egeszsegvonal logonnk logo szurkearnyalatos

1812 gomb

eeszt gomb

A pinta a Treponema carateum baktérium okozta ritka bőrbetegség. A főként Közép-Amerikában előforduló pinta gyakorisága egyre csökken.

 

A betegség egyetlen tünete a bőrkiütés, amelynek több fázisa van. A gyermekek és a fiatal felnőttek gyakrabban kapják el a betegséget.

 

A pinta főbb tünetei

A pinta Dél- és Közép-Amerikában egyre ritkábban előforduló bőrbetegség. Enyhe lefolyású és jellemzően a gyermekeket és fiatal felnőtteket érinti. A fertőzés okozta bőrkiütés megjelenése több fázisban zajlik le.

 

1. fázis: a fertőzés helyén piros, esetenként viszkető, a felületből kissé kiemelkedő foltok jelennek meg, melyek idővel megnőnek és megvastagodnak, a bőr megkeményedik.

 

2. fázis: néhány hónap után a bőr más részein is megjelennek a síkból kiemelkedő bőrmegvastagodások, amelyek gyakran viszketnek is. A foltok először pirosak, majd barna, szürke színűek lesznek.

 

3. fázis: évekkel később ezek a területek barnára vagy fehérre színeződnek. Ez a stádium már nem visszafordítható változást okoz a bőrön.

 

Mikor forduljon orvoshoz?

Amennyiben nem múló bőrelváltozást észlel magán, forduljon orvoshoz! A területileg illetékes bőrgyógyászati rendelés beutaló nélkül felkereshető.

 

Orvosával ossza meg, ha olyan területen járt, ahol a betegséget okozó baktérium jelen van, vagy fertőzött személlyel érintkezett.

 

A pinta kiváltó oka

A betegséget a Treponema carateum baktérium okozza, amely közvetlen kontaktussal, érintkezéssel terjed.

 

A bőrelváltozás csak az első két fázisban fertőző, a harmadikban már nem.

 

A pinta lehetséges szövődményei

A pinta kezeletlen esetben a harmadik fázisig fejlődik, a bőr elszíneződése ekkor már nem fordítható vissza, ami tartós kozmetikai problémát jelenthet.

 

A pinta diagnosztizálása

A diagnózis általában a kiütések alapján felállítható. Amennyiben szükséges, akkor az adott bőrfelületről vett mintában ki lehet mutatni a kórokozót.

 

A pinta kezelése

A betegség antibiotikummal kezelhető: ennek első adagja 24 óra után már megakadályozza a továbbfertőzést. Az első két fázisban lévő kiütések néhány hónap alatt múlnak el.

 

A pinta megelőzése

A betegség terjedését úgy lehet megelőzni, hogy kerüljük a fizikai érintkezést a fertőzött személy bőrkiütéseivel. A betegek közvetlen kontaktjait gyakran szintén kezelik; ezt hívják profilaktikus (megelőző célú) kezelésnek.

 

Fontos! Ha fertőzött, figyeljen rá, hogy a fertőzött bőrfelülettel ne érintkezzen másokkal.

 

KULCSSZAVAK
baktérium  |   fertőzés  |   bőr  |   kiütés  |   trópusi betegség
1812 nagy gomb

KOLLÉGÁINK SEGÍTENEK

Hívja az EGÉSZSÉGVONALAT!

EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNERÜNK

bm

  

sz2020 also infoblokk

Mentés
Sütik testreszabása
A többi weblaphoz hasonlóan mi is sütiket használunk a weblap teljesítményének fokozására, amennyiben ezeket visszautasítja az oldal működése bizonytalanná válhat!
Mindent elfogad
Mindent visszautasít
További információk
Analytics
Az adatok elemzésére használt eszközök egy webhely hatékonyságának mérésére és működésének megértésére.
Google Analytics
Elfogad
Visszautasít