egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

Punch biopszia során a bőrből henger alakú szövetmintát vesznek egy speciális eszközzel szövettani vizsgálatokhoz, amely megerősítheti az orvos által feltételezett diagnózist, vagy éppen kizárhat bizonyos betegségeket.

 

Ha szükséges megállapítani egy bőrkiütés, bőrkinövés, folt vagy bőr alatti csomó pontos okát, akkor punch biopszia alkalmazása válik indokolttá. A biopsziával gyulladásos, autoimmun betegségek vagy daganatos megbetegedések diagnózisa állítható fel vagy zárható ki.

 

Felkészülés a biopsziára

A biopszia előtt nyugodtan lehet enni-inni. Előre tájékoztassa orvosát, hogy szed-e véralvadásgátlót, vagy vérzékenységben szenved-e, illetve ha van ismert túlérzékenysége vagy allergiája valamely érzéstelenítőszerre.

 

A punch biopszia menete

A biopsziához punch kést használnak, amely végén körkörös penge található. Ez az eszköz egy pogácsaszaggatóhoz hasonlóan működik, kis lyukat vág a bőrbe. Punch biopsziával nemcsak a bőr felszíne, hanem a mélyebb rétegek, az irha és a zsírszövet is vizsgálható.

 

Maga a beavatkozás 10-15 percig tart.

 

A biopsziát helyi érzéstelenítésben végzik. Az orvos megfeszíti a bőrt, majd az eszközzel mintát vesz. Az eltávolított szövet nagysága nem nagy, a minta átmérője általában kevesebb mint 4 mm, a mélysége pedig 1,5 mm. A mintavétel után a vérzés elállítására vattapamacsot kell szorítani a sebre. Ezután a seb méretétől függően az orvos egy-két öltéssel összevarrja a sebet (ha nagyon kicsi a seb, öltésre sincs szükség), megtisztítja és bekötözi azt. Mivel a seb mérete apró, a mintavétel helye gyorsan gyógyul.

 

A punch biopszia után

A beavatkozás után a beteg hazamehet. Másnap akár munkába is mehet, ha az orvos másképp nem rendelkezik. A mintavételt követően 2-3 napig nem ajánlott fürdeni, a sebet nem érheti víz, és amíg a biopszia helye be nem gyógyul, ne sportoljon.

 

Ha az orvos valamilyen krémet vagy hintőport ír fel a sebre, használja az orvosa utasítása szerint.

 

Mikor forduljon a biopszia után orvoshoz?

Ha úgy érzi, hogy a mintavétel helye nem gyógyul megfelelően (pl. gennyes, kellemetlen szagú), forduljon kezelőorvosához.

 

Eredmény

A szövettani vizsgálatok eredménye általában 1-2 hét múlva érkezik meg, amelyről a kezelőorvosa fogja tájékoztatni. Az eredmény alapján a diagnózis felállítható és a kezelés megkezdhető.

KULCSSZAVAK
biopszia  |   bőr  |   bőrelváltozás  |   szövettan  |   mintavétel
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít