egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A polymyalgia rheumatica egy mozgásszerveket érintő, gyulladásos megbetegedés, mely elsősorban 50 év felettieket érint, és nőknél gyakoribb. Jellemző a váll, a csípő és a nyak fájdalma, reggeli merevsége, melyet a szervezet általános gyulladása is kísér. Az akutan jelentkező gyulladás jól reagál kortikoszteroid-terápiára. A betegség gyakran érgyulladással, az óriássejtes arteritisszel társul.

 

A polymyalgia rheumatica főbb tünetei

A betegség legjellegzetesebb tünetei a különböző izom- és ízületi fájdalmak, melyek az izmok között elhelyezkedő tasakok gyulladása miatt alakulnak ki. Jellemzői:

  • fájdalom, jellegzetesen a nyak, váll és/vagy medence területén (általában kétoldali),
  • reggel merevség az említett területeken, mely napközben javul,
  • az érintett ízületek mozgási tartományának beszűkülése.

 

Kísérő tünet lehet:

  • hőemelkedés,
  • kimerültség,
  • rossz közérzet,
  • étvágytalanság,
  • esetleg fogyás.

 

Amennyiben a betegség érgyulladással (óriássejtes arteritisszel) társul, akkor látászavar és fejfájás is kísérő tünet lehet.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben a fent említett tüneteket észleli, azaz izomfájdalom és az érintett területek merevsége jelentkezik, mely hőemelkedéssel, rossz közérzettel vagy étvágytalansággal is társul, keresse fel háziorvosát, aki elindítja a szükséges kivizsgálást.

 

Amennyiben ezek mellett erős fejfájást, homályos látást vagy kettős látást tapasztal, keresse fel a területileg illetékes sürgősségi betegellátó osztályt, ez ugyanis érgyulladás jele lehet, mely mihamarabbi beavatkozást igényel.

 

A polymyalgia rheumatica kialakulásának oka

A betegség kialakulásának pontos oka nem ismert. Szerepet tulajdonítanak bizonyos géneknek, valamint valamilyen környezeti tényezőnek (például egy vírusfertőzésnek), melyek egyes személyek esetében a polymyalgia rheumatica kialakulásához vezethetnek.

 

A polymyalgia rheumatica lehetséges szövődményei

A betegség nem jár életveszélyes szövődményekkel, azonban a tünetek nagymértékben megnehezíthetik a mindennapi feladatok elvégzését, így negatív hatással lehetnek a betegek általános jóllétére. Amennyiben a betegség óriássejtes arteritisszel társul, komoly fejfájás és látásvesztés is kialakulhat, az erek gyulladása miatt enyhe fokú agyi keringési zavarral is szövődhet.

 

A polymyalgia rheumatica diagnosztizálása

Az orvos első körben fizikális vizsgálatot végez, különös figyelemmel az ízületek állapotára. Ezt követheti részletes neurológiai vizsgálat is. Ezen kívül ultrahang és/vagy MRI készülhet az izmok és ízületek áttekintése érdekében. Lényeges továbbá a vérvizsgálat, melyben szintén jellegzetes, gyulladásra utaló eltérések láthatók. A betegséget fontos elkülöníteni a rheumatoid arthritistől, melynek tünetei nagyon hasonlóak.

 

A polymyalgia rheumatica kezelése

A betegség elsővonalbeli kezelése kortikoszteroid adása, mely hatására általában rövid időn belül enyhülnek a tünetek. Emellett fájdalomcsillapító gyógyszerek is segíthetnek a panaszokon. Bizonyos esetekben a kezelőorvos előírhat fizioterápiát is. A teljes tünetmentesség elérése hosszabb folyamat, általában 1-2 év, azonban a betegség kiújulhat.

 

Súlyosabb lefolyás esetén a szteroidterápia kiegészíthető erősebb, az immunrendszert befolyásoló szerrel (pl. methotrexát), melyet a rheumatoid arthritis kezelésében is alkalmaznak.

KULCSSZAVAK
PMR  |   reumás ízületi fájdalom  |   izomfájdalom  |   óriássejtes arteritisz
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít