egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A kapcsolati konfliktusok gyakori eleme a felek közötti hiányos vagy nem megfelelő kommunikáció. A párterápia (házasságterápia) ebben segít. A terápia a kapcsolat kommunikációs mintáira és szerkezetére összpontosít. A kliensek általában a férj és a feleség, azonban a párnak nem feltétlenül kell házasnak lennie, és nem is kell együtt élnie. A párterápia és a családterápia a csoportterápiák specializált változatainak tekinthető, amely iránt egyre növekvő igény mutatkozik. A párkapcsolati problémák megoldásában ugyanis sokkal hatékonyabb a partnerek közös terápiája, mint az egyik fél egyéni terápiája.

 

Pszichoterápiás tevékenységet pszichoterápiás szakvizsgával rendelkező pszichiáterek, gyermek- és ifjúságpszichiáterek, valamint klinikus szakpszichológusok végezhetnek.

 

A párterápia fő javallatai

A párterápia azokban az esetekben jelenthet segítséget, amikor a felek közötti konfliktus vagy felfűtött érzelmek hatására eredménytelenné vált vagy beszűkült az egymás közötti kommunikáció. A párterápia abban támogatja a feleket, hogy félretegyék a sérelmeiket, objektívebben legyenek, képesek legyenek rálátni a problémájukra és arra hatékony megoldást találni.

 

A párterápia a párkapcsolat különböző szakaszaiban jelentkező problémák megoldásában nyújthat segítséget. Ilyen momentum lehet egy új életszakasz kezdete és a vele járó szerepváltás (például szülővé válás vagy a felnőtté vált gyermek leválása), a párkapcsolat elsekélyesedése vagy kiüresedése.

 

Még a megindított válás során is hasznos támasz lehet a párterápia, amikor közös gyermek megléte esetén a cél a szülői funkcióban való hatékony együttműködés biztosítása.

 

A párterápia főbb típusai

A párterápiának többféle megközelítése létezik, legtöbbjük a partnerek érzéseinek felszínre hozatalában, egymás igényeinek fokozottabb megértésében és a konfliktusok hatékonyabb kezelésében nyújt segítséget. A pszichoterapeuta közreműködésével a partnerek tisztázzák az elvárásaikat, és kölcsönösen elfogadható kompromisszumot dolgoznak ki. A módszer megválasztását célszerű a kitűzött célhoz igazítani.

 

Kognitív viselkedésterápia (CBT)

A kognitív viselkedésterápia (Cognitive Behavioral Therapy, CBT) a viselkedésterápiát és a kognitív terápiát vegyíti. A kognitív terápia célja, hogy a kliens megtanulja felismerni azokat a negatív gondolatokat, amelyek az általa átélt kellemetlen állapothoz vezettek. Célja a megküzdő stratégiák és a problémamegoldó technikák elsajátítása, ami általában egy körülírt probléma megoldására hivatott.

 

Párterápiában a felek megegyeznek abban, hogy milyen viselkedésváltozást kell elérniük a kielégítőbb kapcsolat reményében. A módszer közös beszélgetéseket és otthoni körülmények között elvégzendő feladatokat alkalmaz. Azoknak a pároknak javasolható, akik hajlandók változtatni a viselkedésükön, párban kívánnak terápiára járni, és vállalják a közös beszélgetéseket. A viselkedésterápia alkalmas az állandósult, visszatérő, egymást kölcsönösen zavaró magatartások (szerepek) okainak feltérképezésére.

 

Séma-párterápia

A sématerápia a kognitív terápiából fejlődött ki a tartósan fennálló, nehezen kezelhető párkapcsolati ellentétek feloldására. Az ún. sémák (magatartási minták) a kielégítetlen gyermekkori szükségletekre utalnak, és a negatív tapasztalatokhoz – családi veszekedések, elutasítások, ellenségesség, agresszió, szülői elhanyagolás stb. – való alkalmazkodást képviselik. A séma-párterápia három alapelemét a szükségletek, az érzelmek és a megküzdési módok képezik. A módszer két alapszükségletet nevesít: a kötődést, vagyis a valakihez való tartozás, valamint az önérvényesítés igényét (asszertivitás). A párkapcsolat működése akkor kiegyensúlyozott, ha a felek mindkét alapszükséglete kielégített.

 

A megküzdés módja szerint a módszer megkülönböztet támadó vagy domináns, alárendelődő, illetve elkerülő, kihátráló szerepeket. A terápia célja kimozdítani a pár tagjait a berögzült szerepeikből. Ehhez szükséges, hogy képesek legyenek elérni valamennyi megküzdő módjukat, tisztában legyenek az összes lehetséges pozitív és negatív érzésükkel, és egyformán ügyeljenek a fent említett két alapszükségletnek való megfelelésre.

 

Szexuálterápia

A szexuálterápia a szexualitásban jelentkező zavarok kezelésére ajánlott technikák összessége. Azoknak az egyéneknek vagy pároknak ajánlott, akik megoldást keresnek szexuális problémájukra. A szexuális működés zavarának hátterében szervi betegség és pszichés zavar is állhat, a lelki és fiziológiai folyamatok egymással szoros összefüggésben zajlanak.

 

A szexuálterápiában a szexuális vágy hiánya az egyik leggyakoribb panasz. Az agy, a test és az érzelmek bármelyike képezheti a szexuális izgalom létrejöttének kiindulópontját, ugyanakkor töréspontját is. A párkapcsolat minősége nagyban befolyásolhatja az intim együttlétek harmóniáját. A szexuálterápia segítséget jelenthet a pár szexuális életében bekövetkezett negatív változások, a csökkent nemi vágy, az orgazmus zavara, az erekciózavar és egyéb problémák esetén.

 

Hellinger-féle családállítás

A Hellinger-féle családállítás alapvetően csoportos formában zajlik, amelyet egyének és párok számára is indítanak. A módszer azon a megfontoláson alapul, hogy az egyén sorsa elválaszthatatlanul összefonódik a kiterjedt család tagjainak sorsával. Bert Hellinger német pszichoterapeuta megfigyelései szerint az ún. családi lélekben szigorú törvények uralkodnak, amelyek, ha megsérülnek, generációkon keresztül negatív befolyást gyakorolnak a család összes tagjára.

 

A családállítás módszere alkalmazható többek között párkapcsolati kudarcok, gyermektelenség és gyermekvállalás körüli aggodalmak megléte esetén is.

 

A párterápia menete

A párterápia első közös alkalma során a pár tagjai előadják a problémájukat, a terapeuta pedig ismerteti velük a terápiás kereteket. A kliensek megtudják, hogy mire számíthatnak a terápia során, a terapeutával közösen kitűzik az elérendő célokat, és megbeszélik a célok megvalósításának lehetséges módját is.

 

A foglalkozások időtartama és száma az alkalmazott módszertől függően eltérő, de általában 5-20 alkalomból áll, amelyek kéthetente zajlanak. A család- és párterápiában a terápiás rendszer szoros szupervízióval működik.

 

Egyes esetekben az ülések speciálisan kialakított, egyirányú tükörrel, video- és zártláncú tévérendszerrel ellátott helyiségben zajlanak. A videofelvételhez a kliensek írásos beleegyezése szükséges. A pszichoterápiás szupervízió a pszichoterápiás munka azon speciális része, amely során a szakemberek előre meghatározott rendszerességgel, a kliensek távollétében beszélik meg a terápiához, illetve a tanácsadáshoz fűződő érzelmeiket, beállítódásaikat, terápiás, illetve tanácsadói kapcsolatukat. A szupervízió történhet egy másik terapeutával való szóbeli megbeszélés formájában is.

KULCSSZAVAK
párkapcsolati problémák  |   konfliktus  |   házasságterápia  |   családterápia  |   pszichoterapeuta  |   pszichodinamikus  |   kognitív viselkedésterápia  |   CBT  |   sématerápia  |   szexuálterápia  |   szupervízió
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít