egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A protozoonok mikroszkópos méretű élőlények, amelyek szabadon vagy parazitaként fordulhatnak elő a természetben. Képesek szaporodni az emberi szervezetben, súlyos fertőzéses állapotot előidézve. A protozoon-fertőzések megfelelő higiéniás intézkedések betartásával megelőzhetők, a diagnózist követően pedig jól kezelhetők.

 

A protozoonok általában az emberi bélrendszerben telepednek meg. Átadásuk emberről emberre jellemzően széklettel, szájon át (ún. oro-fekális úton) történik, például széklettel szennyezett étel vagy -víz fogyasztásával, széklettel szennyezett eszközök használatával, nem megfelelő kézhigiéné esetén vagy orális nemi aktus során.

 

A gyakoribb protozzoon-fertőzések az alábbiak lehetnek.

 

Balantidiasis

A Balantidium coli protozoon parazita által okozott bélrendszert érintő fertőzés. A parazita mindenhol előfordul a világon, de legelterjedtebb a trópusi- és szubtrópusi régiókban és a fejlődő országokban. Állati rezervoárja a sertés, így a sertéstenyésztéssel foglalkozó területeken a leggyakoribbak a fertőzések, különösen a szegényes higiéniájú régiókban.

 

A kórokozó oro-fekális úton terjed szennyezett élelmiszer vagy -víz fogyasztásával. A fertőzés gyakran tünetmentes, de más, súlyos társbetegséggel élőkben hasmenés, hasi fájdalom, súlyos esetben a vastagbél falának kilyukadása (vastagbél-perforáció) is kialakulhat.

 

A fertőzést a széklet mikrobiológiai vizsgálatával diagnosztizálják, és gyógyszeresen (tetracyclin, metrodinazol, iodoquinol) kezelhető. Az endémiás trópusi területekre utazók a megfelelő higiéniás intézkedések betartásával általában megelőzhetik a fertőzést.

 

Cryptosporidiosis

A cryptosporidiosis a Cryptosporidium parazita által okozott vizes hasmenést jelöli. A parazita számos fajtája okoz fertőzést állatokban, néhány közülük az emberi fertőzésért is felelős. Előfordulhat a vízben, talajban, élelmiszerekben, illetve állat vagy ember székletével szennyezett felületeken. A kórokozó fertőzött széklettel terjed. A vízzel terjedő fertőzésekért felelős egyik leggyakoribb mikroorganizmus.

 

A kórokozót külső héj védi, ezért az emberi szervezeten kívül is hosszabb ideig képes a túlélésre, és a héj ellenállóvá teszi a klóros fertőtlenítőszerekkel szemben is.

 

Cystoisosporiasis

A cystoisosporiasis a Cystoisospora belli (korábban Isispora bellinek nevezett) parazita által okozott bélrendszeri fertőzés (korábban: isosporiasis). A Cystoisosporiasis leggyakrabban a trópusi- és szubtrópusi területeken fordul elő, fertőzött személy székletével szennyezett élelmiszer vagy -víz fogyasztásával terjed.

 

A leggyakoribb tünet a vizes hasmenés, emellett hasi görcsök, hányinger, hányás, étvágytalanság is jelentkezhet; a gyengült immunrendszerű személyeknél súlyosabb tünetek is kialakulhatnak.

 

A betegséget a széklet mikrobiológiai vizsgálatával diagnosztizálják. A fertőzés antibiotikummal kezelhető és a megfelelő higiéniás szabályok betartásával megelőzhető.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben trópusi- vagy szubtrópusi területen járt, illetve egyéb okból feltételezhető, hogy protozoon-fertőzést kapott el, vegye fel a kapcsolatot háziorvosával, aki a tünetek és a körülmények mérlegelése alapján dönt a szükséges teendőkről és a kezelés módjáról.

 

Kapcsolódó tartalom: Utazás és egészség

 

1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít