egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A plasztikai sebészet az emberi test helyreállításával, rekonstrukciójával vagy megváltoztatásával foglalkozó sebészeti szakterület. Két fő kategóriára osztható: a helyreállító sebészetre és a kozmetikai sebészetre. A helyreállító sebészet célja a test egy részének rekonstrukciója vagy működésének javítása, a kozmetikai (vagy esztétikai) sebészet célja a külső megváltoztatása oly módon, hogy a beteg jobban azonosulhasson megjelenésével.

 

A plasztikai és a rekonstrukciós sebészet

A plasztikai sebészet kategóriájába tartoznak azok a beavatkozások is, amelyek során egy, a normáltól eltérő állapotot állít helyre a sebész. A beavatkozás oka lehet veleszületett rendellenesség, mint például a szájpadhasadék, valamint egy betegség és/vagy beavatkozás után létrejött, a test megváltozásával járó állapot. Erre példa az emlődaganat miatt eltávolított mell rekonstrukciója vagy valamilyen baleset vagy égési sérülés utáni rekonstrukció.

 

Ilyen esetekben a beavatkozások gyakran egészségbiztosítási támogatással történnek.

 

Esztétikai beavatkozások

Esztétikai sebészeti beavatkozás során egy funkcionális, normál, fizikailag egészséges állapot kerül korrekcióra. A beavatkozások gyakori oka, hogy az adott testi probléma súlyos pszichológiai vagy fizikai gondokat okoz a betegnél. A mellplasztikai beavatkozásoknál gyakori ok, hogy a két mell mérete jelentősen eltér egymástól, vagy túl nagy, ami akár komoly testi fájdalmakat is okozhat.

 

A jelen kor külső megjelenésre vonatkozó elvárásai miatt sokan küzdenek testképproblémákkal. Ők gyakran fordulnak a plasztikai sebészet felé. Vannak olyan esetek is, amikor a beavatkozás az öregedés természetes hatásait és jeleit ellensúlyozza, vagy olyan állapotokon változtat, amelyek életmódbeli változtatásokkal is orvosolhatók lennének.

 

A beavatkozás választása előtt nemcsak az esetleges szövődmények, a műtéti regeneráció kockázatait kell megfontolni, de azt is, hogy az elvégzett beavatkozás valóban javítja-e az életminőséget.

 

A plasztikai műtétek lehetséges szövődményei

Mint minden műtétnek, a plasztikai beavatkozásoknak is lehetnek kockázatai:

 

  • fájdalom,
  • vérzés,
  • fertőzés a műtéti heg helyén,
  • vérrög kialakulása,
  • heges gyógyulás stb.

 

Egyes műtétek után a gyógyulás hosszú ideig is elhúzódhat, mely részleteit előzetesen egyeztesse kezelőorvosával.

 

A plasztikai sebész kiválasztása

Plasztikai sebészeti beavatkozást speciális képzéssel rendelkező szakorvos végezhet. Közöttük is fennáll bizonyos fokú specializáció: van, aki inkább a fej-arc, van, aki mellműtétekre szakosodott. Mindig olyan szakorvost válasszon, akinek az adott területen van ellenőrizhető végzettsége és gyakorlata. Nézze meg az orvos korábbi munkáit, és már az első beszélgetés alkalmával figyeljen arra, hogy elképzeléseik megegyezzenek és realisztikusak legyenek.

 

Utókezelés plasztikai műtét után

A plasztikai műtétek nagyon sokfélék lehetnek, az utókezelés mindig az adott beavatkozástól függ. A regenerációs időszakról és esetleges utókezelésről mindig egyeztessen orvosával még a műtét előtt.

KULCSSZAVAK
rekonstrukciós sebészet  |   esztétikai beavatkozás  |   helyreállító műtét  |   veleszületett rendellenesség  |   daganat
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít