egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A polipok a szervezetünkben bárhol kialakulható kisebb-nagyobb nyálkahártya-növedékek. A polipok többsége nem okoz panaszokat és jóindulatú, de vannak olyan polipok, amelyek – hosszú idő után – rosszindulatúvá válhatnak, ezért szükség van a rendszeres ellenőrzésükre.

 

Polip sokfelé előfordulhat a szervezetben, mivel sejtburjánzás bármely hámszövetből kiindulhat. Viszonylag gyakori az orr-, a méhnyálkahártya- és a hólyagpolip, de az emésztőrendszer több pontján is kialakulhat: a nyelőcsőben, a gyomorban, a vékonybélben, a vastagbélben és a végbélben is.

 

A polipok nagy része egy nyéllel kapcsolódik a nyálkahártyához, ezek az kocsányos polipok. Az ún. ülő polipoknak nincs kocsányuk és nyelük, ez a veszélyesebb típus, ezért nagyobb figyelmet igényel.

 

A legtöbb polip tünetmentes, gyakran csak akkor derül rá fény, ha

 

  • elzáródást okozn (ilyenkor sürgős beavatkozás lehet szükséges),
  • vérzést okoz (bő vérellátásuk miatt).

 

A polipok egy része hosszabb idő – akár 10 év – elteltével rosszindulatúvá válhat. Nagy a rosszindulatú átalakulás veszélye a főként öröklött, családi halmozódást mutató vastagbél-polyposis (nagyszámú polip) esetében is, amikor több száz vagy akár több ezer polip jelenik meg a bélfalon.

 

A polipok leggyakoribb típusai

Orrpolip: fájdalommentes, könnycsepp vagy szőlőszem alakú, duzzadt kinövés az orr- vagy az orrmelléküreg nyálkahártyáján. Általában krónikus orrmelléküreg-gyulladás következtében alakul ki, amit okozhat asztma, allergia, egyes immunbetegségek. A kisebb orrpolipok általában nem okoznak tüneteket, a nagyobb kinövések légzési nehézséget, orrdugulást, fejfájást, szaglásvesztést okozhatnak.

 

Méhnyálkahártya-polip: a méh nyálkahártyából kiinduló jóindulatú képződmény. Kialakulásában szerepet játszhat gyulladás, fogamzásgátló tabletta szedése, fertőzés vagy a genetika is. Kisebb változatuk nem okoz panaszokat, a nagyobbak jelenlétére a fokozott váladékozás, rendellenes vérzés vagy fogantatási nehézség hívhatja fel a figyelmet. Bármely életkorban kialakulhat, de a változókorral megnő az esélye.

 

Ha felmerül a méhnyálkahártya-polip gyanúja, az orvos hüvelyi és hasi ultrahangvizsgálattal vagy méhtükrözéssel állapítja meg a diagnózist, amely során a polip akár el is távolítható. A későbbi onkológiai kockázat miatt a méhpolip műtéti eltávolítása akkor is javasolt, ha nem okoz panaszt.

 

Húgyhólyagpolip: a húgyhólyag nyálkahártyáján jelenik meg, nagyobb valószínűséggel idősebb férfiaknál fordul elő. Általában nem okoz tüneteket, a gyakoribb vizelés, a vizelés közbeni fájdalom hívhatja fel rá a figyelmet. A húgyhólyagrák az egyik leggyakoribb rosszindulató daganat, ezért jóindulatú polip esetén is szükséges a rendszeres kontroll.

 

Gyomorpolip: képződését a gyomor krónikus gyulladása (gyomorhurut) okozhatja, illetve egyes gyógyszerek rendszeres szedése (pl. a gyomor savasságának csökkentésére). A nagyobb polipok kifekélyesedhetnek, és tünetek is jelentkezhetnek: fájdalom és érzékenység a hasban, hányinger, emésztett vér a székletben, illetve a vérszegénység tünetei.

 

A nagyra nőtt polipokat általában endoszkóppal (gyomortükrözés során) távolítják el. A gyomorpolip rákmegelőző állapot lehet, tehát általában szükséges az eltávolítása.

 

Vastagbélpolip: a bélrendszerben több helyen – különösen a vastagbélben és a végbélben – képződhetnek polipok, előfordulásuk 50 év felett gyakoribb. A kis méretű polipok nem okoznak panaszokat, a nagyobb méretűek tünetei lehetnek: véres, nyákos széklet, hasmenés, hasi fájdalom. Súlyosabb esetben bélelzáródást is okozhatnak.

 

Minél nagyobbak a polipok, annál nagyobb az esetleges rosszindulatú átalakulás veszélye, ezért 50 év felett javasolt kétévente székletvérvizsgálatot végeztetni a rejtett vérzés kimutatására, illetve gyanú esetén kolonoszkópia (vastagbéltükrözés) végeztetése. A vastagbéltükrözés során elvégezhető a polipok eltávolítása is.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

A polipra utaló tüneteket mindig komolyan kell venni, mivel rosszindulatú daganat jelei is lehetnek, másrészt felhívhatják a figyelmet más betegségekre is. Ha felmerül polip kialakulásának gyanúja, amelynek tünetei szervrendszerenként eltérők, keresse fel a háziorvosát, aki a tünetek alapján dönt a szükséges teendőkről.

 

A polipok felfedezése érdekében ajánlott rendszeresen részt venni szűrővizsgálatokon, különösen, ha a családban már előfordult ilyen panasz.

 

Lásd még: Vastagbélszűrés

 

A polipok diagnosztizálása

A polip típusának megállapításához szövettani vizsgálat szükséges. Ennek érdekében mintát vesznek (biopszia) a laboratóriumi elemzéshez. Ha a polip az elhelyezkedése miatt nehezen elérhető, akkor a mintavételhez endoszkópos beavatkozásra van szükség.

 

A polipok kialakulásának okai

A polipokat a sejtek rendellenes növekedése okozza, aminek hátterében a genetikai állomány (DNS) valamilyen hibája áll. Ilyen hibák (mutációk) kialakulhatnak spontán vagy másodlagosan, valamilyen hosszan fennálló betegség – pl. allergia, krónikus gyulladás – következményeként. Kialakulásukat elősegítik a helyi irritációs tényezők, esetleg hormonális változások.

 

Ha a családban előfordult már bizonyos típusú polip, akkor kialakulásának esélye a szokásosnál nagyobb az örökölhető genetikai hajlam miatt.

 

 Egyes polipok kialakulásának kockázatát csökkenti az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, illetve a dohányzás mellőzése.

 

A polipok kezelése

A kezelés függ a polip típusától, méretétől, mennyiségétől, elhelyezkedésétől. Egyes polipok nem igényelnek kezelést, de vannak, amelyeket el kell távolítani a rosszindulatú elváltozás kockázatának csökkentése vagy az okozott panaszok megszüntetése érdekében.

 

A polip eltávolításával a tünetek megszűnnek, ám a polip hajlamos a kiújulásra, ezért megvan a valószínűsége annak, hogy a későbbiekben visszatér a panasz.

 

Műtét után rendszeres kontroll javasolt akkor is, ha nem jelentkeznek tünetek. 

KULCSSZAVAK
nyálkahártya  |   sejtburjánzás  |   vastagbéltükrözés  |   méhtükrözés  |   gyomortükrözés  |   vérzés  |   biopszia  |   polyposis
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít