egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A porckorongsérv

A gerincet alkotó csigolyák között található a porckorong, amelynek belsejét zselészerű anyag tölti ki. Kívülről hagymahéjszerűen külső rostos gyűrű veszi körbe, biztosítva ezzel a gerincoszlop ruganyosságát és mozgékonyságát. Porckorongsérvnek azt nevezzük, amikor a porckorong valamelyik irányba kitüremkedik, és nyomás alá helyezi a kilépő ideget. Súlyos esetben a porckorong ki is szakadhat. A porckorongsérv a gerinc bármelyik szakaszán megjelenhet, akár több ponton is egyszerre. A tünetek között előfordulhat fájdalom, zsibbadás, érzéketlenség, izomgyengeség, merevedési zavar, vagy akár a széklet- és vizeletürítés zavara is.

 

Porckorongsérv-műtét

A porckorongsérv gyakori betegség, ami súlyos panaszokat okozva műtéti kezelést tehet szükségessé. Porckorongsérv esetén a külső gyűrű sérülése, degenerálódása révén a középső kocsonyás réteg a rostos gyűrűt áttörve kitüremkedik, a gerinccsatornát beszűkítve, vagy nyomás alá helyezve az ott kilépő ideggyököket, ezáltal panaszokat okozva. A köznyelv ezt nevezi a derék becsípődésének. A beavatkozás célja az ideggyökök nyomás alóli felszabadítása, mely a panaszok azonnali csökkenését, megszűnését eredményezi.

 

A porckorongsérv nem műtéti kezelése

A porckorongsérv műtétje csak akkor indokolt, ha más, konzervatív kezelés nem javít a tüneteken. A műtét előtti opciók között a fájdalomcsillapítás mellett speciális gyógytorna, fizikoterápia, esetenként szteroidos helyi injekciós kezelés is szerepel. Ha ezek a kezelések 6‑12 hét alatt nem hoznak javulást, indokolt lehet a műtét elvégzése.

 

Ha a porckorongsérv hirtelen súlyos tüneteket okoz (bénulás, széklet-, vizeletürítési vagy tartási probléma), azonnali műtét indokolt.

 

Felkészülés a porckorongsérv-műtétre

A műtétre való felkészülésnek része az altatóorvossal történő egyeztetés és az altatáshoz szükséges kivizsgálások elvégzése. Orvosa megkérdezi, hogy szed-e vérhígítót, és a műtétre készülve módosíthatja annak fajtáját vagy adagolását.

 

A tervezett beavatkozás előtt speciális gyógytorna és fizikoterápia segíthet abban, hogy a környező izmok a lehető legjobb állapotba kerüljenek, így segítve a felépülést.

 

A porckorongsérv-műtét menete

Az operáció során a porckorong kidomborodó darabját távolítják el, így megszüntetve az idegre gyakorolt nyomást. A nyomás megszűnése után a tünetek enyhülnek, megszűnnek, és a beteg visszatérhet napi tevékenységeihez.

 

A műtét általános altatásban történik. Számos műtéti technika létezik (standard feltárásos módszerek mellett napjainkban egyre inkább előtérbe kerülő minimál invazív, mikroszkóppal végzett technikák is), melynek megválasztása az adott körülményeknek megfelelően az operáló orvos feladata. A beavatkozást viszonylag kis vágással végzik. A sebész minimális mennyiségű csontot is eltávolíthat – ha erre szükség van –, hogy hozzáférjen a porckorong kidomborodó szakaszához, amit aztán eltávolít, hogy az érintett idegek felszabaduljanak a nyomás alól. A beteg a műtét másnapján gyógytornász segítségével már lábra állhat.

 

Utókezelés porckorongsérv-műtét után

Az operáció után gyógytorna szükséges a rehabilitációhoz, a gyógytornász utasításai alapján fokozatosan vezethető vissza az emelés, a hajlás. Attól függően, hogy a gerincet mennyire megterhelő munkát végez, a munkába való visszaállás ideje 1-8 hét lehet.

 

A porckorongsérv-műtét lehetséges szövődményei

A műtét kockázatmentessége semmilyen műtéti beavatkozás során nem garantálható.

 

Általános műtéti kockázatok:

 

A porckorongsérv-műtét lehetséges speciális szövődményei:

    • hegesedés, amely később fájdalommal jár,
    • fájdalom vagy érzéketlenség erősödése,
    • vizelet- és székletürítés zavara, erekciós problémák férfiaknál.
KULCSSZAVAK
gerinc  |   derékfájás  |   vizeletürítési zavar  |   székletürítési zavar  |   becsípődés  |   gyógytorna  |   sérv
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít