egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A női szervezet működésének két rendkívül fontos hormonja az ösztrogén és a progeszteron. E két hormon arányának megváltozása, az ösztrogén túlsúlyba kerülése okozza az ösztrogéndominancia nevű betegséget.

 

Az ösztrogéndominancia elsősorban a nőket érintő betegség, amelynek a diagnózisa nemritkán hosszú időbe telik – a tünetei ugyanis nem kifejezetten specifikusak. Magas ösztrogénszint a férfiakban is előfordulhat, esetükben a tünetek alapján sokkal könnyebben diagnosztizálható a betegség.

 

Az ösztrogéndominancia főbb tünetei

A magas ösztrogénszint mind nők, mind férfiak esetén kellemetlen tünetekkel járhat. Mivel nők esetén a tünetek kevésbé specifikusak, sokszor hosszú időbe telik a diagnosztizálása – ezen idő alatt pedig a beteg életminősége romolhat (tekintve, hogy az ösztrogéndominancia gyakran fiatalokat is érint). Férfiak esetén a tünetek alapján könnyebben beazonosítható a betegség.

 

Az ösztrogéndominancia főbb tünetei nők esetén:

 

 

Az ösztrogéndominancia főbb tünetei férfiak esetén:

 

  • férfimeddőség: az ösztrogén részben felelős az életképes spermiumok termelődéséért – túl magas szintje azonban a spermiumszám csökkenéséhez és ezzel terméketlenséghez vezethet;
  • gynecomastia: az ösztrogén a mellek növekedését stimulálhatja;
  • erekciózavar: a magas ösztrogénszint az erekció elérésének vagy megtartásának nehézségeit okozhatja.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben szokatlan tüneteket tapasztal (lásd fent), forduljon orvoshoz. Egy egyszerű vérvétellel kizárható az ösztrogéndominancia jelenléte. Enyhe esetekben a kezelése egyszerű életmódbeli változásokkal elérhető, ami a tünetek akár teljes elmúlását is okozhatja.

 

Az ösztrogéndominancia kiváltó/lehetséges okai

A szervezet hormonháztartása olyan, mint egy érzékeny műszer. Ha tökéletes egyensúly van, akkor a szervezet is megfelelően működik – ha azonban felborul az egyensúly, azt a legkülönbözőbb tünetek és betegségek jelezhetik.

 

Az ösztrogén szintjét számos tényező befolyásolhatja.

 

Az ösztrogéndominancia kiváltó okai többek között az alábbiak:

 

  • életkor: bizonyos életkor felett a progeszteron szintje lecsökken, így az ösztrogén relatív túlsúlyba kerül, a folyamat természetes;
  • súly: mivel az ösztrogén a zsírszövetben is képződik, ezért a magasabb testzsírszázalékkal rendelkezőknek gyakran van ösztrogéndominanciájuk;
  • általános egészségi állapot.

 

A fentieken túl a környezetben ún. xenoösztrogének is megtalálhatók, amelyek a szervezetbe kerülve az ösztrogén hatását utánozzák. Ilyen idegen anyagok például a gyomirtásra használt atrazin, illetve egyes ipari-kémiai folyamatok melléktermékei, például a dioxin.

 

Ritkábban, de a táplálkozási tényezők is okozhatnak ösztrogéndominanciát. Bizonyos növényi hatóanyagok (pl. szója) ún. fitoösztrogének túlzott fogyasztása a xenoösztrogénekhez hasonlóan a szervezetbe kerülve az ösztrogén hatást erősítik.

 

Az ösztrogéndominancia szövődményei

A magas ösztrogénszint a vérrögképződés és stroke kialakulásának egyértelmű rizikófaktora – hormonális fogamzásgátlás alkalmazása esetén erre kifejezetten ügyelni szükséges!

 

Az ösztrogéndominancia hosszú távú fennállása növeli az esélyét az emlő-, a petefészek- és az endometriumdaganatok kialakulásának.

 

Az ösztrogéndominancia diagnosztizálása

Az ösztrogéndominancia diagnosztizálásához a hormonszint mérése és ennek eredményeképpen a magas ösztrogénszint mérése szükséges. Ezt egy egyszerű vérvételből lehet elvégezni. A vér ösztrogénszintjének mértékegysége a pikogramm per milliliter (pg/ml).

 

Az ösztrogéndominancia kezelése

Az ösztrogéndominancia kezelésére többféle módszer is rendelkezésre áll. Ezeknek kiválasztása függ a beteg életkorától, életmódjától, a nemétől és számos egyéb paramétertől is.

 

Az ösztrogéndominancia kezelésére alkalmazható módszerek:

 

  • diéta: az ösztrogéndominancia kezelésére általában alacsony zsír- és magas rosttartalmú diétát javasolnak, de minden esetben szakorvos vagy dietetikus utasításait szükséges követni;
  • gyógyszeres kezelés: léteznek különböző gyógyszerek az ösztrogéntermelés gátlására, ezek típusát és adagolását az alapbetegség (endometriózis, tumor, női terméketlenség esetén a mesterséges megtermékenyítés segítése stb.) határozza meg;
  • műtét: a női szervezetben az ösztrogén legnagyobb mennyiségét a petefészkek termelik, így eltávolításukkal a hormonszint csökken – ezt a radikális eljárást művi menopauzának is nevezik, és csak kivételes esetekben alkalmazzák az ösztrogéndominancia kezelésére.

 

Mit tehet ösztrogéndominancia esetén?

A hormonháztartás érzékeny a külső behatásokra, így az általános életvitel kihatással van a legtöbb hormon – így az ösztrogén – szintjére is.

 

Az ösztrogénszint csökkentését elősegítő természetes módszerek:

 

 

1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít