egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A „petefészek-kimerülés” mint kifejezés alapvetően egy természetes állapotot ír le: a petefészkek születéskor bizonyos számú petesejtet tartalmaznak, amelyek az élet előrehaladtával nem termelődnek újra, elfogynak.

 

Ez normális esetben a nők negyvenes éveinek végén következik be. A korai petefészek-kimerülés mint betegség az az állapot, amikor ez (változatos okok miatt) sokkal hamarabb következik be. A petefészkek kimerülése terméketlenséghez vezet – hiszen elfogynak a petesejtek, amelyek érést követően megfelelő állapotban vannak a megtermékenyítéshez. Ezzel egy időben a petefészkek ösztrogéntermelése is csökken, így a ciklus rendszertelenné válik, majd elmarad. A betegségre a menopauza tünetei és a nehéz teherbe esés jellemző.

 

A petefészek-kimerülés főbb tünetei

A petefészek-kimerülés a korai menopauza egyik leggyakoribb oka, így a tüneteik is nagymértékben átfednek.

 

A petefészek-kimerülés főbb tünetei:

 

 

A tünetek általában 40-45 éves korban kezdődnek, de ritka esetekben akár korábbi életszakaszban is megjelenhetnek. A kimagaslóan korai petefészek-kimerülést leggyakrabban petefészekműtét, kemoterápia, radioterápia vagy valamilyen genetikai mutáció okozhatja.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben egymás után több menstruáció kimaradását tapasztalja, mindenképpen forduljon orvoshoz – akkor is, ha az adott életszakaszban a teherbe esés egyébként nem aktuális. A kimaradó menstruációnak sok oka és sok (akár súlyos) következménye lehet.

 

A korai petefészek-kimerülés lehetséges okai

A korai petefészek-kimerülésnek megkülönböztetünk két formáját: primer formát, amelyben a petefészekben van a rendellenesség, és szekunder formát, amikor az agyalapi mirigy működése nem megfelelő.

 

A petefészek-kimerülés pontos oka nem minden esetben deríthető ki, hacsak nem valamilyen egyértelmű előzmény (műtét, kemoterápia) vagy genetikai mutáció okozza.

 

Genetikai hajlam

Nagyjából az esetek negyedénél bizonyos kromoszóma-változások okozzák a petefészek-kimerülést. Ilyenkor gyakori a családi halmozódás.

 

Ilyen rendellenességek többek között:

 

 

Ezek a genetikai betegségek azonban jellemzően már a korábbi életszakaszban kiderülnek, mert egyéb jellegzetes tüneteik is vannak.

 

Mérgező és vegyi anyagoknak való kitettség

Bizonyos vegyi anyagok nagy mennyiségben károsíthatják a szervezet egyes sejtjeit, ezáltal a petesejteket is. Mivel az éretlen petesejtek már születéskor jelen vannak a szervezetben, és nem termelődik belőlük több, károsodásuk végleges állapot. Egyes kémiai anyagok pedig gyorsítják a tüszők kimerülését.

 

A petefészek-kimerülés általában az alábbi hatásokat követően alakulhat ki:

 

 

Autoimmun betegségek

Az immunrendszer normális esetben a saját szervezetet védi a baktériumok, vírusok és egyéb kórokozók megjelenésekor. Autoimmun betegségek esetén azonban a saját szöveteket ismeri fel idegennek, gyakorlatilag saját maga ellen fordul az immunrendszer.

 

Az autoimmun betegség okozta petefészek-kimerülés esetén az immunsejtek a petesejteket vagy azokat az endokrin mirigyeket károsítják, amelyek a tüszőéréshez szükséges hormonokat termelik.

 

Kutatások szerint az esetek mintegy ötödénél autoimmun betegség áll a háttérben – ez esetben tünet lehet egyéb autoimmun betegség jelenléte is (autoimmun pajzsmirigybetegségek, autoimmun eredetű Addison-kór).

 

A petefészek-kimerülés szövődményei

Fontos tudni, hogy a petefészek-kimerülés nem csupán a termékenység elvesztését jelenti. A hormonháztartás zavara miatt számos szövődménnyel járhat, amelyek megfelelő kezeléssel megelőzhetők vagy késleltethetők.

 

A petefészek-kimerülés szövődményei az alábbiak lehetnek:

 

  • Csontritkulás. Az ösztrogénszint csökkenése a csontok erősségének csökkenését okozhatja, ami törésekre hajlamosíthat.
  • Szív- és érrendszeri betegségek. Az ösztrogénszint csökkenése hajlamosít a szívbetegségekre és a stroke-ra.

 

A petefészek-kimerülés diagnosztizálása

A petefészek-kimerülés tünetei számos más betegséghez nagyon hasonlók lehetnek, ezért a diagnosztizálása nem mindig történik azonnal és könnyen.

 

A petefészek-kimerülés diagnosztizálásához általában az alábbiakra számíthat:

 

  • kérdések a menstruációs ciklussal, korábbi betegségekkel (különös tekintettel a kemoterápiára és egyéb gyógyszerekre), az életmóddal és a munkahellyel (méreganyagoknak, rovarirtóknak való kitettség), korábbi műtétekkel és a családban előforduló betegségekkel kapcsolatban;
  • hormonvizsgálatok (FSH, prolaktin, AMH);
  • csontsűrűségmérés;
  • ultrahangvizsgálat (amely a tüszők állapotát és a még megmaradt tüszők mennyiségét mutatja meg).

 

A petefészek-kimerülés kezelése

Bár a petefészek-kimerülés első hallásra véglegesnek tűnik, egyes esetekben van lehetőség a kezelésére. Bizonyos esetekben a termékenység is visszaállítható, így a gyermekvállalás is lehetségessé válik.

 

A petefészek-kimerülés kezelésének módszerei:

 

  • Hormonpótlás. A hormonpótlás (progeszteron, ösztrogén vagy mindkettő) a menopauzaszerű tünetek enyhítésében segít: hőhullámok, éjszakai izzadás, alvászavarok és menstruációs zavarok. Ezenkívül segít megelőzni a csontritkulás és a szív- és érrendszeri panaszok kialakulását. Amennyiben még maradtak petesejtek, amelyek a megfelelő hormonhatásra képesek átmenni az érési folyamaton, a teherbe esés is lehetséges.
  • Pszichoterápia. A korai petefészek-kimerüléssel való lelki megküzdés nagyon nehéz lehet, főleg, ha fiatal az érintett. Amennyiben a cél a teherbe esés, akár hormonpótlás mellett is érdemes felkeresni a pszichológiai tanácsadást, a lelki állapot ugyanis erősen befolyásolhatja a teherbe esést. Természetesen a tanácsadás abban az esetben is fontos, ha nem elsődleges cél a gyermekvállalás. 

 

KULCSSZAVAK
petefészek  |   petesejt  |   termékenység  |   terméketlenség  |   menstruáció  |   ciklus  |   havivérzés  |   menopauza  |   változókor  |   klimax  |   ösztrogén  |   hormonpótlás  |   terhesség  |   teherbe esés
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít