egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

 

A PCV13-oltás kötelező védőoltás, amely a Streptococcus pneumoniae (röviden: pneumococcus) baktérium 13 típusa által okozott számos megbetegedés, illetve szövődményei ellen nyújt tartós védelmet. Az oltási sor beadása az első életévben történik.

 

A pneumococcus-fertőzés bármelyik életkorban elkapható, azonban kifejezett kockázatot a 2 év alatti gyermekek és a 65 év felettiek számára jelent.

 

Mit kell tudni a PCV13-oltásról?

A PCV13 védőoltást hazánkban 2011-ben vezették be önkéntes alapon, 2 hónapos kortól, majd 2014-ben kötelezővé tették az oltási módszertani levélben meghatározottak szerint.

 

Az alapimmunizálást 2 és 4 hónapos korban, a DTPa + IPV + Hib oltásokkal egyidejűleg kell elvégezni, az emlékeztető oltás 12 hónapos korban esedékes. Az oltóanyagot két különböző testtájékra kell beadni.

 

Az oltás beadása nem ajánlott lázas betegség (ilyenkor halasztandó), illetve veleszületett vagy szerzett immunhiányos állapotok esetén.

 

Oltási reakciók

A védőoltást követően fellépő gyulladásos tüneteket korábban – jobb elnevezés híján –mellékhatásnak hívták. Ma már a szakemberek inkább az „oltást követő nemkívánatos esemény” (OKNE) szakkifejezést alkalmazzák, vagy oltási reakcióról beszélünk. A védőoltások alkalmazásának is vannak kockázatai – ahogyan például egy kirándulásnak is –, és lehetnek kellemetlen következményei, mint a gyaloglást követő izomláz. Mégsem beszélünk le senkit az izomláz miatt a testmozgásról, ahogy a védőoltásokról sem, mert az oltással járó előnyök jelentősen meghaladják a kockázat mértékét. A védőoltás is egyfajta „edzés”, az immunrendszer edzése. Az oltás után jelentkező átmeneti panaszok a szervezet természetes immunválaszának a jelei.

 

A PCV13 esetében a leggyakrabban előforduló, átmeneti panaszok: az oltás helyén kialakuló bőrpír és fájdalom, illetve láz, fejfájás, étvágytalanság, ingerlékenység.

 

A PCV13-oltással elkerülhető szövődmények

A védőoltással elkerülhető főbb szövődmények a hallásvesztés, a mozgászavar, a szellemi fogyatékosság, illetve a halál.

 

A pneumococcus-fertőzés az esetek többségében enyhe lefolyású, azonban egyes esetekben – különösen nagyon fiatal vagy nagyon idős életkorban – súlyos következményei is lehetnek, melyek megelőzésében kiemelten fontos az oltás.

 

Fokozott veszélyben vannak a pneumococcus fertőzéssel szemben a gyengült immunrendszerrel rendelkezők is – például HIV-fertőzöttek, kemoterápiás kezelésben részesülők, lépeltávolítás utáni vagy transzplantált betegek –, ezért számukra ajánlott a kezelőorvosukkal való konzultáció az emlékeztető oltás lehetőségéről is.

 

A PCV13-oltással megelőzhető bakteriális fertőzés szövődményei lehetnek:

 

 

KULCSSZAVAK
pneumococcus  |   védőoltás  |   tüdőgyulladás  |   streptococcus  |   kötelező oltás
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít