gumióvszerek 2 gyűrűt tartalmaznak, melyek közül a kisebbet a hüvelybe kell helyezni, pontosan a méhszáj köré, a nagyobbat pedig a hüvelybemenethez úgy, hogy a szeméremajkakat fedje. A női óvszer tamponhoz hasonló módon helyezhető fel.

 

Ne használja a férfi és női óvszereket egy időben, mert azok könnyen elszakadhatnak. Érdemes ügyelni a piercingekre, ékszerekre, hegyes körmökre, hiszen ezek könnyen kiszakíthatják a gumióvszert.

 

Az óvszerek előnyei és hátrányai

Az óvszerek előnye, hogy könnyen kezelhetők és hozzáférhetők, olcsók, beszerzésükhöz nincs szükség receptre. További előnyük a megbízhatóságuk a nem kívánt terhesség megakadályozását illetően, és az, hogy védenek egyes nemi úton terjedő betegségek ellen. Az óvszer orális és anális szex esetén is használható.

 

Hátrányuk, hogy egyszer használhatók, és nem védenek a bőrről bőrre terjedő betegségek ellen, mint például a HPV fertőzés, a herpesz vagy a szifilisz. További hátrányuk, hogy lejárati idejükre figyelni kell, a latex óvszereket pedig csak vízbázisú síkosítóval szabad együtt használni. A latex óvszerekre allergia vagy intolerancia alakulhat ki, ilyenkor érdemes poliuretán óvszert venni.

 

Mi a teendő az óvszer lecsúszása, szakadása esetén?

Amennyiben a védekezés fent említett okokból hatástalan volt, és a hüvelybe spermiumok kerültek, alkalmazható esemény utáni tabletta (sürgősségi fogamzásgátlás), mely hazánkban vényköteles. A tablettát az aktust követően 72 órán belül be kell venni, szülész-nőgyógyász szakorvos írhatja fel.

 

Kapcsolódó tartalom: Biztonságos szex

KULCSSZAVAK
fogamzásgátlás  |   latex  |   AIDS  |   nemi betegségek  |   terhesség  |   óvszer  |   kondom  |   condom  |   védekezés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít