egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A petefészek csavarodása során a petefészek a környező lágyrészekre, vagy saját tengelye körül csavarodik fel, amelyek normális esetben helyben tartják a petefészkeket. A petefészek-csavarodás nagy fájdalommal járó, műtéti beavatkozást igénylő orvosi vészhelyzet, a kezelés késlekedése növelheti a szövődmények kockázatát.

 

A kialakult állapot hátterében állhat petefészekciszta vagy petefészekrák, de várandósság vagy termékenységi kezelés esetén is előfordulhat. A petefészek-csavarodás erős fájdalommal jár, és súlyos esetben elzárhatja a petefészkek vérellátását, ami a szövetek elhalásához vezethet. A petefészek-csavarodás sürgősségi állapot, mely azonnali kezelést igényel.

 

A petefészek-csavarodás tünetei

A petefészek két fő feladatot lát el: hormontermelő szerv, valamint reprodukciós szerv, mely szerepet játszik a tüszők tárolásában, érésében.

 

A petefészek csavarodása hirtelen éles, gyorsan súlyosbodó bal- vagy jobb alhasi fájdalmat okozhat, ami olyan erős lehet, hogy akár hányinger és hányás is jelentkezhet.

 

Az erős fájdalom mellett az alábbi tünetek is megjelenhetnek:

 

 • kismedencei, háti fájdalom;
 • vizelési és székletproblémák;
 • fájdalom szexuális együttlét alatt vagy után;
 • szokatlan hüvelyi vérzés;
 • puffadás;
 • sápadt bőr;
 • hideg verejtékezés;
 • fokozott pulzusszám;
 • deszkakemény tapintatú has.

 

A petefészek-csavarodás elsősorban a termékeny korú nőknél fordul elő, kialakulására a petefészekciszták és a rosszindulatú petefészek-daganatok is hajlamosítanak. Ritkábban idősebb nőknél is kialakulhat, akik hasonló betegségben szenvednek.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Alhasi fájdalom vagy bármilyen, intim területen jelentkező probléma esetén forduljon mielőbb nőgyógyász szakorvoshoz a diagnosztizálás és kezelés érdekében. A petefészek csavarodása műtéti beavatkozást igénylő orvosi vészhelyzet, a kezelés késlekedése növelheti a szövődmények kockázatát.

 

A petefészek-csavarodás kiváltó okai

A petefészek megcsavarodását gyakran valamilyen rendellenes állapot okozza, de történhet a várandósságot követően is.

 

A betegséget kiváltó rendellenes állapotok lehetnek:

 

 • petefészekciszta;
 • policisztás ovárium szindróma (PCOS);
 • petefészekrák;
 • hormonkezelés;
 • a petevezeték rendellenességei;
 • anatómiai elváltozások;
 • alacsony petefészek-véráramlás.

 

A petefészek-csavarodás szövődményei

A petefészek csavarodása gátolja a vér áramlását, ami hosszabb távon a szövetek elhalásához vezethet. Ez a petefészek eltávolítását teheti szükségessé, ami befolyásolhatja a női nemi működést és a termékenységet.

 

A petefészek-csavarodás diagnosztizálása

Az alhasi fájdalom pontos okának diagnosztizálása nehéz feladat, mert egyes betegségek tünetei hasonlóak, sőt egyezők is lehetnek. A kezelőorvos a fizikális vizsgálatot követően rendszerint képalkotó vizsgálatot (ultrahang) végez a pontos diagnózis megállapításához. Szükség lehet vizelet- és vérvizsgálatra is a fájdalom egyéb okainak kizárása érdekében. Ajánlott terhességi teszt elvégzése is, mert várandósság is okozhatja a rendellenességet, vagy a tünetek hátterében méhen kívüli terhesség is állhat.

 

A petefészek-csavarodás kezelése

A petefészek-csavarodás kezelése leggyakrabban műtéti úton történik: a beavatkozás során az orvos óvatosan „kicsavarja” a felcsavarodott petefészket. Ha petefészekcisztát is talál, akkor azt is eltávolítja, illetve a petefészek szövetének elhalása vagy daganat esetén a petefészek és a hozzá tartozó petevezeték eltávolítása is szükséges lehet.

 

Gyógyszeres kezelés a fájdalom csillapítására alkalmazható, a hányinger és hányás hányáscsillapítóval kezelhető.

 

A petefészek-csavarodás megelőzése

Az évi rendszerességgel végzett nőgyógyászati konzultáció elősegíti a lehetséges nőgyógyászati betegségek időben történő felderítését, a szövődmények kialakulását.

 

KULCSSZAVAK
petefészek  |   petefészekciszta
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít